Η αντίστροφη µέτρηση για την άσκηση έφεσης και τον προσδιορισµό της δίκης σε δεύτερο βαθµό για την εθνική τραγωδία µε τους 104 νεκρούς στο Μάτι έχει ήδη αρχίσει.

*Διαβάστε εδώ: Οργή και απογοήτευση για τις ποινές στη δίκη για το Μάτι - Έφεση ετοιμάζουν οι συγγενείς των θυμάτων

Μόλις τρεις ώρες µετά την ανακοίνωση της «προκλητικής» -όπως χαρακτηρίστηκε- απόφασης του Τριµελούς Πληµµελειοδικείου, που έκρινε ενόχους µόλις 6 από τους συνολικά 21 κατηγορούµενους και µάλιστα µε ποινές εξαγοράσιµες, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα, µε παρέµβασή της ζήτησε να απαλλαγεί από κάθε υποχρέωση η πρόεδρος της έδρας Μαρία Γκιαούρη, προκειµένου εντός του Μαΐου να καθαρογραφεί η απόφαση ώστε να προσδιοριστεί το Εφετείο ακόµη και µέσα στον Ιούνιο.


Οι προθεσμίες

Ο αγώνας δρόµου αφορά κατά συνέπεια και την τήρηση των προθεσµιών για τις επιδόσεις κλήσεων προκειµένου να ανοίξει η «αυλαία» του Εφετείου ακόµη και µέσα στον Ιούνιο, ενώ αν δεν καταστεί αυτό εφικτό, αρµόδια πηγή αναφέρει ότι η δίκη θα ξεκινήσει τον Ιούλιο και θα ανατεθεί σε Τµήµα διακοπών.

Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον είναι στραµµένο στην Εισαγγελία Εφετών, καθώς µετά και την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, έχει µπει στο «µικροσκόπιο» το σύνολο της απόφασης προκειµένου να διερευνηθεί το ενδεχόµενο άσκησης έφεσης αυτεπαγγέλτως. Βέβαια, την άσκηση έφεσης ζήτησαν µε αίτηµά τους προς την Εισαγγελία Εφετών και συγγενείς θυµάτων και εγκαυµατίες. Στην αίτηση που κατέθεσαν την Τρίτη κάνουν λόγο για ποινές-χάδι και σηµειώνουν ότι θα έπρεπε να καταδικαστούν άλλοι 9 κατηγορούµενοι.

«Η ενοχή των κατηγορουµένων, για όλα τα αδικήµατα που κατηγορούνται, προέκυψε από το αποδεικτικό υλικό αδιαµφισβήτητα και έπρεπε να καταγνωσθεί. (...) Η επαρκής τιµωρία των ενόχων είναι απαραίτητη για να µη θρηνήσουµε άλλους νεκρούς», αναφέρουν.

Η προθεσµία των 10 ηµερών που προβλέπεται για την άσκηση έφεσης από τον αρµόδιο εισαγγελέα έχει αρχίσει να τρέχει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει το σκεπτικό της αλλά και αν θα αφορά τόσο τους καταδικασθέντες όσο και τους 15 που αθωώθηκαν.

Σε περίπτωση που ασκηθεί έφεση για το σύνολο της απόφασης, αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι η υπόθεση θα κριθεί ξανά από την αρχή. Πάντως, εκτός της έφεσης, οι συγγενείς των θυµάτων και οι εγκαυµατίες έκαναν γνωστό πως στις προθέσεις τους είναι να αποστείλουν επιστολή στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, να καταθέσουν αναφορά στην Επιτροπή LIBE, αλλά και να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια αναζητώντας δικαίωση για τους νεκρούς τους. Νοµικοί κύκλοι αναφέρουν στην «Α» πως υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού ∆ικαστηρίου που έχουν κρίνει πως οι απολύτως επιεικείς ποινές παραβιάζουν τη δίκαιη δίκη.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή