Η Intrakat βρίσκεται πλέον σε τροχιά κερδοφορίας, µε τον Οµιλο να επενδύει στον τοµέα των κατασκευών, των παραχωρήσεων και της ανάπτυξης των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας.
Οπως τόνισε ο αντιπρόεδρος του ∆.Σ. και διευθύνων σύµβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, κατά τη διάρκεια ενηµέρωσης των αναλυτών για τα οικονοµικά αποτελέσµατα του 2023, οι ΑΠΕ ήδη είναι υπεύθυνες για το 18% της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) του Οµίλου.

Διαβάστε ακόμα: Εξάρχου: Οι βασικοί άξονες ανάπτυξης της Intrakat


Intrakat: Με το βλέµµα στη Ρουµανία

Στο κάδρο των νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών της Intrakat παραµένει και η Ρουµανία, στην οποία ο Οµιλος διαθέτει ευρύ χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων και, µέσω αυτής, σηµαντικό αποτύπωµα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Προχωράµε σε ισχυροποίηση της Intrakat στη Ρουµανία, η οποία έχει µεγάλες προοπτικές και για γεωπολιτικούς λόγους και στοχεύουµε σε διπλασιασµό του ανεκτέλεστου στη χώρα τα επόµενα χρόνια», σηµείωσε ο κ. Εξάρχου.

Ο Οµιλος Intrakat σηµείωσε για το 2023 κατακόρυφη αύξηση του τζίρου, καθαρή κερδοφορία 3 εκατ. ευρώ, λειτουργική κερδοφορία 16 εκατ. ευρώ και πολλαπλασιασµό του ανεκτέλεστου. Μάλιστα, τα µικτά κέρδη του οµίλου υπερδιπλασιάστηκαν καταγράφοντας «άλµα» 122%, στα 40 εκατ. ευρώ. «Πέρυσι προβλέψαµε ότι το 2023 θα πετύχουµε ισοσκελισµένα αποτελέσµατα. Τα πήγαµε λίγο καλύτερα µε καθαρά κέρδη των 3 εκατ. ευρώ», σχολίασε ο CEO του Οµίλου.


Η εξαγορά της Ακτωρ

Η διοίκηση του Οµίλου υλοποιεί τη στρατηγική για τον µετασχηµατισµό του οργανισµού σε σηµαντικό παίκτη της αγοράς, µία προοπτική που ενισχύθηκε από την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Ακτωρ, η οποία αποτελεί και τη µεγαλύτερη θυγατρική του. Εχοντας ολοκληρώσει την εξαγορά της Ακτωρ, η οποία ενσωµατώνεται στα οικονοµικά του αποτελέσµατα για λιγότερο από δύο µήνες (8.11.2023 - 31.12.2023), ο Οµιλος Intrakat ενίσχυσε σηµαντικά τα µεγέθη του, µε τον ενοποιηµένο κύκλο εργασιών να ανέρχεται σε 412 εκατ. έναντι 225 εκατ. ευρώ το 2022, σηµειώνοντας αύξηση της τάξης του 83%.

Η εξαγορά της Ακτωρ, η οποία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση απ’ ό,τι µπορεί να πιστεύουν πολλοί, δηµιουργεί τη βάση για σηµαντική βελτίωση του EBITDA, το οποίο αναµένεται να αυξηθεί ακόµη περισσότερο το 2024, σηµείωσε η διοίκηση του Οµίλου. Η εξαγορά της Ακτωρ προσέθεσε ανεκτέλεστο ύψους 2,7 δισ. ευρώ στο ήδη υφιστάµενο του Οµίλου Intrakat. «Μέσα από τα έργα Intrakat και Ακτωρ εξασφαλίζουµε ένα περιθώριο κερδοφορίας της τάξης περίπου του 10%», τόνισε ο κ. Εξάρχου. Ο Οµιλος έχει αναλάβει εµβληµατικά έργα, στα οποία συµµετέχει η Ακτωρ, όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης και ο αυτοκινητόδροµος Πάτρα - Πύργος, µε τις εργασίες να επιταχύνονται. Πρόκειται για έργα που συµβάλλουν στην οικονοµική ευµάρεια της χώρας.


Στρατηγική

Ο ίδιος τοποθετεί τη στρατηγική της επιτυχίας του Οµίλου πάνω σε 3 άξονες, µε τις κατασκευές να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του σχεδίου και τον τοµέα των παραχωρήσεων αλλά και των ανανεώσιµων πηγών τα άλλα δύο παρακλάδια ανάπτυξης. Ως εκ τούτου, καθίσταται σαφές το γεγονός πως η δραστηριοποίηση του Οµίλου σε Σ∆ΙΤ και ΑΠΕ θα είναι πιο έντονη.

«Εφεξής θα είναι εντονότερη η δραστηριοποίηση του Οµίλου σε Σ∆ΙΤ και ΑΠΕ. Συµµετέχουµε σε διαγωνισµούς Σ∆ΙΤ συνολικής αξίας €7 δισ. και στοχεύουµε να κερδίσουµε ένα ποσοστό αυτών», δήλωσε ο κ. Εξάρχου. Η κεφαλαιακή δοµή του Οµίλου (ισχυρές ταµειακές ροές και χαµηλός δανεισµός) είναι τέτοια, που επιτρέπει στην Intrakat να χρηµατοδοτήσει εύκολα µε δικά της µέσα επενδύσεις σε Σ∆ΙΤ και ΑΠΕ στο ορατό µέλλον.

Αναφορικά µε τις ΑΠΕ, έως το 2026 δροµολογούνται επενδύσεις 200 MW σε αιολικά και φωτοβολταϊκά, αντίστοιχα, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας µε τη ∆ΕΗ, καθώς και επενδύσεις 100 MW σε συστήµατα αποθήκευσης. Αλλωστε, όπως τονίστηκε, οι ΑΠΕ ήδη είναι υπεύθυνες για το 18% του EBITDA του Οµίλου.

«Η συµφωνία µε τη ∆ΕΗ ανοίγει µία νέα εποχή µε επιθετικές επενδύσεις σε ΑΠΕ για τα επόµενα χρόνια». H συµφωνία µε τη ∆ΕΗ είναι το επιστέγασµα της στροφής του Οµίλου σε µία πιο πράσινη στρατηγική.

Υπενθυµίζεται ότι η στρατηγική συνεργασία προβλέπει την από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας συνολικής ισχύος έως 2,7 GW. Η αξία της από κοινού επένδυσης στη δυνητική πλήρη ανάπτυξή της εκτιµάται ότι θα υπερβεί το €1 δισ. Κατά τη χρήση 2023, η Intrakat πέτυχε να βελτιώσει σηµαντικά τόσο την κεφαλαιακή διάρθρωση όσο και τη ρευστότητά της. Ειδικότερα, τα ενοποιηµένα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε €162 εκατ. από €60 εκατ. το 2022, ενισχυµένα κατά 168%, ενώ ταυτόχρονα ο καθαρός δανεισµός του Οµίλου µειώθηκε κατά 3,4%, στα €123 εκατ. Τέλος, αξίζει να σηµειωθεί ότι ενισχύθηκαν εκτεταµένα και οι ενοποιηµένες καθαρές λειτουργικές ταµειακές ροές, που ανήλθαν σε 77 εκατ. ευρώ από 15 εκατ. ευρώ το 2022.