Σταθερές βάσεις για την εκ νέου ανάπτυξη της παρουσίας τους εκτός Ελλάδας έχουν θέσει για τις ελληνικές τράπεζες η εξυγίανση των ισολογισµών από τα «κόκκινα» δάνεια, η επιστροφή σε ισχυρή κερδοφορία και ο απεγκλωβισµός τους από τον έλεγχο του ∆ηµοσίου µέσω της αποεπένδυσης του ΤΧΣ.

Eurobank και Alpha Bank διατηρούν την πρωτοπορία των κινήσεων στο άνοιγµα στο εξωτερικό, ενώ Εθνική και Πειραιώς σχεδιάζουν εµµέσως τα επεκτατικά τους βήµατα, χωρίς να στοχεύουν επί του παρόντος σε εξαγορές.

Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη παρουσία σε Βόρεια Μακεδονία και Κύπρο, η οποία συµβάλλει στην καθαρή της κερδοφορία περίπου 5%, ενώ ο CEO Παύλος Μυλωνάς έχει αναφέρει ότι προτιµητέα επιλογή για την περαιτέρω επέκταση της ΕΤΕ στο εξωτερικό είναι συµφωνίες ή εξαγορές εταιρειών fintech.

ceo_ethniki
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, ΠΑΥΛΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ


Τράπεζα Πειραιώς

H Τράπεζα Πειραιώς διατηρεί αµελητέα παρουσία στην Ουκρανία µε την JSC Piraeus Bank ICB, η οποία έχει αποχωρήσει εδώ και χρόνια από τις αγορές της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Ρουµανίας, της Σερβίας και της Αιγύπτου.

ceo_trapeza_peiraios
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ




Eurobank

Τον δρόµο για την επάνοδο στις αγορές του εξωτερικού, που έκλεισαν απότοµα στις ελληνικές τράπεζες η κρίση και οι ανακεφαλαιοποιήσεις του 2015, έχει ανοίξει η Eurobank. Η τράπεζα στοχεύει το 50% των κερδών της µέχρι το 2026 να προέρχεται από τις διεθνείς δραστηριότητες, µε µοχλό επέκτασης την αγορά της Κύπρου.

H σηµαντική κινητικότητα ως προς τη διεθνή παρουσία των ελληνικών τραπεζικών οµίλων, που σηµειώθηκε την περυσινή χρονιά, οφείλεται κατ’ αρχάς στη Eurobank, η οποία ενίσχυσε τη διεθνή της παρουσία σε αγορές που θεωρεί στρατηγικής σηµασίας, ολοκληρώνοντας την εξαγορά της BNP Paribas Personal Finance Bulgaria τον Μάιο του 2023 και ανακοινώνοντας τον Αύγουστο την υπογραφή συµφωνιών για τη σηµαντική αύξηση της συµµετοχής της στην Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο στο 55,3%.

Εντός του Μαΐου η Eurobank αναµένει τις σχετικές εγκρίσεις από ΕΚΤ, Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και έφορο Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, προκειµένου να προχωρήσει µετά σε υποβολή δηµόσιας πρότασης για την απόκτηση του συνόλου των υπόλοιπων µετοχών. Η δηµόσια πρόταση θα υποβληθεί εντός διµήνου από τη λήψη των εποπτικών εγκρίσεων, µε τη Eurobank να υπολογίζει σε ενίσχυση του ποσοστού της τουλάχιστον στο 65%. Οι άλλοι µεγάλοι µέτοχοι της Ελληνικής είναι η Demetra Holdings PLC µε ποσοστό 21% και το Σωµατείο Εργαζοµένων της Ελληνικής µε 12%. Σηµειώνεται ότι η Eurobank ολοκλήρωσε τον Νοέµβριο του 2023 την πώληση της θυγατρικής της, Eurobank Direktna, στη Σερβία στην AIK Banka έναντι τιµήµατος 198 εκατ. ευρώ.

ceo_eurobank
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ EUROBANK, ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ


Alpha Bank

Παράλληλα µε τη Eurobank, η Alpha Bank ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του 2023, στο πλαίσιο ευρύτερης στρατηγικής συνεργασίας µε την ιταλική UniCredit, την πρόθεση συγχώνευσης των θυγατρικών τους στη Ρουµανία έναντι τιµήµατος περίπου 300 εκατ. ευρώ και τη διατήρηση ποσοστού 9,9% στο νέο σχήµα.

