Υλικά για χταπόδι λεμονάτο

  • Χταπόδι 1 1/2 φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ μεγάλο κομμένο σε μισές ροδέλες
  • Σκόρδο 2 σκελίδες ψιλοκομμένο
  • Ξύσμα λεμονιού από 1 τεμ
  • Λεμόνι 1 1/2 τεμ τον χυμό τους
  • Ελαιόλαδο 4 κουταλιές σούπας
  • Λευκό κρασί 1 ποτήρι κρασιού
  • Αλάτι - πιπέρι

Συνταγή για χταπόδι λεμονάτο

  • Καθαρίζουμε και πλένουμε το χταπόδι.
  • Το τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα βαθιά να βράσει σε μέτρια φωτιά χωρίς νερό για περίπου 10 λεπτά.
  • Το αποσύρουμε και το αφήνουμε σε σουρωτήρι να κρυώσει ελαφρώς.
  • Αν θέλουμε κρατάμε ένα ποτήρι του νερού από το ζουμί που δημιουργήθηκε στην κατσαρόλα.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι σε μισές ροδέλες και ψιλοκόβουμε το σκόρδο.
  • Κόβουμε το χταπόδι σε μεγάλα κομμάτια.
  • Σοτάρουμε σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, το κρεμμύδι με το σκόρδο ελαφρώς και προσθέτουμε τα κομμάτια χταποδιού.
  • Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά και σβήνουμε με το λευκό κρασί.
  • Μόλις εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε νερό τόσο όσο ίσα να σκεπαστεί το χταπόδι (εδώ μπορούμε να προσθέσουμε το ζουμί που κρατήσαμε προηγουμένως) και χαμηλώνουμε την φωτιά.
  • Αφήνουμε να βράσει και να μαλακώσει.
  • Μόλις δούμε ότι είναι έτοιμο προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού.
  • Αλατοπιπερώνουμε κι αφήνουμε να βράσει για άλλα 10 λεπτά.
  • Είναι έτοιμο να το απολαύσουμε ζεστό.