«Το εκπαιδευτικό µοντέλο του Αιώνα της Τουρκίας». Έτσι τιτλοφορείται το νέο (εντός πολλών εισαγωγικών) «εκπαιδευτικό» πρόγραµµα της Τουρκίας ή, για να το πούµε µε απλά λόγια, η προσπάθειά της Άγκυρας να κάνει κανονική πλύση εγκεφάλου στους µαθητές, ώστε να διδαχθούν από νωρίς όλες τις πτυχές του ισλαµικού αναθεωρητισµού.

*Διαβάστε εδώ: Τουρκία: Μάθηµα η "Γαλάζια Πατρίδα" στα σχολεία - Η Άγκυρα βαφτίζει το Αιγαίο "Θάλασσα των Νήσων" - Πρόκληση πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Σε συνέχεια του δηµοσιεύµατος της Μεγάλης Τρίτης, όταν η «Απογευµατινή» έγραφε για την προαναγγελία του τουρκικού υπουργείου Παιδείας σύµφωνα µε την οποία θα ενταχθεί το ιµπεριαλιστικού τύπου αφήγηµα της «Γαλάζιας Πατρίδας» στα σχολικά βιβλία τους, ήρθαν στο φως και άλλες πληροφορίες, εξίσου ανησυχητικές, για τα σχέδια που στοχεύουν αποκλειστικά στο να γαλουχηθούν µε εθνικιστικό φανατισµό οι νεότερες γενιές των Τούρκων.

Κατ’ αρχάς, ο Τούρκος υπουργός Παιδείας, Γιουσούφ Τεκίν, είπε µε ποιο τρόπο στην ύλη του µαθήµατος της Γεωγραφίας, που θα διδάσκεται στα τουρκικά σχολεία, θα δίνεται έµφαση στη γεωγραφική θέση της χώρας, µε χάρτες «που σχετίζονται µε τη “Γαλάζια Πατρίδα” και την “Πατρίδα των Αιθέρων”». Κίνηση που θεωρείται απολύτως ενδεικτική της (διευρυµένης) ατζέντας διεκδικήσεων για τα επόµενα χρόνια, καθώς όλα δείχνουν ότι το τουρκικό κατεστηµένο δεν διεκδικεί απλώς ηγετικό περιφερειακό ρόλο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά «αύρα» πλανητικής δύναµης. Σε αυτό το περιβάλλον, οι Τούρκοι µαθητές θα διδάσκονται ότι ουδέποτε διαπράχτηκαν οι γενοκτονίες σε βάρος των ιστορικών λαών της Ανατολής (Αρµενίων, Ποντίων και άλλων εθνοτήτων) και θα µαθαίνουν ακόµη και για την αξία του τουρκικού ορυκτού πλούτου και των… γραµµών ενέργειας που διέρχονται από τη χώρα.

«Κατά τη διαδικασία αυτή θα τονιστεί η γεωγραφική θέση της χώρας µε τη χρήση διαφόρων µεθόδων ανάλυσης και την ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης», δήλωσε ο Γ. Τεκίν στο τηλεοπτικό δίκτυο Ulke TV. Θα γίνεται, βέβαια, ειδική αναφορά στη σηµασία της «Mavi Vatan», στην οποία το Αιγαίο αναφέρεται µε την ονοµασία… «Θάλασσα των Νήσων» και θα διερευνώνται οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία επιµένει στο να µην προσχωρεί στη Σύµβαση του ΟΗΕ για το ∆ίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).


Τα Κατεχόμενα

Ουδεµία έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι στο στόχαστρo µπαίνει η Κύπρος.

Το δηµοσίευµα της φιλοκυβερνητικής «Γενί Σαφάκ» τα «λέει» όλα. Σύµφωνα µε την εφηµερίδα, στο εκπαιδευτικό πρόγραµµα της Τουρκίας θα υπάρχει εκτενής αναφορά στην Κύπρο, µε αιχµή τη σηµασία των Κατεχοµένων, που θα περιγράφονται ως δήθεν «Τουρκική ∆ηµοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Στο νέο πρόγραµµα σπουδών θα συµπεριληφθούν επίσης η έναρξη της περιόδου του Ψυχρού Πολέµου, η ίδρυση των Ηνωµένων Εθνών και του ∆ΝΤ, το Παλαιστινιακό (ζήτηµα) και η µεταβαλλόµενη µορφή της αποικιοκρατίας -όπως αναφέρει το κρατικό δίκτυο TRT-, και οι µαθητές θα αξιολογούν τις «σιωνιστικές δραστηριότητες» και το Παλαιστινιακό µε βάση δείγµατα κειµένων και γεγονότων. Η Αθήνα για την ώρα, απέναντι σε όσα πρωτοφανή ετοιµάζονται στο εκπαιδευτικό σύστηµα της γειτονικής χώρας, κρατά χαµηλούς τόνους δεδοµένου (και) του ότι σε δύο εβδοµάδες επίκειται η σηµαντική συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη µε τον Ταγίπ Ερντογάν, στην Άγκυρα.