Η Σοφία Μπεκατώρου… άνοιξε πανιά για την Ευρωβουλή. Η Ολυμπιονίκης και πρώην πρωταθλήτρια ιστιοπλοΐας βοήθησε τα μέγιστα να ξεκινήσουν οι αποκαλύψεις για το ελληνικό «#ΜeΤoο», όταν βρήκε το σθένος να εξομολογηθεί την κακοποίηση που είχε υποστεί από παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας. Στις 9 Ιουνίου θα διεκδικήσει μία θέση στο Ευρωκοινοβούλιο με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Η ίδια μίλησε αποκλειστικά στα «Π» για την απόφασή της να αποκαλύψει την κακοποίηση που δέχτηκε, για όσα θέλει να αλλάξει στην Ευρώπη και για τη θέση της γυναίκας, αν εκλεγεί.

Τι συνθήκες αντιμετωπίζουν οι επιζώσες της έµφυλης βίας στους δηµόσιους φορείς της Δικαιοσύνης;

Δύσκολες συνθήκες, δυστυχώς, γιατί η Δικαιοσύνη πρέπει να λειτουργεί αποτελεσµατικά και άµεσα, τόσο για τον περιορισµό και τη συµµόρφωση των δραστών όσο και για τη δικαστική προστασία των θυµάτων και των παιδιών τους. Χρειάζεται να δοθεί έµφαση στην πρόληψη της δευτερογενούς κακοποίησης, στον λόγο και στα όρια που επιτρέπονται στους διαδίκους και στους δικαστικούς λειτουργούς κατά την ακροαµατική διαδικασία. Επίσης, να εδραιωθούν η διά βίου επιµόρφωση και η ψυχολογική υποστήριξη των δικαστικών λειτουργών.

Πιστεύετε ότι δέχονται ακόµα µεγαλύτερο εκφοβισµό όσοι καταγγέλλουν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης;

Σε πολλές περιπτώσεις ναι, ειδικά όταν δράστης και θύµα διαµένουν στην ίδια οικία, όταν έχουν παιδιά ή όταν ο δράστης κατέχει θέση εξουσίας. Είναι αναγκαίο να εφαρµόζεται ο νόµος και να τηρούνται πρωτόκολλα διατοµεακής ανταπόκρισης όλων των φορέων που εµπλέκονται στη διαχείριση των περιστατικών βίας, ώστε να υπάρχουν έγκαιρες παρεµβάσεις µε ένα σταθερό πρόσωπο αναφοράς για κάθε επιζώντα/ώσα, ώστε να δέχονται µια ολοκληρωµένη υποστήριξη. Γι’ αυτό και η Πολιτεία είναι σηµαντικό να δηµιουργήσει άµεσα κέντρο οικογενειακής δικαιοσύνης, όπου θα µπορεί να διαχειρίζεται γρήγορα και άµεσα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Επίσης, είναι σηµαντικό να υπάρξει µέριµνα για τη µονιµοποίηση ιατροδικαστών, ώστε να µπορούν να εξυπηρετούνται επιζώντες εκτός των µεγάλων αστικών κέντρων. Τέλος, είναι σηµαντικό να δηµιουργηθούν τα rape kits και να είναι προσβάσιµα (π.χ. από τα φαρµακεία), ώστε να µπορεί ένα θύµα εύκολα και γρήγορα να συλλέγει στοιχεία από την κακοποίησή του, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να χαθούν σε περίπτωση που η πρόσβαση σε νοσοκοµείο είναι δύσκολη και χρονοβόρα.

Εκ των υστέρων πάντα µπορούµε να αναθεωρήσουµε επιλογές που κάναµε, ωστόσο η επίγνωση και η εµπειρία έρχονται µόνο µέσα από πράξεις


Εχουν γίνει βήµατα για το «#ΜeΤoo» στην Ελλάδα;

Βήµατα έχουν γίνει. Εχει σπάσει η κουλτούρα της σιωπής, χωρίς όµως να υπάρχουν η αντίστοιχη ταχύτητα και αποτελεσµατικότητα των φορέων που είναι υπεύθυνοι για τα θύµατα βίας. Η Πολιτεία οφείλει να κάνει το καθήκον της σε πολλά επίπεδα, όπως είπαµε και πριν, και αρκετές βελτιώσεις του συστήµατος δεν αφορούν σε δαπανηρές λύσεις. Το «#ΜeΤoo» δεν είναι µόδα. Χρειάζονται αγώνας, πίεση και πολιτικές προστασίας και πρόληψης, ώστε να εφαρµόσουµε τις ευρωπαϊκές οδηγίες που έχουµε ήδη αποδεχτεί (Σύµβαση Κωνσταντινούπολης).

Τι θα θέλατε να πετύχετε για τις Ελληνίδες και τους Ελληνες στην Ευρωβουλή;

Θα ήθελα, µαζί µε τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., να ακουστεί µια δυνατή φωνή, που θα διεκδικήσει και θα φέρει αποτελέσµατα γύρω από τα ζητήµατα των ανθρωπίνων δικαιωµάτων, της δικαιοσύνης, της χρηστής διακυβέρνησης, της Παιδείας και του αθλητισµού. Θέµατα τα οποία προωθώ και για τα οποία αγωνίζοµαι εδώ και πολλά χρόνια.

mpekatorou_sofia_parapolitika

Εχετε µετανιώσει για κάτι;


Εκ των υστέρων πάντα µπορούµε να αναθεωρήσουµε επιλογές που κάναµε, ωστόσο η επίγνωση και η εµπειρία έρχονται µόνο µέσα από πράξεις.

Γιατί ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί τον Στέφανο Κασσελάκη;

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κάνει ένα µεγάλο άνοιγµα στην κοινωνία. Ανανεώνει τον πολιτικό του λόγο, αναζητάει νέες φωνές και ιδέες. Αυτό το προσκλητήριο του Στέφανου Κασσελάκη µε βρίσκει απόλυτα σύµφωνη και παρούσα.

Αθλητισµός ή πολιτική; Πού υπάρχει µεγαλύτερος ανταγωνισµός;


Νοµίζω και στα δύο πεδία. Και στα δύο υπάρχουν κανόνες και fair play και, όταν καταστρατηγούνται, ο κόσµος διακρίνει τους ηθικούς ανθρώπους.

Πηγαίνετε στη λαϊκή; Διαπιστώνετε την ακρίβεια;

Φυσικά. Είµαι µητέρα και οι ανάγκες στο σπίτι είναι καθηµερινές. Αρα, µπορώ µε βεβαιότητα να σας πω ότι η ακρίβεια είναι ένας αέναος αγώνας, που τρώει το εισόδηµα του ελληνικού νοικοκυριού, χωρίς όµως να αφορά στο υπερκέρδος των αγροτών.

Πείτε μας τρεις λόγους για να σας ψηφίσει ένας 17χρονος που ανήκει στη γενιά Z.

- Να επιλέξει µια φωνή ειλικρίνειας, βγαλµένη από την κοινωνία, που θα αγωνιστεί για έναν δικαιότερο και ασφαλέστερο κόσµο.
- Η αλλαγή είναι µια συλλογική διαδικασία και είναι απαραίτητη η συµµετοχή όλων.
- Οσο και αν διαφωνούµε µε µια κυβέρνηση, αν δεν αποτυπωθεί η δυσφορία µας στην κάλπη, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι θεσµικά.


mpekatorou_sofia_parapolitika_ok


Τι έγινε τελικά µε την καταγγελία σας;

Παραγράφηκε, επειδή δεν έκανα την καταγγελία µου µέσα στο χρονικό διάστηµα που έπρεπε.

Τι απαντάτε σε όσους λένε υποτιµητικά «Καλά, τώρα το θυµήθηκε;», όταν µια γυναίκα βρίσκει το θάρρος να καταγγείλει βιασµό ή ακραία σεξουαλική παρενόχληση;

Ενοχλούµαι ιδιαίτερα όταν υπάρχουν προσπάθειες να ενοχοποιηθούν τα θύµατα, διότι το τραύµα είναι «άχρονο», δεν υπάρχει σωστή ή λάθος στιγµή. Η απόφαση να µιλήσει κάποιος/α προκύπτει µε βάση την υποκειµενικότητα του ατόµου, εξαρτάται δηλαδή από το πότε µπορεί κάποιος/α να αντέξει µια τέτοια συνειδητοποίηση.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»