Αν έχεις βρεθεί έστω και µία φορά στο Φεστιβάλ Κινηµατογράφου των Καννών, ξέρεις. Θα συναντήσεις όλους τους σταρ, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, όπως και τα µοντέλα από πολύ κοντά. Θα τρώτε µαζί στα εστιατόρια, θα συναντιέστε στα λόµπι των ξενοδοχείων, στις σκοτεινές κινηµατογραφικές αίθουσες. Οι προσκλήσεις γίνονται ανάρπαστες. Τα πάρτι είναι παντού. Κυκλοφορείς από το απόγευµα µε βραδινό φόρεµα και ψηλοτάκουνες γόβες και διασταυρώνεσαι µε καλοντυµένους άνδρες µε σµόκιν και γυναίκες µε κοσµήµατα και ρούχα µε προορισµό το κόκκινο χαλί. Εκεί απαγορεύεται αυστηρά να χρησιµοποιήσεις το κινητό σου για να απαθανατίσεις τη στιγµή. Εχουµε µιλήσει µε τον Γουίλεµ Νταφόε, τον Μπραντ Πιτ και τον Λεονάρντο ντι Κάπριο, χωρίς «κοινά» φωτογραφικά ντοκουµέντα. Οι παπαράτσι έχουν την τιµητική τους στις σκάλες που οδηγούν στο ιστορικό Φεστιβάλ του σινεµά. Γιατί και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Τιερί Φρεµό, δεν αστειεύεται.

Και τώρα που έφτασε η στιγµή για το 77ο ∆ιεθνές Φεστιβάλ Κινηµατογράφου των Κανών, που θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 25 Μαΐου, ανυποµονούµε να δούµε τι θα πετύχει αυτή τη φορά ο Γιώργος Λάνθιµος µε την καινούργια του ταινία «Ιστορίες καλοσύνης», («Kinds of kindness»), και την παγκόσµια πρεµιέρα του φιλµ. Ο ανταγωνισµός θα είναι µεγάλος µε επιφανείς εκπροσώπους της παλιάς κινηµατογραφικής γενιάς.

 

Ο «Yorgos» και οι κολοσσοί

Ο Ελληνας πολυβραβευµένος «Yorgos» Λάνθιµος καλείται να συναγωνιστεί τον 81χρονο Ντέιβιντ Κρόνενµπεργκ και τον 77χρονο Πολ Σρέιντερ. Εκεί όµως θα είναι και ο 79χρονος οµογενής µε ρίζες από την Πάτρα, που ωστόσο οι Αµερικανοί έχουν «κατοχυρώσει», και ο λόγος φυσικά για τον Τζορτζ Λούκας: θα λάβει τιµητικό Χρυσό Φοίνικα για τη συνολική συνεισφορά του στο σινεµά. Το φαβορί της φετινής διοργάνωσης είναι ο 85χρονος Φράνσις Φορντ Κόπολα, ο οποίος, 45 χρόνια µετά το «Αποκάλυψη τώρα» (και 50 µετά τον πρώτο του Χρυσό Φοίνικα για τη «Συνοµιλία»), επιστρέφει στις Κάννες µε το πολυαναµενόµενο sci-fi έπος «Megalopolis», µε τον Ανταµ Ντράιβερ και τον Ντάστιν Χόφµαν.

