Ο υποτροπικός αεροχείμαρρος αλλάζει τον καιρό, φέρνοντας ζέστη με θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά και αφρικανική σκόνη, μέχρι και την ερχόμενη εβδομάδα.

Η θερμοκρασία ήδη έχει ξεκινήσει να ανεβαίνει από την Πέμπτη, με τα δύσκολα να έρχονται από Παρασκευή, όταν και μπαίνουμε σε ένα πενθήμερο με καύσωνα, αφρικανική σκόνη και λασποβροχές.

Την ίδια ώρα, ένα πορτοκαλί «πέπλο» αφρικανικής σκόνης θα σκεπάσει πολλές περιοχές της χώρας τις επόμενες ημέρες, με το σκηνικό του καιρού να είναι αποπνικτικό.


Συγκεκριμένα, η αφρικανική σκόνη που έρχεται από τη Σαχάρα θα «πολιορκεί» μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας την Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμα: Καιρός: Αεροχείμαρρος φέρνει νέο κύμα αφρικανικής σκόνης – Ασυνήθιστα υψηλή η θερμοκρασία που θα φτάσει τους 35 βαθμούς

Αιτία είναι η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη, που θα ευνοήσει τη μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την Αφρική προς τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες, με αποτέλεσμα τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τη μεταφορά σημαντικής ποσότητας Σαχαριανής σκόνης.

Πού αναμένονται αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης

Σύμφωνα με το μοντέλο πρόγνωσης συγκέντρωσης σκόνης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, για την Παρασκευή (17.05.2024) αναμένονται αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στο έδαφος στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας μας, ενώ  στα κεντρικά και βόρεια τμήματα οι υψηλότερες συγκεντρώσεις θα εντοπίζονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζονται οι εκτιμώμενες συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στο έδαφος για τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 17/05 στο σύνολο της χώρας, ενώ τα ενσωματωμένα διαγράμματα απεικονίζουν τις συγκεντρώσεις σκόνης καθ’ ύψος σε τρεις επιλεγμένες πόλεις (Αθήνα, Καλαμάτα, Ηράκλειο). 

meteooo

Στον χάρτη αποτυπώνονται οι εκτιμώμενες συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στο έδαφος τις βραδινές ώρες της Παρασκευής (17.05.2024) και τα διαγράμματα συγκέντρωσης σκόνης καθ’ ύψος για Αθήνα, Καλαμάτα, Ηράκλειο, όπως υπολογίζονται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης συγκέντρωσης σκόνης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1az7bnj0wf5)

Βίντεο με την εξέλιξη της θερμοκρασίας και τη συγκέντρωση σκόνης

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται η εξέλιξη της θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1500 μ πάνω από τη μέση στάθμη θάλασσας, επίπεδο όπου μελετάμε την κίνηση των αερίων μαζών, και η συγκέντρωση της σκόνης χαμηλά στην ατμόσφαιρα όπως προβλέπονται από τα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr μέχρι τη Δευτέρα 20/5.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Μεγάλης διάρκειας επεισόδιο αφρικανικής σκόνης, πού θα δείξει 39αρια

Το κυριότερο χαρακτηριστικό για τις επόμενες ημέρες είναι η πολύ θερμή αέρια μάζα που έρχεται από τις ακτές της Αφρικής η οποία θα συνοδεύεται και από άστατο καιρό σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος, θα έχουμε και συννεφιές γι'αυτό και οι υψηλές θερμοκρασίες θα εστιάζονται από την περιοχή της Λαμίας και πιο νότια φθάνοντας τοπικά τους 36 βαθμούς Κελσίου,

Οι υψηλές θερμοκρασίες θα κρατήσουν μέχρι και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενώ στην Κρήτη ο καταβάτης βορείας αναμένεται να ανεβάσει και άλλο την θερμοκρασία όπου δεν αποκλείεται να δούμε θερμοκρασίας ακόμα και 39 βαθμούς Κελσίου.

Η ζέστη θα κρατήσει έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη δεν θα δούμε τις εικόνες που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα με πορτοκαλί και κίτρινους χρωματισμούς, τουλάχιστον για τις περιοχές της Πελοποννήσου και πιο βόρεια.

Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο και θα πρέπει να λάβουν υπόψιν οι πολίτες είναι ότι η διάρκεια του φαινομένου θα είναι μεγάλη καθώς ξεκινάει από σήμερα και φαίνεται να ολοκληρώνεται στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Θα έχουμε μια μεγάλη διάρκειας αφρικανική σκόνη που θα αφορά κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Μπορεί προς τη βόρεια Κρήτη να δούμε μέχρι και 39 βαθμούς την ίδια στοιχεία προς τα βόρεια και δυτικά της χώρας δεν θα ξεπερνάμε τους 23 με 25 βαθμούς Κελσίου.

