Όπως ακριβώς το δήλωσε ο Γιώργος Μασούρας στην Κωνσταντινούπολη: Για τον άνεμο του Κόντε, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς, για όλες εκείνες τις βραδιές που ο Ολυμπιακός έφτασε μια ανάσα από την πολυπόθητη ευρωπαϊκή του υπέρβαση, η οποία αρνείτο πεισματικά να αγκυροβολήσει στο λιμάνι του Πειραιά, κόντρα σε θεούς και δαίμονες!

Είναι γεμάτη "φαντάσματα" και "κατάρες" η διαδρομή του Θρύλου του ελληνικού αθλητισμού στις εξορμήσεις του εκτός συνόρων στα γήπεδα που φιλοξενούνται από το 1959 αγώνες των διασυλλογικών διοργανώσεων της UEFA. Ο Oλυμπιακός μπορεί να ήταν η πρώτη ομάδα που εκπροσώπησε τη χώρα μας σε διεθνείς αναμετρήσεις, αλλά χρειάστηκε να περιμένει 65 ολόκληρα χρόνια από εκείνα τα παρθενικά ιστορικά παιχνίδια με τη Mίλαν για να πανηγυρίσει την πρώτη του πρόκριση σε ημιτελικά κυπέλλων Ευρώπης. Και θα το κάνει απόψε στην πιο... φρέσκια διοργάνωση, το Europa Conference League, απέναντι στην Άστον Βίλα του Ουνάι Έμερι. 

Μια επική βραδιά για τον Ολυμπιακό, ένα απωθημένο για γενιές "ερυθρόλευκων" φιλάθλων

Όπως και να το κάνουμε, ήταν ένα απωθημένο για γενιές και γενιές “ερυθρόλευκων” φιλάθλων. O Ολυμπιακός του Γουλανδρή και ο Ολυμπιακός του Νταϊφά που σάρωναν τους τίτλους εντός συνόρων αδυνατούσαν να ξεπεράσουν το "φράγμα" του δεύτερου γύρου είτε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών είτε στο Κυπελλούχων είτε στο αρχικό Κύπελλο Εκθέσεων που μετονομάστηκε στην πορεία σε Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

1983-84 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΓΙΑΞ 2-0

Την ίδια ώρα οι παραδοσιακοί αντίπαλοι των "ερυθρόλευκων" στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ, καμάρωναν ο μεν πρώτος για το "έπος του Γουέμπλεϊ", αλλά και την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1984, η δε δεύτερη για τη μυθική της πορεία το 1977.
Έπρεπε να φτάσουμε Νοέμβριο του 1989 (!) για για να έρθει στο λιμάνι ο θρυλικός Λάγιος Ντέταρι και να προκριθούν για πρώτη φορά στην ιστορία τους οι Πειραιώτες σε τρίτο γύρο ευρωπαϊκής διοργάνωσης, αποκλείοντας διαδοχικά Ραντ και Βιέννα στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, προτού πέσουν πάνω στο εμπόδιο της Οσέρ.

1989-90 ΒΙΕΝΝΑ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-2 (Κ.ΟΥ)

Το καλοκαίρι του 2010 που άλλαξε τα πάντα για τον Ολυμπιακό της Ευρώπης

Ουδέποτε όμως έπαψε να μοιάζει στοιχειωμένο το ευρωπαϊκό μονοπάτι του Ολυμπιακού. Μέχρι να έρθει εκείνο το θρυλικό βράδυ στη Βρέμη τον Οκτώβριο του 2007, η αδυναμία των Πειραιωτών να πάρουν έστω και ένα "διπλό" στους ομίλους του Champions League (στους οποίους ήταν μόνιμοι θαμώνες) είχε πάρει τη μορφή… ανεκδότου στα χείλη των αντιπάλων τους.

2007-08 ΒΕΡΝΤΕΡ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-3 (ΤΣ.Λ)

Η έλευση τον Βαγγέλη Μαρινάκη στην προεδρία της ΠΑΕ το καλοκαίρι του 2010 έφερε στον οργανισμό τρεις λέξεις που έμοιαζαν άγνωστες όλες τις προηγούμενες δεκαετίες: Συνέπεια, σταθερότητα, αυτοπεποίθηση. Ο… αφερέγγυος στην Ευρώπη Ολυμπιακός έγινε ξαφνικά με διαφορά ο πιο αξιόπιστος πρεσβευτής της χώρας μας στις διοργανώσεις της UEFA. Σχεδόν κάθε χρόνο έδινε το "παρών" στα νοκ άουτ του χειμώνα και στις περισσότερες σεζόν κοίταζε στα μάτια μεγάλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όπως η Άρσεναλ, η Μίλαν, η Ατλέτικο Μαδρίτης, η Γιουβέντους.

Άρσεναλ - Ολυμπιακός (1-2) Highlights - UEFA Europa League - 27/2/2020 | COSMOTE SPORT HD

Αν το καλοσκεφτείς, η αποψινή ονειρική βραδιά άργησε να έρθει. Ο Ολυμπιακός της τελευταίας 15ετίας μπορούσε να την έχει γευτεί πολύ νωρίτερα. Δεν άξιζε να βρεθεί σε ημιτελικό η ομαδάρα του Βαλβέρδε που πλήρωσε ακριβά το μοναδικό της κακό δεκάλεπτο σε εκείνη τη… δυσκολοχώνευτη (ακόμη και σήμερα) ρεβάνς με τη Μέταλιστ; Δεν άξιζε μια ιστορική πρόκριση η "μηχανή" του Πέδρο Μαρτίνς που είχε στριμώξει τη Γουλβς στα σχοινιά; Εννοείται ότι το άξιζαν!

Ολυμπιακός - Μέταλιστ Χάρκιβ 1-2    (16-3-2012)

Ο Ολυμπιακός δεν απογοητεύτηκε, δεν τα παράτησε, δεν εγκατέλειψε τα όνειρά του. Ήταν πάντα εκεί να προσπαθεί για την υλοποίησή τους. Κι απόψε, στο θρυλικό "Βίλα Παρκ" του Μπέρμιγχαμ, θα δώσει τη μεγαλύτερή του μάχη όχι μόνο για τη σημερινή γενιά των εκατομμυρίων φιλάθλων του, αλλά και για όλες τις προηγούμενες. Όλους όσοι δάκρυσαν, πόνεσαν, απογοητεύτηκαν, αλλά δεν σταμάτησαν ποτέ να αισθάνονται περήφανοι για τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο της καρδιάς τους!

* Μη χάσετε στη σημερινή "Απογευματινή" που κυκλοφορεί 5 σελίδες με πλούσιο αφιέρωμα και όλο το ρεπορτάζ της αποψινής ιστορικής αναμέτρησης του Ολυμπιακού με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Europa Conference League.