Με μία σειρά ελεγχόμενων εκρήξεων θα απομακρυνθεί το χτυπημένο φορτηγό πλοίο Dali από τα απομεινάρια της κατεστραμμένης γέφυρας Francis Scott Key στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, με την επιχείρηση να έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα (13.05).

Η γέφυρα κατέρρευσε μετά την πρόσκρουση του πλοίου πάνω της στις 26 Μαρτίου. Έξι άνθρωποι -όλοι εργάτες πάνω στη γέφυρα- έχασαν τη ζωή τους και περίπου 4.000 τόνοι συντριμμιών κατέληξαν στον ποταμό Πατάπσκο.

Τα συνεργεία σχεδιάζουν να σπάσουν με τα εκρηκτικά τα τμήματα της γέφυρας που εξακολουθούν να καλύπτουν το πλοίο που παραμένει στο σημείο. Οι αρχές έχουν ήδη απομακρύνει περίπου 6.000 τόνους χάλυβα και σκυροδέματος από την κατεστραμμένη γέφυρα. Υπολογίζουν ότι το σύνολο των συντριμμιών ανέρχεται σε 50.000 τόνους.

Η στιγμή που κατέρρευσε η γέφυρα

Moment bridge collapses in Baltimore after cargo ship collision

 

Η επιχείρηση θα γινόταν την Κυριακή αλλά αναβλήθηκε λόγω καταιγίδων με κεραυνούς.

Το λιμάνι της πόλης παραμένει κλειστό από την ημέρα του δυστυχήματος, οι αρχές ελπίζουν όμως ότι θα δοθεί σε χρήση στα τέλη Μαΐου.

Συνολικά 21 μέλη του πληρώματος εξακολουθούν να επιβαίνουν στο Dali, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι Ινδοί. Θα παραμείνουν στο πλοίο για όσο διάστημα διαρκεί η έρευνα των αρχών για τα αίτια του δυστυχήματος.