Παραμένει αποπνικτική η ατμόσφαιρα σε αρκετές περιοχές της χώρας λόγω της ζέστης και αφρικανικής σκόνης που έχουν σκεπάσει τη χώρα τις τελευταίες μέρες, ενώ σύμφωνα με τα μέχρι στιγμή μετεωρολογικά δεδομένα, το σκηνικό δεν αναμένεται να αλλάξει άμεσα.

Τη δικιά του εκτίμηση για το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ημέρες έκανε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN ο μετεωρολόγος του τηλεοπτικού σταθμού, Κλέαρχος Μαρουσάκης. Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων το αποπνικτικό κοκτέιλ ζέστης και σκόνης θα συνεχιστεί μέχρι τουλάχιστον την άλλη Τετάρτη, ενώ από την Πέμπτη η κατάσταση θα αρχίσει να ομαλοποιείται.

Όπως είπε ο κ.Μαρουσάκης: «Έχουμε άλλο ένα ισχυρό θα λέγαμε επεισόδιο αφρικανικής σκόνης το οποίο αυτή τη φορά θα έχει και διάρκεια. Τις επόμενες ημέρες αναμένουμε υψηλές συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης κυρίως προς τα δυτικά, κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας μας. Χρειάζεται μια προσοχή. Το επεισόδιο θα κρατήσει -με κάποια σκαμπανεβάσματα- τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας για να αρχίσει από την Τετάρτη-Πέμπτη το φαινόμενο να εκτονώνεται προς τα ανατολικά και την περιοχή της Τουρκίας».

«Αύριο Κυριακή ανεβαίνει η θερμοκρασία, όχι όμως σε ολόκληρη τη χώρα. Από το ύψος της Θεσσαλίας και πιο νότια θα συναντάμε τον υδράργυρο γύρω στους 30-34 βαθμούς Κελσίου. Τη Δευτέρα ανάλογη εικόνα κυρίως προς τα δυτικά, κεντρικά και νότια με 33-35 βαθμούς, ενώ το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης θα δούμε να ανεβαίνει λίγο περισσότερο η θερμοκρασία κυρίως στην ανατολική και νότια Ελλάδα. Από Πέμπτη και στη συνέχεια θα αρχίσει να ομαλοποιείται η κατάσταση», πρόσθεσε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1cxv114dunt)

Καλλιάνος: Ποιες περιοχές θα έχουμε θερμοκρασίες άνω των 35

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόγνωση του μετεωρολόγου του Mega, Γιάννη Καλλιάνου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού.

«Μέχρι και την Τετάρτη θα βιώνουμε τις ίδιες ακριβώς συνθήκες με αυτές που βιώνουμε τις τελευταίες δύο ημέρες. Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι: α) οι πολύ αυξημένες θερμοκρασίες για την εποχή, β) η σκόνη από την Αφρική σε ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις στις περισσότερες περιοχές (πιο έντονη σε Ήπειρο, δυτική Στερεά, Επτάνησα, Πελοπόννησο και στην Κρήτη) και γ) οι αραιές νεφώσεις και λασποβροχές», σημείωσε ο Γιάννης Καλλιάνος.

Όσον αφορά τις θερμοκρασίες των επόμενων ημερών: «Στη βόρεια Ελλάδα από την Κυριακή (19/5) έως και την Τετάρτη θα έχουμε 28-29 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής θα έχουμε 32-33 βαθμούς Κελσίου τοπικά. Στα Δωδεκάνησα 34. Ωστόσο, στις περιοχές που βρίσκονται στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας, πέραν της σκόνης θα έχουμε και ζέστη. Σε τμήματα της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς, της δυτικής Πελοποννήσου και της Κρήτης ο υδράργυρος σε τοπικό επίπεδο θα φτάνει τους 35, 36, 37 βαθμούς ίσως και λίγο παραπάνω. Θα απεγκλωβιστούμε από αυτήν την κατάσταση από την Τετάρτη και μετά».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1cxnnj490ft)

Καιρός: Μεγάλες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης και την Κυριακή (19/5)

Η πρόγνωση του Meteo για αύριο, Κυριακή (19/5) αναφέρει:

«Λίγες νεφώσεις αυξημένες στα βόρεια και τις θερμές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, με τοπικές βροχές (λασποβροχές) στα βόρεια και τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά ηπειρωτικά, τοπικά μέτριοι άνεμοι στα πελάγη, αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα, θερμοκρασία σε μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά και νότια.

