Σηµαντικό χτύπηµα κατά των διεθνών κυκλωµάτων εκτέλεσης συµβολαίων θανάτων πέτυχαν οι αστυνοµικές αρχές µε τη σύλληψη των 8 µελών της εγκληµατικής οργάνωσης, η οποία φαίνεται ότι έχει -µεταξύ άλλων- άµεση συνέργεια στη δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου τον Απρίλιο του 2022 στα Σκούρτα Βοιωτίας και των Βασίλη Ρουµπέτη και ∆ιονύση Μουζακίτη τον Ιούνιο του 2023 στον Κορυδαλλό.

Διαβάστε ακόμα: Greek Mafia: Αυτοί είναι οι 8 συλληφθέντες για δολοφονίες και εμπρησμούς - Στη δημοσιότητα τα στοιχεία τους


ΕΛ.ΑΣ.: Το ισχυρό πλήγµα στην Greek Mafia

Οι προφυλακισθέντες από τον Ιανουάριο, 7 αλλοδαπής καταγωγής και 1 ηµεδαπός, διαπιστώθηκε πως βρίσκονταν στον πυρήνα του επιχειρησιακού βραχίονα της οργάνωσης, η οποία -κατά την Ασφάλεια Αττικής- διερευνάται για την τέλεση και άλλων ανθρωποκτονιών κατά το παρελθόν, όπως και για ενδεχόµενα νέα «συµβόλαια θανάτου» της αποκαλούµενης Greek Mafia.

Επ’ αυτού, οι αστυνοµικοί ενίσχυσαν τα µέτρα γύρω από πρόσωπα του υποκόσµου τα οποία αποφυλακίστηκαν ή επρόκειτο να αποφυλακιστούν, ενώ παρακολουθούσαν επιχειρηµατίες µε δραστηριότητες στη ∆υτική Αττική εµπλεκόµενους σε υποθέσεις διακίνησης λαθραίων τσιγάρων, πετρελαιοειδών και σε τοκογλυφίες.

Το έγκληµα που λειτούργησε ως πυροκροτητής εξελίξεων 

Αναµφίβολα, το έγκληµα που λειτούργησε ως πυροκροτητής εξελίξεων ήταν το «γάζωµα» του επιχειρηµατία Βαγγέλη Ζαµπούνη στις 14 Ιανουαρίου 2024 έξω από το πρατήριο υγρών καυσίµων που διατηρούσε στον Νέο Κόσµο. Ο Ζαµπούνης ελεγχόταν για τις δολοφονίες πολλών «κεφαλών» της νύχτας τουλάχιστον από τα µέσα της δεκαετίας του 2000 και δεν αποκλείεται να είχε απευθυνθεί και ο ίδιος στη συγκεκριµένη οργάνωση ώστε να δολοφονήσουν αντιπάλους του.

Πληροφορίες της «Κυριακάτικης Απογευµατινής» αναφέρουν ότι το διευθυντήριο της οµάδας, µε έδρα σε χώρα του πρώην ανατολικού µπλοκ και «στρατηγεία» στο Κόσοβο, την Αλβανία, αλλά και στη Μακεδονία, περιορίζεται µόνο σε διάπραξη ανθρωποκτονιών χωρίς άλλη εµπλοκή στις ντόπιες φατρίες. Πέραν των συµβολαίων στη Βαλκανική, εξετάζεται η συµµετοχή µελών σε «ξεκαθαρίσµατα λογαριασµών» στη Μ. Βρετανία, την Ολλανδία, τη Νότια Γαλλία κ.α.


Πρόσθετες κατηγορίες

Oι συλληφθέντες είναι οι Σάββας Αζωίδης (Γεωργία), ∆ηµήτρης Κιουρντώβ (Γεωργία), ∆ηµήτρης Σενγέρωβ (Ρωσία), Ηλίας Εµινίδης (Γεωργία), Πάκο Γιοναθάν (Αλβανία), Λεωνίδας Σοφιάνοβ (Ουζµπεκιστάν), Θόδωρος Φυλόπουλος (Ουζµπεκιστάν) και ο 21χρονος Ελληνας ∆ηµ. ∆ασκαλάκης. Οι πρόσθετες κατηγορίες που αντιµετωπίζουν αφορούν τον εµπρησµό οχηµάτων σε χώρο στάθµευσης πρατηρίου υγρών καυσίµων στις 10.6.2023 στον Ασπρόπυργο, που ανήκε σε εταιρείες της οικογένειας του Σκαφτούρου. Επίσης, στον εµπρησµό σε βιοµηχανική αποθήκη στις 16.6.2023, όπου καταστράφηκαν µηχανήµατα που σχετίζονται µε την παρασκευή καπνικών προϊόντων.

