Εντατικοί έλεγχοι από κλιμάκια υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης, Περιφερειών και Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποιούνται στην αγορά εν όψει Πάσχα, με στόχο τον έλεγχο τυχόν φαινομένων κερδοσκοπίας και την προστασία των καταναλωτών.

Η τιμή του αρνιού στα σούπερ μάρκετ κυμαίνεται περίπου στα 10 ευρώ το κιλό, στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ ελαφρώς χαμηλότερες είναι οι τιμές για τσουρέκια, φέτα και αυγά.

Πλατφόρμα e-katanalotis

Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας e-katanalotis, οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν άμεσες συγκρίσεις τιμών για τα ίδια προϊόντα σε όλα τα eshop αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ακόμη και για μια ολόκληρη λίστα αγορών.

Παρά τις προσπάθειες για συγκράτηση των τιμών, το γενικότερο κόστος ζωής παραμένει αυξημένο.

Σύμφωνα μάλιστα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που δημοσιοποίησε χθες η Eurostat για το μήνα Απρίλιο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στη χώρα μας εμφανίζεται να έχει αυξηθεί 1% απ’ τον περασμένο Μάρτιο και 3,2% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023. Ρυθμός βέβαια κατά πολύ μικρότερος σε σχέση με τα “άλματα” των τιμών τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Γι αυτό εξάλλου και η φετινή έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ) που γίνεται με τιμοληψίες σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ, σε ειδικευμένα καταστήματα τροφίμων λιανικής (ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία κτλ) και στη Βαρβάκειο αγορά έδειξε σημαντικά αυξημένο το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού. Συγκεκριμένα έδειξε μία διαφορά από 16,3% ως 19,3% σε σχέση με την έρευνα του 2023, καθώς υπολόγισε το συνολικό κόστος του πασχαλινού τραπεζιού για 6-8 άτομα μεταξύ 89,04 ευρώ και 130,04 ευρώ. Σημειωτέον πως το Ινστιτούτο δικαιολογεί το μεγάλο εύρος τιμών από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων.

Το κόστος του οβελία

Σε κάθε περίπτωση η «μάχη» που φαίνεται να κερδίζεται φέτος είναι αυτή για το κόστος του οβελία. Κι αυτό διότι όλα σχεδόν τα σούπερ μάρκετ έχουν συγκρατήσει την τιμή κάτω απ’ τα 10 ευρώ το κιλό, μεταξύ 9,79 ευρώ και 9,99 ευρώ. Το κατσίκι το χρεώνουν ένα ευρώ παραπάνω. Στη Βαρβάκειο προς το παρόν οι τιμές ξεκινούν λίγο πάνω απ’ τα 10 ευρώ, στην αγορά του καταναλωτή στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Ρέντης) στα 13 ευρώ και στα συνοικιακά κρεοπωλεία απ’ τα 15 ευρώ περίπου. Σημειωτέον πως στη χονδρική, με βάση το χθεσινό δελτίο τιμών που εξέδωσε ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών Ελλάδος η επικρατούσα τιμή ήταν στα 10,5 ευρώ το κιλό.

Φέτος τα προϊόντα με τις πλέον «τσουχτερές» τιμές σε σχέση με το παρελθόν είναι αναμφίβολα το ελαιόλαδο και η σοκολάτα – κακάο . Κι αυτό διότι εδώ και μήνες καταγράφεται μία εκτίναξη των διεθνών τιμών τους λόγω των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σοδειές και όλη η αλυσίδα παραγωγής λόγω της κλιματικής κρίσης. Στα προϊόντα με βάση το κακάο αυτή η εκτίναξη της τιμής φαίνεται κυρίως στα ζαχαροπλαστεία. Στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα τα διαπιστώσει κανείς στα σοκολατένια αυγά, λαγουδάκια και σε οποιοδήποτε άλλο εποχικό προϊόν και όχι τόσο στις επώνυμες σοκολάτες. Κι αυτό διότι οι σοκολατοβιομηχανίες εάν προβούν σε ανατίμηση κάποιου προϊόντος, με βάση τα τελευταία μέτρα του υπ. Ανάπτυξης, απαγορεύεται να κάνουν οποιαδήποτε προσφορά για τρεις μήνες για να φέρουν τις ανατιμήσεις πιο ... γλυκά στους πελάτες τους (σ.σ. πάγια τακτική όλων των εταιρειών τροφίμων) και ως εκ τούτου φοβούνται την απώλεια μεριδίων.