Βραβείο Πρεσπών αντί για το Νόµπελ

Χθες, που γράφαµε για τις πρωτοβουλίες που σκοπεύουν να αναλάβουν από κοινού οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ προκειµένου να υπερασπιστούν τη Συµφωνία των Πρεσπών, δεν φανταζόµασταν πως ένα σχόλιό µας για την Άγκελα Μέρκελ, που τους διαβεβαίωνε εκείνη την περίοδο πως θα προταθούν για Νόµπελ Ειρήνης, θα επαληθευόταν απ’ την ανάποδη. Τι εννοώ; Αφού τελικά δεν πήραν Νόµπελ Ειρήνης οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ, αποφάσισαν στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών τους για τη Συµφωνία των Πρεσπών να οργανώσουν µια εκδήλωση στην Αθήνα και σε αυτή να προσφέρουν Βραβείο Ειρήνης.

Έτσι λοιπόν, στις 17 και 18 Ιουνίου, µε αφορµή τη συµπλήρωση έξι χρόνων (16/6/18) από την υπογραφή της Συµφωνίας των Πρεσπών, το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και το Ίδρυµα Ζόραν Ζάεφ συνδιοργανώνουν στην Αθήνα, ∆ιεθνή ∆ιάσκεψη για την «Ειρήνη και τη Βιώσιµη Ανάπτυξη». Το συνέδριο θα πραγµατοποιηθεί στο Ωδείο Αθηνών και θα περιλαµβάνει οκτώ πάνελ συζήτησης. Φιλοδοξία των δυο συνδιοργανωτών είναι η ∆ιεθνής ∆ιάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιµη Ανάπτυξη να λαµβάνει χώρα σε ετήσια βάση, κάθε Ιούνιο, στην επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης των Πρεσπών και να αποτελεί µια σταθερή πρωτοβουλία για τη διαρκή υποστήριξη και την εφαρµογή της συνθήκης, δίνοντας ένα ισχυρό µήνυµα ειρήνης απέναντι στον εθνικισµό, που τόσο επικίνδυνος έχει αποδειχτεί στα Βαλκάνια, την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο της διάσκεψης θα απονέµεται κάθε χρόνο ένα Βραβείο Ειρήνης, το Βραβείο των Πρεσπών, σε µια προσωπικότητα για την προσφορά της στην ειρήνη. Το πρώτο βραβείο θα απονεµηθεί φέτος στον ειδικό απεσταλµένο του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίµιτς (Matthew Nimetz) για την πολύχρονη προσφορά του στην ειρήνη.

Πάνε για «κόκκινη» ανατροπή

Στον Περισσό, όπως έχουμε ξαναγράψει, θεωρούν πως οι κάλπες της 9ης Ιουνίου μπορεί να φέρουν το ΚΚΕ σε πλεονεκτική θέση έναντι των υπόλοιπων κομμάτων που διαγκωνίζονται για τη δεύτερη και τρίτη θέση. Με μπροστάρη τον Δημήτρη Κουτσούμπα πάνε να τα φέρουν όλα τούμπα και να κάνουν την ανατροπή στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Όπως είπε και χθες το βράδυ απ’ την Καλογρέζα ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας: «Πάμε λοιπόν να τα καταφέρουμε: Για να είναι το ΚΚΕ η έκπληξη αυτών των εκλογών και να είναι την επόμενη μέρα πιο δυνατός ο λαός. ΚΚΕ δυνατό εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις, στο Ευρωκοινοβούλιο, κι εκεί που τελικά ανατρέπονται: στους δρόμους του αγώνα!».

«Τρίποντο στη ζωή» από τη «Φλόγα»

Ένας ξεχωριστός φιλανθρωπικός αγώνας διοργανώνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από τις εργασιακές ομάδες μπάσκετ της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και του αμυντικού κολοσσού Lockheed Martin, για ενίσχυση του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Καρκίνο «Φλόγα»! Συγκεκριμένα οι εργασιακές ομάδες μπάσκετ της ΕΑΒ και της Lockheed Martin θα αγωνιστούν το Σάββατο 25 Μαΐου 2024 στις 17.00 στο Κλειστό Γυμναστήριο ΑΕΝΚ «Δημήτριος Βικέλας» (οδός Πελοποννήσου, Κηφισιά) «με πολλή αγάπη προς τα παιδιά μας», αναφέρει η «Φλόγα». Η ενίσχυση του συλλόγου θα γίνεται με προμήθεια κουπονιών αξίας 5 ευρώ στον χώρο του γηπέδου. «Θα είμαστε και εμείς εκεί για να διαδώσουμε όλοι μαζί το μήνυμα του εθελοντισμού και της προσφοράς. Ευχαριστούμε από καρδιάς τους διοργανωτές, τους αγωνιζόμενους αλλά και όλους εκείνους που με τον τρόπο τους θα βάλουν “Τρίποντο στη ζωή” για τη “Φλόγα”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος.

Σε Βόλο και Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται σήμερα η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Στον Βόλο (και) για επαγγελματικούς λόγους στα δικαστήρια της πόλης, ως συνήγορος υπεράσπισης ομάδας πολιτών για το περιβάλλον. Και το απόγευμα στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Τούρτα-έκπληξη «Forever Young»


«Για πάντα νέος», έγραφε η τούρτα που έκοψαν στον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Σ. Καλαφάτη, πρόσωπα της οικογένειάς του, φίλοι και στενοί του συνεργάτες με αφορμή τα γενέθλιά του. Στο πλευρό του όταν έσβησε τα κεριά ήταν η σύζυγός του, Βίκυ Μωυσιάδου, η οποία φέρεται να είχε και την ιδέα για την τούρτα. «Forever young», του είπε μετά το φιλί που του έδωσε, με τον Σ. Καλαφάτη να απαντά: «Εντάξει, το δέχομαι». Τα κεριά δεν αποκάλυπταν την ηλικία του, καθώς ήταν ένα με τον αριθμό πέντε και ένα άλλο με ερωτηματικό, με τον ίδιο να σχολιάζει: «Παραπατήσαμε τα πενήντα». Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ έγινε 59 ετών. Απ’ του χρόνου αρχίζουν τα δεύτερα «ήντα».

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή