Ο πρώην δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Κόεν, ο άνθρωπος που στο παρελθόν χειριζόταν όλες τις...λεπτές δουλειές του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, κλήθηκε τη Δευτέρα (13/5) να καταθέσει στη δίκη σχετικά με τα χρήματα στη Στόρμι Ντάνιελς.

Ο Κοέν που γνώριζε ότι τα χρήματα που δόθηκαν παρασκηνιακά στην πορνοστάρ για να μην μιλήσει πριν από τις εκλογές του 2016 γράφτηκαν στα βιβλία του Trump Organization με τρόπο που ήταν παράνομος σε σχέση με τη νομοθεσία για τα εκλογικά έξοδα.

Ο Τραμπ κατηγορείται για αυτού του είδους την παραποίηση των στοιχείων για να καλυφθεί μια παράνομη πράξη, κάτι που συνιστά ποινικό αδίκημα. Ο για χρόνια στενός συνεργάτης του Τραμπ έχει περάσει πλέον από την άλλη μεριά. Όπως σημειώνει ο Guardian, σήμερα ο Κόεν είναι ο μάρτυρας-αστέρας, αυτός που με τη μαρτυρία του μπορεί να σφραγίσει την καταδίκη του.

Ο Κόεν ενώπιον του δικαστηρίου περιέγραψε με λεπτομέρειες τι ακριβώς έκανε για λογαριασμό του Τραμπ.

Καταρχάς, όταν θέματα στα ΜΜΕ εκνεύριζαν τον Τραμπ, ο Κόεν φρόντιζε να επικοινωνεί με τους διευθυντές των μέσων ενημέρωσης για να τα ανασκευάζουν ή να αποσύρουν, διαφορετικά, ετοίμαζε τις αγωγές. Ένας από αυτούς ήταν ο Ντέιβιντ Πέκερ του National Enquirer που φρόντισε να θαφτεί η ιστορία με την Ντάνιελς. Άλλη μια ιστορία με τον Τραμπ που φρόντισε να «θάψει» ο Κοέν ήταν η μαρτυρία ενός πρώην εργαζομένου στο Trump Tower ότι ο Τραμπ είχε ένα παιδί εκτός γάμου. Και πάλι η συνεργασία με το National Enquirer ήταν καθοριστική.

Ο Κόεν φρόντιζε όμως και για τα πολύ μικρά. Σε μια περίπτωση, όταν ένα ταξί χτύπησε τη λιμουζίνα του Τραμπ, ο Κοέν, που είχε καλές σχέσεις με τους Νεοϋρκέζους ταξιτζήδες (όπως έλεγε ο Τραμπ) φρόντισε ο οδηγός του ταξί να πληρώσει τα έξοδα για τη ζημιά.

Η εισαγγελέας επιχείρησε να δείξει ότι ο Τραμπ και ο Κόεν είχαν πολύ στενή σχέση και ότι ο δικηγόρος ήταν διαθέσιμος για τον Τραμπ ανά πάσα στιγμή και για κάθε λόγο.

Ο ίδιος ο Κόεν είπε στο δικαστήριο ότι αναφερόταν απευθείας στον Τραμπ, ότι μιλούσαν πολλές φορές την ημέρα και ότι τα περίπου 10 χρόνια κατά τα οποία εργαζόταν για τον κ. Τραμπ ή το Αφεντικό, όπως τον έλεγε, ήταν «από κάθε άποψη φανταστικά».

Παραδέχτηκε ότι είπε ψέμματα σε άλλους ή τους παρενόχλησε με διάφορους τρόπους για λογαριασμό του Τραμπ. «Το μόνο που είχα στο μυαλό μου ήταν να τον κρατώ ευτυχισμένο», έλεγε.

Κάθε φορά που ο Κόεν με κάποιο τρόπο κατάφερνε να ικανοποιεί τον Τραμπ, άκουγε τους επαίνους του αφεντικού και, όπως είπε, «τότε ένιωθα σαν να είμαι στην κορυφή του κόσμου».

Δίκη Τραμπ: Ποιος είναι ο Μάικλ Κόεν που καταθέτει εναντίον του

Δικηγόρος από το 1992, άρχισε να εργάζεται από το 2006 στον «αμαρτωλό» Trump Organization. Αργότερα έλεγε ότι είπε στον Τραμπ ότι διάβασε το βιβλίο του δύο φορές, πράγμα που μάλλον ευχαρίστησε.

Για πολλά χρόνια ο Κόεν ήταν ο άνθρωπος που αναλάμβανε στο παρασκήνιο να λύσει τα πιο δύσκολα και λεπτά προβλήματα που απασχολούσαν τον μεγαλοεπιχειρηματία. Μία από τις δουλειές για τον «Mr Fixit» ήταν πώς θα μείνει στο σκοτάδι όχι μόνο η εξωσυζυγική σχέση με τη Στόρμι Ντάνιελς, αλλά και οι διαδρομές των χρημάτων.

Οι σχέσεις τους ψυχράνθηκαν μετά τις εκλογές του 2016 και τη νίκη του Τραμπ όταν ο νέος πρόεδρος δεν του έδωσε ρόλο στη διακυβέρνηση.