Σύµφωνα µε την ΕΛ.ΑΣ., στην επίθεση είχαν πάρει µέρος εννέα άτοµα, έχοντας καλυµµένα τα χαρακτηριστικά τους και φέροντας βαρύ οπλισµό, εµβόλισαν µε όχηµα την είσοδο και εισήλθαν σε χώρο βιοµηχανικής αποθήκης. Αφού ακινητοποίησαν έναν υπάλληλο, προκάλεσαν πυρκαγιά σε 23 µηχανήµατα παρασκευής καπνικών προϊόντων, καταστρέφοντας µεγάλο µέρος του µηχανολογικού εξοπλισµού.


Τα στοιχεία

Σύµφωνα µε τα όσα ειπώθηκαν στην παρουσίαση της υπόθεσης, καταλυτική ήταν η συνδροµή ειδικών ερευνητών της ∆ιεύθυνσης ∆ιαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών και του επιστηµονικού προσωπικού της ∆ιεύθυνσης Εγκληµατολογικών Ερευνών, οι οποίοι, µέσω των ειδικών µέσων και της τεχνογνωσίας που διαθέτουν, κατάφεραν καθ’ όλη τη διάρκεια της προανάκρισης να παρέχουν ασφαλή και αξιοποιήσιµα συµπεράσµατα.

Συγκεκριµένα, εντοπίστηκαν και αναλύθηκαν σηµαντικά ευρήµατα, τα οποία ανέδειξαν τον συσχετισµό µεταξύ των υποθέσεων και κατέδειξαν την ύπαρξη της εν λόγω εγκληµατικής οργάνωσης και τη δράση των µελών της. Κοµβικό ρόλο στο «δέσιµο» της υπόθεσης έπαιξε το κλεµµένο αυτοκίνητο που βρέθηκε στον Ασπρόπυργο, όπου υπήρχαν µέσα δύο κινητά, από την ανάλυση των οποίων προέκυψε ότι ήταν το επιχειρησιακό όχηµα που χρησιµοποιούσαν οι δράστες των δολοφονιών των Ρουµπέτη και Μουζακίτη για να τους παρακολουθούν.

Επιπρόσθετα µέσα στο αυτοκίνητο βρέθηκε αποτύπωµα που ταυτοποιήθηκε µε ένα που είχε βρεθεί στη µηχανή που χρησιµοποιήθηκε για τη δολοφονία του Σκαφτούρου.


ΕΛ.ΑΣ.: Οι τέσσερις συλλήψεις

Εν τω µεταξύ, όπως ανακοινώθηκε στα µέσα της εβδοµάδας, η Αστυνοµία προχώρησε σε 4 συλλήψεις υπόπτων για εκρήξεις σε πρατήριο υγρών καυσίµων στον Πειραιά και σε κάβα στην Καλλιθέα, που έγιναν µε διαφορά τριών ηµερών στα µέσα του περασµένου Μαρτίου και αποτελούν κοµµάτια του παζλ της Greek Mafia.

H διαµάχη για τα δύο αυτά περιστατικά έχει ξεσπάσει, όπως αναδείχθηκε, ανάµεσα σε έναν 53χρονο έγκλειστο των φυλακών που έχει κατηγορηθεί για σωρεία εγκληµατικών πράξεων και σε έναν 54χρονο επίσης έγκλειστο. Σε βάρος του δεύτερου είχε εκδοθεί ένταλµα και για απόπειρα ανθρωποκτονίας το 2020 έξω από φούρνο στη Βούλα. Η επικίνδυνη έκρηξη στο βενζινάδικο στον Πειραιά σηµειώθηκε τα ξηµερώµατα της 8ης Μαρτίου 2024. Σκιώδης ιδιοκτήτης ήταν ο Β. Ζαµπούνης. Οσο δε για την ενέργεια στην κάβα ποτών, µεταξύ των δραστών φέρεται να είναι ακόµη ένας παλαιός γνώριµος της Ασφάλειας, αλβανικής καταγωγής.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»