Γιώργος Τσατραφύλλιας: Μην τρέξετε να πλύνετε μπαλκόνια και αυτοκίνητα

Με χιουμοριστικό τρόπο ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας προετοιμάζει τους πολίτες για τις καιρικές συνθήκες των επόμενων ημερών.

Συγκεκριμένα με ανάρτησή του στο facebook σημειώνει:

Και στο σημείο αυτό να ενημερώσω ότι το πλύσιμο αυτοκινήτου -μπαλκονιού πρέπει να αναβληθεί τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Πέμπτη.

Τις επόμενες ημέρες η συγκέντρωση αφρικανικής σκόνη στη χώρα αναμένεται να παρουσιάσει νέα έξαρση. Φέτος είναι αξιοσημείωτη η συχνότητα εκδήλωσης των επεισοδίων αυτών σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Τα δύο νέα κύματα θα αρχίσουν να εκδηλώνονται στη χώρα από την Τετάρτη 15/5 μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Μεγάλη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι ευπαθείς ομάδες διότι ενδέχεται οι συγκεντρώσεις της σαχαριανής σκόνης να αυξήσουν τις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα πάνω από τα επιτρεπτά όρια (50μg/m3).

Τάσος Αρνιακός: «Σφίγγουν» οι ζέστες

Ένα αργοκίνητο βαρομετρικό χαμηλό, στην καρδιά της Μεσογείου, κινείται βορειοανατολικά προς Ευρώπη, με τους θυελλώδεις στο Ιόνιο νοτιάδες που το συνοδεύουν, να μας μεταφέρνουν σκόνη από την Σαχάρα, υγρασία από την θάλασσα, θερμές αφρικάνικες μάζες και βέβαια συνθήκες δυσφορίας σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.

Λόγω λοιπόν αυτής της πρώιμης θέρμης μεταφοράς, ο υδράργυρος από την Πέμπτη 16 Μαΐου, αλλά κυρίως από την Παρασκευή θα πάρει την ανιούσα, φθάνοντας και ξεπερνώντας στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας τους 30-32 βαθμούς Κελσίου, αλλά στη Πελοπόννησο και ειδικά στην Κρήτη τους 33-35 βαθμούς.

Οι θερμοκρασίες αυτές μπορεί μεν να είναι 8-10 βαθμούς πάνω από τους κανονικούς για μέσα Μάιου 26 βαθμούς, αλλά ασφαλώς δεν πρόκειται και για θερμοκρασίες καύσωνα.

Η «μαύρη» αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια, με την κλιματική κρίση, αυτό συμβαίνει όλο και πιο συχνά.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η μεταφορά αφρικάνικής σκόνης θα συνεχιστούν, όχι μόνο το προσεχές Σαββατοκύριακο, αλλά και τις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας, παρά την επανεμφάνιση της ανοιξιάτικης αστάθειας τα απογεύματα, με βροχές και μπόρες στα δυτικά και βόρεια τμήματά της χώρας και κυρίως στα ορεινά.

Ουσιαστική υποχώρηση του υδραργύρου, στις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες, φαίνεται ότι έρχεται από την άλλη Τετάρτη και μετά.

Η δροσερή θάλασσα λοιπόν, με τους 18-20 βαθμούς της, προσφέρει μια ανακούφιση, προκαλώντας τους πιο θερμόαιμους και τη νεολαία.

Νικολέτα Ζιακοπούλου: Ξεκινάει περίοδος ζέστης και σκόνης

Ξεκινά μια πολυήμερη περίοδος ζέστης και σκόνης στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου.

Ενδεικτικά σε πολλές περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 30 με 32 βαθμούς. Τοπικά στα νότια και την Κρήτη δεν αποκλείεται να αγγίξουμε και τους 34 με 36 βαθμούς, συνοδεία νοτιάδων.

Η σκόνη θα έχει έντονη και επίμονη παρουσία στην ατμόσφαιρα της χώρας, συμβάλλοντας στο αίσθημα δυσφορίας.

Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη περιμένουμε αραιές νεφώσεις με παροδικές βροχές στα κεντρικά και τα βόρεια, και κυρίως σε Θεσσαλία, Μακεδονία και βορείο Αιγαίο.

Οι άνεμοι νότιοι στο Ιόνιο έως 8 μποφόρ, ανατολικοί στο Αιγαίο έως 5.

Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει στα δυτικά και τα νότια τους 29 βαθμούς, έως 23 με 25 στα υπόλοιπα.