Ενοχλημένος δηλώνει ο Μαργαρίτης Σχοινάς με την απόφαση της ΕΒU να απαγορεύσει τις σημαίες της ΕΕ κατά τη διάρκεια του τελικού της Eurovision το Σάββατο. «Ηήταν ένα δώρο στους «εχθρούς της Ευρώπης», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

 «Είναι συγκλονιστικό αυτό που έκανε η EBU», δήλωσε ο Σχοινάς στο POLITICO's Brussels Playbook μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού τραγουδιού που παρακολουθήθηκε ευρέως και επισκιάστηκε από πολιτικές διαμάχες.

Ο επίτροπος δήλωσε ότι η απόφαση της EBU να αποκλείσει για «πρώτη φορά» σημαίες άλλες από αυτές των συμμετεχουσών χωρών ήταν άκαιρη δεδομένης της διεξαγωγής των ευρωπαϊκών εκλογών τον επόμενο μήνα και σε μια εποχή που χιλιάδες Γεωργιανοί διαδηλωτές συγκεντρώνονταν στους δρόμους της Τιφλίδας για να υποστηρίξουν τις δημοκρατικές αξίες που εκπροσωπεί η ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος της Προέδρου της Επιτροπής Ursula von der Leyen επέκρινε επίσης την κίνηση της EBU, λέγοντας: «Είναι σίγουρα λυπηρό να απαγορεύεται η σημαία που είναι η σημαία όλων των μελών της ΕΕ και άλλων μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης που συμμετέχουν στον διαγωνισμό και συχνά κυματίζει μαζί με τις εθνικές σημαίες σε δημόσια κτίρια».

Ο Σχοινάς δήλωσε στο Playbook: «Δεν μπορώ να βρω τη λογική εξήγηση για το γιατί η EBU το κάνει αυτό. Και τι εξυπηρετεί αυτό;»

 «Λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, ποιος κερδίζει από την απαγόρευση της σημαίας της ΕΕ από τη Eurovision;» πρόσθεσε ο επίτροπος. «Μόνο οι ευρωσκεπτικιστές και οι εχθροί της Ευρώπης».

Η απάντηση της EBU

Εκπρόσωπος της EBU δήλωσε από την πλευρά του ότι η πολιτική για τις σημαίες της Eurovision φέτος ήταν «η ίδια όπως και το 2023», με τους οπαδούς να επιτρέπεται να φέρουν μόνο σημαίες των «συμμετεχουσών χωρών και τις σημαίες του ουράνιου τόξου/υπερηφάνειας».

Ωστόσο, οι καταγραφές της περσινής εκδήλωσης δείχνουν ξεκάθαρα δεκάδες σημαίες της ΕΕ στο κοινό.

Ο Σχοινάς δήλωσε ότι θα θέσει το θέμα στη διοίκηση της EBU . «Θα μιλήσω μαζί τους. Δεν θα το αφήσω να περάσει έτσι. Θα ζητήσω εξηγήσεις και διευκρινίσεις».