Ο Άντονι Μπλίνκεν έφτασε τα ξημερώματα της Τρίτης (14/05) στο Κίεβο, για την πρώτη επίσημη επίσκεψη ανώτερου αξιωματούχου της αμερικανικής κυβέρνησης στην Ουκρανία μετά την έγκριση από το Κογκρέσο πακέτου στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το εν λόγω πακέτο περίμενε η ουκρανική κυβέρνηση από το φθινόπωρο και η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, που δεν αναγγέλθηκε δημόσια για λόγους ασφαλείας, έχει σκοπό να τονισθεί η υποστήριξη της Ουάσιγκτον στο Κίεβο.

Ο Μπλίνκεν έφθασε στην ουκρανική πρωτεύουσα με τρένο σήμερα το πρωί, θέλοντας να «καθησυχάσει» τους Ουκρανούς, που «προφανώς βρίσκονται σε πολύ δύσκολη στιγμή» μετά το ξέσπασμα του πολέμου πριν από σχεδόν δύο χρόνια, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο.

Μεταξύ άλλων ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα συζητήσει «πώς η επιπρόσθετη βοήθειά μας» θα συμβάλει «στην ενίσχυση της άμυνας (των Ουκρανών)» και πώς «θα ανακτήσουν την πρωτοβουλία» των κινήσεων στο πεδίο των μαχών, είπε ο αμερικανός αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατανομαστεί, ενημερώνοντας δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η ίδια πηγή συνέχισε αναφέροντας ότι πυρομαχικά για το πυροβολικό, πύραυλοι μέσου βεληνεκούς ATACMS και στοιχεία και πυρομαχικά για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας άρχισαν ήδη να φθάνουν στις ουκρανικές δυνάμεις, συνέχισε.

Συνάντηση με Ζελένσκι και αξιωματούχους

Ο κ. Μπλίνκεν θα έχει συναντήσεις με ουκρανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον οποίο θα διαβεβαιώσει για τη συνέχιση της υποστήριξης της Ουάσιγκτον, ενώ σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματούχο, θα εκφωνήσει και ομιλία επικεντρωμένη στο μέλλον της Ουκρανίας.

Αν και το NATO δεν αναμένεται να προχωρήσει στην ένταξη της εμπόλεμης Ουκρανίας σύντομα, κράτη μέλη του έχουν αρχίσει να υπογράφουν διμερείς συμφωνίες για την ασφάλεια με το Κίεβο, με τις συνομιλίες για τη σύναψη συμφωνίας αυτής της φύσης της Ουκρανίας με τις ΗΠΑ να βρίσκονται στο «τελικό» στάδιο, πάντα κατά τον αμερικανό αξιωματούχο.

Η κυβέρνηση Ζελένσκι λέει πως οι συμφωνίες αυτές αποτελούν «σημαντικές» και «ισχυρές» δεσμεύσεις των συμμάχων της, αλλά δεν υποκαθιστούν τον στρατηγικό στόχο της, που είναι η ένταξη στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, με βάση το άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης του NATO, επίθεση εναντίον οποιουδήποτε από τα 32 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ εκλαμβάνεται ως επίθεση εναντίον όλων.