Βοήθεια για την Ουκρανία με επιπλέον 2 δισ. δολάρια σε εξωτερική στρατιωτική ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι η νέα στήριξη από τις ΗΠΑ έρχεται σε μια «κρίσιμη στιγμή», που θα επιδιώκει στην επένδυση στη βιομηχανική βάση της Ουκρανίας.

Κύριο μέλημα της Ουάσινγκτον είναι η αποστολή πυραυλικών συστημάτων Patriot και άλλων μορφών κρίσιμης αεράμυνας στην Ουκρανία. Ήδη προωθεί γρήγορα πυρομαχικά, τεθωρακισμένα οχήματα, πυραύλους και συστήματα αεράμυνας για να μεταφερθούν στις γραμμές του μετώπου.

 «Για όποιον μπαίνει στον πειρασμό να στοιχηματίσει εναντίον της Ουκρανίας, μην το κάνει, θα είναι ένα μεγάλο λάθος», είπε.

Από την πλευρά του ο Ντμίτρι Κουλέμπα επισήμανε ότι κάθε καθυστέρηση στον εφοδιασμό έχει ως αποτέλεσμα οπισθοδρομήσεις στην πρώτη γραμμή.

Συμφωνία ασφαλείας ΗΠΑ – Ουκρανίας

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι αν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έδειχνε ενδιαφέρον να συμμετάσχει σοβαρά σε διαπραγματεύσεις, τότε οι Ουκρανοί θα ανταποκρίνονταν σε αυτό.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να υπογράψουν διμερή συμφωνία ασφαλείας με την Ουκρανία, εντός εβδομάδων. Ήδη η «βαριά δουλειά» έχει γίνει.

Σε κάθε περίπτωση, παρά την προώθηση υλικού, ο Μπλίνκεν ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν ενθαρρύνουν την Ουκρανία να πλήξει ρωσικούς στόχους με αμερικανικά όπλα, όμως κάτι τέτοιο είναι απόφαση του Κιέβου.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι θα μπορούσε να υπάρξει συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει σθεναρά μια προγραμματισμένη ουκρανική ειρηνευτική σύνοδο κορυφής στην Ελβετία, που έχει οριστεί για τον επόμενο μήνα και θα εκπροσωπηθεί «δυναμικά» εκεί.