Νωρίτερα το 2023 η Alpha Bank είχε ανακοινώσει την υπογραφή συµφωνίας για την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Orange Money Romania, η οποία περιελάµβανε τη µεταφορά στην Alpha Βank του συνολικού χαρτοφυλακίου πελατών της Orange Money στη Ρουµανία, καθώς και των ψηφιακών προϊόντων του χαρτοφυλακίου πιστωτικών καρτών και των εργαζοµένων της εταιρείας.

ceo_alpha_bank
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ALPHA BANK, ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΑΛΤΗΣ


Όπως αναφέρει η ΤτΕ στην Εκθεση Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας, το ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό ανήλθε τον ∆εκέµβριο του 2023 σε 34,9 δισ. ευρώ και το µερίδιο των διεθνών δραστηριοτήτων στο συνολικό ενεργητικό σε ενοποιηµένη βάση αυξήθηκε στο 11%.

Η Νοτιοανατολική Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 83,2% του συνολικού ενεργητικού των διεθνών δραστηριοτήτων, µε κυριότερη παρουσία στην Κύπρο και τη Βουλγαρία. Τα χρηµατοοικονοµικά κέντρα, δηλαδή το Λουξεµβούργο, το Ηνωµένο Βασίλειο και η Γερµανία, αντιπροσωπεύουν ποσοστό 16,7%, µε τη µεγαλύτερη παρουσία να εµφανίζεται στο Λουξεµβούργο. Το µερίδιο της ΝΑ Ευρώπης στις καταθέσεις και στα δάνεια εξωτερικού είναι ακόµη µεγαλύτερο (88,9% και 83% αντίστοιχα), καθώς στην περιοχή αυτή συγκεντρώνεται και ο µεγαλύτερος αριθµός υπηρεσιακών µονάδων και προσωπικού.

Η κερδοφορία από τις τραπεζικές θυγατρικές και τα υποκαταστήµατα στο εξωτερικό αυξήθηκε σηµαντικά, σε 661 εκατ. ευρώ, και αντιπροσωπεύει το 13% των κερδών προ φόρων των τραπεζικών οµίλων σε ενοποιηµένη βάση. Μεγάλη συµβολή είχαν οι θυγατρικές στην Κύπρο και στη Βουλγαρία και µικρότερη οι δραστηριότητες στην Αίγυπτο, στο Ηνωµένο Βασίλειο και τη Γερµανία.

Τα δάνεια σε καθυστέρηση ανήλθαν τον ∆εκέµβριο του 2023 σε 440 εκατ. ευρώ, από 486 εκατ. ευρώ τον ∆εκέµβριο του 2022 (µειωµένα κατά 9%), αντιπροσωπεύοντας το 2,4% του δανειακού χαρτοφυλακίου. Το ποσοστό δανείων σε καθυστέρηση στο σύνολο των δανείων ανέρχεται σε 1,6% για τα επιχειρηµατικά, 3,8% για τα καταναλωτικά και 3,3% για τα στεγαστικά δάνεια. Το ποσοστό κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από συσσωρευµένες προβλέψεις αυξήθηκε περαιτέρω σε 98% (∆εκέµβριος 2022: 85%).

Οσον αφορά τη ρευστότητα, ο δείκτης δάνεια προς καταθέσεις αυξήθηκε στο 70,3% τον ∆εκέµβριο του 2023 από 68,7% τον ∆εκέµβριο του 2022. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 10% και οι χορηγήσεις κατά 13% σε σχέση µε τον ∆εκέµβριο του 2022.

*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή της Κυριακής