Το πνεύμα καλής σχέσης και συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία καλλιεργήθηκε εκ νέου με την επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα, λίγους μήνες μετά το θετικό κλίμα που επικράτησε κατά την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Αρχικά, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό με τις ομπρέλες ανοιχτές λόγω της βροχής. Τα χαμόγελα του Φιντάν και του Μητσοτάκη μαρτυρούν το καλό κλίμα κατά τη διάρκεια της υποδοχής του πρωθυπουργού.

mitsotakis_ipodoxi_agkira__2_
mitsotakis_ipodoxi_agkira__1_

Κόκκινες και γαλανόλευκες σημαίες κυματίζουν και ένα άγημα αποδίδει τιμές. Τα γαλάζια χαλιά στο χρώμα της τουρκικής προεδρίας έχουν στρωθεί.

Μητσοτάκης και Φιντάν επιβιβάζονται στο ίδιο αυτοκίνητο και παίρνουν τον δρόμο για το Προεδρικό Μέγαρο. Τα μέτρα ασφαλείας στην Τουρκική πρωτεύουσα δρακόντεια ήδη από το αεροδρόμιο φαίνεται πως οι τουρκικές υπηρεσίες έχουν καταστρώσει σχέδιο υψηλής ασφαλείας.

Στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Ταγίπ Ερντογάν, κατεβαίνει τα σκαλιά για να υποδεχθεί τον Έλληνα πρωθυπουργό. Είναι η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται το λευκό «παλάτι» στην Άγκυρα και ο Ερντογάν που επιφύλαξε θερμή υποδοχή.

erdogan_mitsotakis_stin_agyra__2_
erdogan_mitsotakis_stin_agyra__1_

Η ξενάγηση στο «παλάτι» Ερντογάν εντυπωσιάζει  τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος περιεργάζεται τον χώρο. Ασταμάτητα τα κλικ των φωτογράφων. Δύο πολυθρόνες με χρυσά πόδια και πανάκριβο κεντημένο ύφασμα. Δύο χρυσά τραπεζάκια, χρυσές κορνίζες, χρυσά πόμολα και χειμωνιάτικα χαλιά.

Μητσοτάκης και Ερντογάν φορούν στολή εργασίας μπλε κοστούμι με μπλε γραβάτα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαμογελά. Ο Ταγίπ Ερντογάν σοβαρός.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, οι δύο ηγέτες έκαναν κοινές δηλώσεις χωρίς να απαντούν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ακριβώς όπως είχε γίνει και στην Αθήνα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d18o9h0mht3d)

Το ελληνοτουρκικό δείπνο και η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη

Το δείπνο που ακολούθησε είχε και μία πρόσκληση – έκπληξη καθώς η τουρκική προεδρία κάλεσε για να παρευρεθεί και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αναβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο την φιλοξενία προς τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, το δείπνο δεν κράτησε πάρα πολύ ώρα. Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένονται ακόμα τρεις συναντήσεις των δύο ηγετών.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d18ojeg76moh)