Πολλοί λένε πως πάει για τον τρίτο Χρυσό Φοίνικα. Στους υποψήφιους νικητές όµως και ο Γιώργος Λάνθιµος, µε ένα all-star cast και µε την Εµα Στόουν και τον Γουίλεµ Νταφόε στους πρωταγωνιστές. Οι Κάννες αγαπούν τον Ελληνα σκηνοθέτη, ειδικά τώρα που συµµετέχει µε µια τρίπτυχη ιστορία, που ακολουθεί έναν άνθρωπο χωρίς επιλογές, έναν αστυνοµικό που ανησυχεί επειδή η γυναίκα του, που είχε εξαφανιστεί στη θάλασσα, επέστρεψε ως µία άλλη που είναι αποφασισµένη να βρει έναν συγκεκριµένο άνθρωπο µε µια ιδιαίτερη ικανότητα, ο οποίος προορίζεται να γίνει πνευµατικός ηγέτης. Πρόκειται για την τέταρτη συµµετοχή ταινίας του Γιώργου Λάνθιµου και του σεναριογράφου Ευθύµη Φιλίππου στο διαγωνιστικό τµήµα του Φεστιβάλ. Κάνοντας το ντεµπούτο του το 2009, ο απρόβλεπτος δηµιουργός κέρδισε πρώτη φορά τη διεθνή προσοχή µε την ταινία «Κυνόδοντας» και το βραβείο «Un Certain Regard» στο 62ο Φεστιβάλ των Καννών. Ακολούθησε το 2015 η πρεµιέρα της πρώτης του αγγλόφωνης ταινίας «Ο αστακός», την οποία λάτρεψε η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ. Το 2017 συµµετείχε µε το φιλµ «Ο θάνατος ενός ιερού ελαφιού», για να αποσπάσει το βραβείο καλύτερου σεναρίου.

 

Παρουσίες από τη χώρα µας

Kαι η Ελληνογαλλίδα Αριάν Λαµπέντ όµως, η σύζυγος του Ελληνα δηµιουργού, την οποία γνωρίσαµε ως ηθοποιό στις ταινίες του αλλά και ως µοντέλο-µούσα σε καµπάνιες κοσµηµάτων του Γιάννη Σεργάκη, θα κάνει το ντεµπούτο της για να επανασυστηθεί στις Κάννες ως σκηνοθέτρια στην ενότητα «Ενα κάποιο βλέµµα» µε την ταινία «September says». Ενώ και η ΕΡΤ συµµετέχει µε δύο ταινίες συµπαραγωγής, «To a land unknown», που γυρίστηκε στην Αθήνα, στο τµήµα Quinzaine του Φεστιβάλ, και «Κιούκα πριν το τέλος του καλοκαιριού», του Κωστή Χαραµουντάνη, στο τµήµα ACID του Φεστιβάλ µε την Ελενα Τοπαλίδου.

Για την ιστορία, η Ελλάδα ανέκαθεν αγαπούσε το ∆ιεθνές Κινηµατογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, το οποίο διοργανώθηκε πρώτη φορά τον Σεπτέµβριο του 1939. Από τον Μιχάλη Κακογιάννη και το «Κυριακάτικο ξύπνηµα», στη «Στέλλα», «Το κορίτσι µε τα µαύρα» και «Το τελευταίο ψέµα». Αλλά και το θρυλικό «Ποτέ την Κυριακή» του Ζυλ Ντασσέν, τη «Μανταλένα» του Ντίνου ∆ηµόπουλου και ταινίες όπως «Χαµένο κορµί», «Ηλέκτρα», «Προδοσία», «Ιφιγένεια»... Και µε την «Κραυγή γυναικών» του Ζυλ Ντασσέν αλλά και τις ξεχωριστές συµµετοχές του Θόδωρου Αγγελόπουλου: «Ταξίδι στα Κύθηρα», «Το µετέωρο βήµα του πελαργού», «To βλέµµα του Οδυσσέα», «Μια αιωνιότητα και µια µέρα». «Η µαγεία της µεγάλης οθόνης είναι γεγονός. Εκεί είναι που οι ταινίες γράφουν ιστορία», είπε στη φετινή συνέντευξη Τύπου η Ιρις Κνόµπλοχ, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Φεστιβάλ των Καννών. Για να εξηγήσει πως στο Επίσηµο ∆ιαγωνιστικό Τµήµα, που αποτελείται -µέχρι στιγµής- από 19 ταινίες, θα συναντήσουµε τον Φράνσις Φορντ Κόπολα, την Αντρεα Αρνολντ (µε το «Bird» και πρωταγωνιστή τον Μπάρι Κέογκαν), τον Ζακ Οντιάρ (µε ένα µιούζικαλ µε τη Σελένα Γκόµεζ), τον Αλί Αµπάσι (µε το «The Apprentice» για τη νεανική ζωή του Ντόναλντ Τραµπ) και τον Ντέιβιντ Κρόνενµπεργκ.

Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»