Αντιμέτωπη με έξι μικροσεισμικές δονήσεις, μέσα σε περίπου δύο ώρες, ήρθε η Αττική ήρθε τα ξημερώματα της Τρίτης (14/05).

Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει μεγάλο αριθμό ενεργών ρηγμάτων, μικρού ή μέσου μεγέθους, τόσο στην Αττική, όσο και στη Θεσσαλονίκη.

Τα μικρά ρήγματα πλησίον των αστικών περιοχών έχουν αποκτήσει ξεχωριστή σημασία, ιδιαίτερα μετά τον καταστρεπτικό σεισμό της Αθήνας το 1999, ο οποίος προήλθε από την ενεργοποίηση του άγνωστου έως τότε νεοτεκτονικού ρήγματος της Νότιας Πάρνηθας-Φυλής.


Οι μεγαλύτερες σεισμικές απειλές για το Λεκανοπέδιο

seismoi-rigmata
  • Ανατολικός Κορινθιακός έως Νότιο Ευβοϊκό
Η περιοχή από τον Ανατολικό Κορινθιακό, προς τη Θήβα, τον Αυλώνα μέχρι τον Ωρωπό φιλοξενεί μία ζώνη με ρήγματα, που έχουν δώσει πολύνεκρους σεισμούς μεγέθους 6-6,5 Ρίχτερ το 1858 και το 1914.


  • Ρήγματα Πεντέλης, Ραφήνας, Σπάτων
Πρόκειται για ρήγματα μέσα στην Αττική που έχουν εντοπιστεί σε παλαιότερες μελέτες, όμως κανείς δεν γνωρίζει το μήκος τους, το οποίο συνδέεται άμεσα με τη δυναμικότητά τους, δηλαδή με το μέγεθος του σεισμού που μπορούν να παραγάγουν.


  • Σαρωνικός
«Τα ρήγματα του Σαρωνικού Κόλπου προκαλούν σεισμούς ενδιαμέσου βάθους, δηλαδή με εστίες σε βάθη τουλάχιστον 50-60 χιλιομέτρων και με μέγεθος που μπορεί να είναι μεγαλύτερο των 6,5 Ρίχτερ», αναφέρει ο σεισμολόγος δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Ένας τέτοιος σεισμός, με επίκεντρο κάτω από τον Ακροκόρινθο, σημειώθηκε τον Αύγουστο του 1962 και έγινε πολύ αισθητός στην Αττική, ενώ προκάλεσε μικρές βλάβες. Δεν είναι γνωστό τι συνέπειες θα μπορούσε να επιφέρει η επανάληψη ενός τέτοιου φαινομένου σήμερα, που το Λεκανοπέδιο είναι δομημένο με άλλου τύπου κατασκευές.


  • Αταλάντη
Βρίσκεται σε ευθεία απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων από την Αθήνα, όμως το 1894 έδωσε δύο σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 6,7 και 6,4 Ρίχτερ, με διαφορά μίας εβδομάδας, προκαλώντας βλάβες σε Αθήνα και Πειραιά. Οι συνέπειες στο κτιριακό απόθεμα του Λεκανοπεδίου από ενδεχόμενο σεισμό στην Αταλάντη θα πρέπει να μελετηθούν.