Ο έμπειρος μάνατζερ

Κίνητρα για επιτάχυνση του εξηλεκτρισμού στην Ευρώπη, ενίσχυση της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και μαζικές επενδύσεις στα δίκτυα είναι οι προτάσεις της Eurelectric, που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης. Ο έμπειρος μάνατζερ ανέδειξε την ανάγκη η Ευρώπη να ανεβάσει ταχύτητες και ζήτησε να εκπονηθεί και να αρχίσει να υλοποιείται σχέδιο δράσης εντός των πρώτων 100 της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ενδεικτικό είναι πως, σύμφωνα με τον κ. Στάσση, η ισχύς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ευρωπαϊκό σύστημα έχει φθάσει στα 630 γιγαβάτ, ωστόσο «έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο για να επιτύχουμε τον στόχο των 1.300 GW μέχρι το 2030 και μόνο 6 χρόνια μπροστά μας».

Περικοπές στην παραγωγή ΑΠΕ λόγω έλλειψης αποθήκευσης

Από τα στοιχεία που συζητήθηκαν, ξεχώρισα ότι, για να μεγιστοποιηθεί η παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ικανότητα αποθήκευσης πρέπει να αυξηθεί σχεδόν κατά 4 φορές έως το 2030 -από 51 GW σε 191 GW-, ενώ οι προβλέψεις λένε ότι έως το τέλος της δεκαετίας οι περικοπές στην παραγωγή ΑΠΕ λόγω έλλειψης αποθήκευσης, διασυνδέσεων και ζήτησης θα φτάσει το 30%-35% σε πολλές περιοχές της Ευρώπης. Συγκράτησα επίσης ότι στην Ευρώπη χρειαζόμαστε επενδύσεις έως και 67 δισ. ευρώ ετησίως σε δίκτυα διανομής την περίοδο 2025-2050.

Οι στόχοι της πράσινης μετάβασης

Γράφαμε χθες για τις σκέψεις που υπάρχουν στην κυβέρνηση να ζητηθεί από την επόμενη ηγεσία της Κομισιόν παράταση στον χρόνο που απαιτείται για να επιτευχθούν οι στόχοι της πράσινης μετάβασης με ορίζοντα το 2030 και 2050. Δεν ξέρω τι θα αποφασιστεί, αλλά κρίνοντας από την πρόταση Χατζηδάκη στο ετήσιο οικονομικό φόρουμ των Βρυξελλών να δημιουργηθεί Ταμείο Ανάκαμψης ΙΙ για να στηριχθούν οι πράσινες επενδύσεις, καταλαβαίνω ότι επικρατεί μεγάλος προβληματισμός για τα λεφτά (που δεν υπάρχουν).

Τα κέρδη της Helleniq Energy

Θετικά ξεκίνησε το 2024 για τη Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ), με τον όμιλο να ανακοινώνει συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη 338.000.000 ευρώ και συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 164.000.000 ευρώ για το πρώτο τρίμηνο, με την παραγωγή και τις εξαγωγές να εκτοξεύονται στα υψηλότερα επίπεδα των τριών τελευταίων ετών.

Ξεπέρασε τις 40.000 μονάδες ο Dow Jones

H Wall Street γράφει ιστορία. Για πρώτη φορά στα χρονικά ο Dow Jones ξεπέρασε χθες και τις 40.000 μονάδες! Σκεφτείτε πως το 2009, που ξεκίνησε το μεγάλο ράλι, ήταν στις 7.000 μονάδες, το 2020 στην κρίση του Covid είχε πέσει στις 20.000 και έκτοτε μέχρι σήμερα έχει κάνει double score!

Συμφωνίες-μαμούθ στις ΗΠΑ

Όταν εδώ στην Ελλάδα ακόμη συζητάμε για τα αν και πού πρέπει να επενδύονται τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων, στις ΗΠΑ κλείνουν συμφωνίες-μαμούθ. Μια τέτοια, που προβλέπει την επένδυση 43 δισ. δολαρίων από τα συνταξιοδοτικά ταμεία της εταιρείας παράδοσης δεμάτων UPS έκλεισε η Goldman Sachs, που ήδη διαχειρίζεται 325 δισ. δολάρια συνταξιοδοτικών κεφαλαίων.

Πλώρη για τα 2 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης δείχνει να βάζει ο όμιλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ο οποίος έχει μόνο καλά νέα μπροστά του. Η διάσπαση των 17 ευρώ θα μπορούσε να ανοίξει διαγραμματικά τον δρόμο για τα επίπεδα των 18-19 ευρώ.

Το φαβορί για την ηγεσία του ΣΕΒ

Ενωτικός επιχείρησε να εμφανιστεί ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση ενόψει των εκλογών στον ΣΕΒ, για τις οποίες θεωρείται φαβορί, ενώ θα έχει απέναντί του την Ιουλία Τσέτη της φαρμακευτικής Unipharma. «Το να διασπαστούμε σε μικρούς και μεγάλους, Αθηναίους και επιχειρηματίες της υπόλοιπης Ελλάδος, άνδρες και γυναίκες, παλαιά τζάκια και νέες επιχειρήσεις, μόνο κακό θα κάνει στην επιχειρηματικότητα. Η φωνή μας θα είναι δυνατή μόνον αν είμαστε όλοι μαζί. Άλλωστε η περασμένη δεκαετία, όταν κάποιοι κατάφεραν να μας χωρίσουν, σαν χώρα, σαν Ελλάδα δεν μας ξυπνά τις καλύτερες αναμνήσεις» ήταν το μήνυμα που έστειλε, επ’ ευκαιρία της βράβευσής του από το Alba Graduate Business School.