Αναλυτικότερα:

Για την Κυριακή (19/5) προβλέπονται λίγες νεφώσεις, αυξημένες στα βόρεια και τις θερμές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες στη Μακεδονία, στη Θράκη και πιθανόν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ενώ τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας. της Κεντρικής και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Η ορατότητα τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες ενδέχεται να είναι κατά τόπους περιορισμένη. Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική, με αυξημένες συγκεντρώσεις κυρίως στα δυτικά και νότια, με αποτέλεσμα στις περιοχές που θα εκδηλωθούν φαινόμενα να δημιουργηθεί λασποβροχή.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 28 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 13 έως 26 βαθμούς), 17 έως 32 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 18 έως 33 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (από 15 έως 27 βαθμούς στην Ήπειρο), 18 έως 31 βαθμούς στις Κυκλάδες και από 20 έως 35 βαθμούς στην Κρήτη (τοπικά στη Βόρεια Κρήτη έως 37 βαθμούς), 18 έως 34 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 22 έως 32 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και μετά το απόγευμα τοπικά μέτριοι 5 μποφόρ, στο Κεντρικό Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3-5 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς με την ίδια ένταση. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ.

Λίγες νεφώσεις παροδικά πυκνότερες και αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα περιμένουμε την Κυριακή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια και ανατολικά τμήματα θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά μέτριοι 5 μποφόρ.

Νεφώσεις παροδικά πυκνότερες με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής κυρίως τις πρωινές ώρες περιμένουμε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ μέχρι την Πέμπτη (23/5)

Πρόγνωση του καιρού για τη Δευτέρα (20/5)

Στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Θράκη λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά κυρίως της Μακεδονίας, μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα σχεδόν αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά.

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά. Ευνοείται η μεταφορά αυξημένων συγκεντρώσεων αφρικανικής σκόνης κυρίως στα δυτικά και νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο βαθμιαία από το μεσημέρι τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα νότια και θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 30 με 31 και κατά τόπους στα δυτικά και τα νότια τους 32 με 33 βαθμούς. Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 28 με 29 και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για την Τρίτη (21/5)

Στα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά.
Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.

Ευνοείται η μεταφορά αυξημένων συγκεντρώσεων αφρικανικής σκόνης κυρίως στα δυτικά και νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6, στρεφόμενοι βαθμιαία από το βράδυ σε δυτικούς βορειοδυτικούς έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 στρεφόμενοι βαθμιαία σε νοτίων διευθύνσεων τοπικά στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Πρόγνωση για την Τετάρτη (22/5)

Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις στα κεντρικά και νότια. Από το μεσημέρι στα βόρεια θα ανπτυχθούν τοπικές νεφώσεις, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες στα δυτικά, κυρίως τα ηπειρωτικά.

Οι αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα διατηρηθούν.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα βορειοανατολικά μεταβλητοί 3 με 4 και από το βράδυ δυτικοί έως 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια πελάγη 6 και βαθμιαία έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, κυρίως στα δυτικά και βόρεια.

Πρόγνωση για την Πέμπτη (23/5)

Γενικά αίθριος καιρός. Από το μεσημέρι στα βόρεια θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή πρόσκαιροι όμβροι κυρίως στα ορεινά και στα βορειοανατολικά μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση αναμένεται από το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια πελάγη τοπικά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά και νότια.