Τρεις νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τις ταραχές, που έχουν ξεσπάσει εδώ και δύο μέρες στη Νέα Καληδονία, την ώρα που οι Γάλλοι βουλευτές ψήφιζαν υπέρ μιας συνταγματικής μεταρρύθμισης, η οποία προκάλεσε την οργή των υπέρμαχων της ανεξαρτησίας της γαλλικής κτήσης στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Οι τρεις νεκροί είναι νεαροί αυτόχθονες Κανάκ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του προέδρου της Νέας Καληδονίας Λουί Μαπού, ο οποίος διευκρίνισε πως οι πληροφορίες προέρχονται από την αστυνομία. Γάλλοι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι ένας άνθρωπος βρέθηκε νεκρός από σφαίρα σε βιομηχανική περιοχή, με τον εκπρόσωπο του γαλλικού κράτους Ύπατο Αρμοστή Λουί λε Φραν να δηλώνει ότι ο πυροβολισμός δεν προήλθε από την αστυνομία, αλλά «από κάποιον που μάλλον υπερασπιζόταν τον εαυτό του».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέκρινε τη βία και κάλεσε σε ηρεμία.

Παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε στην πρωτεύουσα της Νέας Καληδονίας, Νουμεά, από τις 18:00 την Τρίτη (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας), τα βίαια επεισόδια συνεχίστηκαν χθες τη νύκτα, με λεηλασίες, πυρπολήσεις και ανταλλαγές πυρών. Κλειστά παραμένουν τα σχολεία παραμένουν, ενώ το αεροδρόμιο της Νουμεά παραμένει κλειστό από τη Δευτέρα.



Πολλά δημόσια κτίρια στην πρωτεύουσα πυρπολήθηκαν, σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP, ενώ «δεκάδες» «σπίτια, επιχειρήσεις» επίσης παραδόθηκαν στις φλόγες, όπως επιβεβαίωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν.



Ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση για διεύρυνση εκλογικού σώματος

Την ίδια ώρα η γαλλική Εθνοσυνέλευση στο Παρίσι ενέκρινε με 351 ψήφους υπέρ έναντι 153 κατά νομοσχέδιο, που διευρύνει το εκλογικό σώμα στη Νέα Καληδονία. Ως εκ τούτου, θα επιτρέπεται στους Γάλλους που ζουν περισσότερα από δέκα χρόνια στη Νέα Καληδονία να ψηφίζουν στις περιφερειακές εκλογές, κάτι που οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας του νησιού φοβούνται ότι θα αμβλύνει την επίδραση της ψήφου των αυτοχθόνων Κανάκ.

Στις ταραχές αντιπαρατίθενται δύο ομάδες: οι αντίπαλοι της ανεξαρτησίας της Νέας Καληδονίας και οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας, που θεωρούν ότι με το νομοσχέδιο αυτό το γαλλικό κράτος επιδιώκει «να περιορίσει κόμη περισσότερο τους αυτόχθονες Κανάκ». Οι αυτόχθονες αποτελούν το 41,2% των κατοίκων του νησιού, σύμφωνα με την απογραφή του 2019.

Ο Γάλλος Πρόεδρος έχει προτείνει τη διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών πριν την ψηφοφορία στη γαλλική Γερουσία επί του νομοσχεδίου, η έγκριση της οποίας είναι απαραίτητη για να τεθεί σε ισχύ.


Το κόμμα Front de Liberation Nationale Kanak et Socialiste (FLNKS), που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, ανέφερε σε ανακοίνωση, ότι δέχεται την πρόταση του Μακρόν για διάλογο. Ο Μαπού, ένας αυτόχθονας ηγέτης των Κανάκ, εξελέγη το 2021 και είναι ο πρώτος επικεφαλής της κυβέρνησης που υποστηρίζει την ανεξαρτησία.

Οι εκλογές για τις συνελεύσεις και το Εδαφικό Κογκρέσο της Νέας Καληδονίας, που επρόκειτο να διεξαχθούν το Μάιο, αναβλήθηκαν μέχρι το τέλος του έτους.