Ο εκλεγµένος δήµαρχος Χειµάρρας, Φρέντης Μπελέρης, έκανε Πάσχα πίσω από τα κάγκελα, ο Έντι Ράµα όµως, σαν να µην τρέχει τίποτα, έρχεται στην Αθήνα για να κάνει προκλητικό σόου µέσα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ της «Απογευματινής» αλλά και της στήλης «Big Mouth», ο Αλβανός πρωθυπουργός, παρά τη δυσφορία της ελληνικής διπλωµατίας και παρά τις παρασκηνιακές κινήσεις µε στόχο την αναβολή της επίσκεψης, ανακοίνωσε πως έρχεται στις 12 Μαΐου.

Και όπως φαίνεται, ετοιµάζεται για µεγάλη... φιέστα.

Διαβάστε ακόμα: Στο ΣΕΦ (της Τσιλιγκίρη) το προεκλογικό πανηγύρι Ράμα - Ο Αλβανός πρωθυπουργός προανήγγειλε την εκδήλωση στην Αθήνα


Φιέστα Ράµα στο ΣΕΦ

Ήδη η αλβανική πρεσβεία έχει απευθυνθεί στη διοίκηση του ΣΕΦ, καταθέτοντας σχετικό αίτηµα για την παραχώρηση του χώρου, ώστε να κάνει ο Ράµα τα δικά του. Υπενθυµίζεται ότι η αρχική βούληση της αλβανικής πλευράς ήταν να γίνει η συγκέντρωση στο Christmas Theater, ωστόσο ο δήµαρχος Γαλατσίου απέρριψε το αίτηµα.

Στον αντίποδα, η πρόεδρος του ΣΕΦ, Χριστίνα Τσιλιγκίρη, έκανε δεκτό το αίτηµα των Τιράνων και έτσι η συγκέντρωση µε τους χιλιάδες αλβανικής καταγωγής πολίτες, ενόψει των εκλογών του 2025, θα γίνει κανονικά.

Ο Έ. Ράµα στην ανακοίνωσή του ανέφερε απευθυνόµενος στους συµπατριώτες του: «Υπενθυµίζω σε όσους από εσάς βρίσκεστε στην Ελλάδα ότι στις 12 Μαΐου ξεκινάµε από την Αθήνα το ανοιξιάτικο ταξίδι στη Διασπορά… Θα ήταν ιδιαίτερη χαρά να συναντηθούµε».

Μια εξέλιξη που σίγουρα θα δώσει πάτηµα στα κόµµατα εκ δεξιών της Νέας ∆ηµοκρατίας για να ασκήσουν σκληρή (προεκλογική) κριτική στην κυβέρνηση. Γεγονός που επίσης εκτιµάται ότι θα διαταράξει έτι περαιτέρω τις ήδη διαταραγµένες ελληνοαλβανικές σχέσεις στη σκιά της υπόθεσης Μπελέρη.


Στη φυλακή ο Φρέντης Μπελέρης 

Την ίδια ώρα, στις φυλακές του Φιέρι τον κ. Μπελέρη επισκέφθηκε -για µία ακόµα φορά- ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αλβανίας και ευρωβουλευτής της Ν∆ και του ΕΛΚ, Μανώλης Κεφαλογιάννης.

«Ο Φρέντης Μπελέρης συνεχίζει τον υπερήφανο αγώνα του για την ελληνική εθνική µειονότητα, για τους Χειµαρριώτες. Παραµένει εδώ και έναν χρόνο κρατούµενος. Μία σαθρή και έωλη κατηγορία, µία άδικη απόφαση τον κρατά παράνοµα στις φυλακές. Μάχεται µε όπλα του την αλήθεια και την αγνή πατριωτική του αγάπη για τον τόπο του. Και είναι σίγουρο ότι στο τέλος αυτός θα είναι ο νικητής», δήλωσε ο κ. Κεφαλογιάννης και υπενθύµισε µε νόηµα ότι η ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας περνά από τον σεβασµό του ∆ιεθνούς ∆ικαίου.

«Η Ευρώπη περνάει από τον σεβασµό των θεµελιωδών δικαιωµάτων της ελληνικής εθνικής µειονότητας. Από την επίλυση του περιουσιακού ζητήµατος στη Βόρεια Ήπειρο. Τον σεβασµό των σχέσεων καλής γειτονίας. Την άµεση απελευθέρωση του Φρέντη Μπελέρη. Την ορκωµοσία του ως δηµάρχου Χειµάρρας. Η Ολοµέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου µε ψήφισµά του ζητά δίκαιη δίκη για τον Φρέντη Μπελέρη και την προστασία των περιουσιών της ελληνικής εθνικής µειονότητας στη Βόρεια Ήπειρο», τόνισε ο ευρωβουλευτής της Ν∆.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»