Εν όψει της αυριανής επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν έδωσε το πρώτο στίγμα από πλευράς της Άγκυρας για το προς τα πού θα κινηθεί η αυριανή συνάντηση Ερντογάν- Μητσοτάκη. Μιλώντας στο Τουρκο-Eλληνικό Φόρουμ της Ακαδημίας Μέσων Ενημέρωσης που έγινε χθες στην Κωνσταντινούπολη, ο Αλτούν τόνισε ότι η τουρκική πλευρά είναι πρόθυμη να στηρίξει κάθε πρωτοβουλία που «θα ενδυναμώσει τη φιλία μας με την Ελλάδα».

Βιώνουμε μια παγκόσμια αβεβαιότητα, όπου η ειρήνη και η σταθερότητα είναι εξαιρετικά εύθραυστες. Και περιφερειακοί παράγοντες, όπως η Τουρκία και η Ελλάδα, θα πρέπει να επιλύουν τα δικά τους προβλήματα στο πλαίσιο της αμοιβαίας κατανόησης και των εθνικών τους συμφερόντων χωρίς την ανάγκη καθοδήγησης, κηδεμονίας και πίεσης από τρίτους,» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Ευκαιρία να αξιολογήσουμε την πρόοδο»

Τα σημερινά τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται στην αυριανή επίσκεψη Μητσοτάκη επισημαίνοντας ότι λαμβάνει χώρα υπό τη σκιά της μετατροπής του μουσείου της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος. Σε αποκλειστική συνέντευξή του στην εφημερίδα Μιλλιέτ, ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει ότι η επίσκεψή «θα είναι μια ευκαιρία για να αξιολογήσουμε την πρόοδο που έχουμε σημειώσει στις σχέσεις μας τους τελευταίους μήνες και ταυτόχρονα να επαναλάβουμε τη δέσμευσή μας για βελτίωση τους».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε ότι είναι σύνθετες και γεμάτες ιστορία και συναισθήματα. «Αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ», σημείωσε. Για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ανοικτά ότι είναι πολύ απογοητευμένος από την πρόσφατη απόφαση των τουρκικών αρχών αλλά και για την προηγούμενη για την Αγία Σοφία. «Αυτές οι αποφάσεις είναι αντίθετες με τον οικουμενικό χαρακτήρα των μνημείων και τις κοινές μας προσπάθειες για μια αμοιβαία αντίληψη».

Τουρκικά μέσα επεσήμαναν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έκανε πίσω στις πιέσεις της αντιπολίτευσης να ακυρώσει την επίσκεψή του στην Άγκυρα επιλέγοντας τη θετική προσέγγιση. Η Χουριέτ στο πρωτοσέλιδό της δημοσιεύει φωτογραφία των δύο ηγετών να ανταλλάσσουν θερμή χειραψία με τον τίτλο «Γείτονα, να μείνουμε έτσι για πάντα», ενώ στο κείμενο αναφέρει ότι κατά την αυριανή συνάντηση το κύριο βάρος θα βρίσκεται στη θετική ατζέντα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μείνει στην Τουρκία μόνο 5 ώρες, όμως «παρά τις πολλές διαφορές, φαίνεται ότι θα είναι μια συνάντηση με θετικά μηνύματα και από τις δυο πλευρές».


Πηγή: Deutsche Welle