Περιοχές της Ράφα χτύπησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη, πλήττοντας «τρομοκρατικούς στόχους» και στρατιωτικές δομές, συμπεριλαμβανομένης μιας θέσης ελεύθερου σκοπευτή, όπως ανακοίνωσαν οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) τη Δευτέρα, σύμφωνα με το ABC News.

Αξιωματούχοι των IDF ανέφεραν στο Telegram ότι η επίθεση περιελάμβανε περιοχές της Ράφα «από τις οποίες εκτοξεύτηκαν βλήματα προς την περιοχή του Κερέμ Σαλόμ χθες». Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς μετά τα πλήγματα της Δευτέρας, ωστόσο τα πλήγματα των IDF την Κυριακή είχαν σκοτώσει τουλάχιστον 12 άτομα στη Ράφα, όπως μεταδίδει το αμερικανικό ABC.

Κατά το πρακτορείο AFP, αξιωματούχοι της Γάζας δήλωσαν ότι ισραηλινά αεροσκάφη χτύπησαν δύο περιοχές της Ράφα που ο στρατός είχε διατάξει να εκκενωθούν.


Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις - Εντολή εκκένωσης της περιοχής

Οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός φαίνεται να βρίσκονται σε αδιέξοδο, με τον ισραηλινό στρατό να καλεί τη Δευτέρα περίπου 100.000 πολίτες σε τμήματα της Ράφα να εκκενώσουν «αμέσως» μια ανθρωπιστική ζώνη, λέγοντας ότι θα επιχειρήσει με μεγάλη ένταση σε αυτές τις περιοχές. Η Χαμάς κάνει λόγο για «επικίνδυνη κλιμάκωση».

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε τη Δευτέρα ότι ζητά από τους κατοίκους της Γάζας που βρίσκουν καταφύγιο στην ανατολική Ράφα να εκκενώσουν προσωρινά την περιοχή, ένα σημάδι ότι το Ισραήλ πλησιάζει στην εισβολή στην πόλη, αψηφώντας τις διεθνείς πιέσεις.


Χαμάς: Η επίθεση στη Ράφα δεν θα είναι «πικνίκ» 

Με τη σειρά της, η Χαμάς ανέφερε σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα ότι οποιαδήποτε επιχείρηση στη Ράφα δεν θα είναι «πικνίκ» για τις ισραηλινές δυνάμεις, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για μια πιθανή επίθεση στην πόλη.


Προειδοποιητικά φυλλάδια

Μέσω... φυλλαδίων που άρχισαν να πέφτουν από ισραηλινά αεροσκάφη τη Δευτέρα στην ανατολική Ράφα, ξεκίνησαν οι προειδοποιήσεις σε χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκουν καταφύγιο στην πόλη, ότι μπορεί να κινδυνεύουν ενόψει μιας πιθανής ισραηλινής επιχείρησης.

Όπως αναφέρεται σε αυτά, σύμφωνα με τη μετάφραση που παρείχαν οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας: «Οι IDF θα επιχειρήσουν εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή όπου βρίσκεστε, όπως επιχειρούσαν μέχρι τώρα. Όποιος βρεθεί κοντά σε τρομοκρατικές οργανώσεις θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του και τα μέλη της οικογένειάς του».

Τα φυλλάδια περιλάμβαναν οδηγίες για εκκένωση, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με την ανθρωπιστική περιοχή κοντά στο Al-Mawasi, δήλωσε το Ισραήλ.

Φωτογραφία: AP