Φροντιστήρια στην Πειραιώς με φόντο τις «γαλάζιες» γκάφες

Είναι αλήθεια ότι οι επικοινωνιακές και λεκτικές γκάφες διαδέχονται η µία την άλλη εδώ και αρκετό καιρό στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Μιλάµε, τα αυτογκόλ είναι τέτοια, που τόσο στο Μέγαρο Μαξίµου όσο και στην Πειραιώς τούς έχει πιάσει πανικός για το τι µπορεί να ξηµερώσει αύριο. Τελευταίο κρούσµα, ο κατά τ’ άλλα µετρηµένος και λογικός υφυπουργός Υγείας, ∆ηµήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος µε τις γνωστές του ατάκες προξένησε µεγαλύτερη αναστάτωση και από τις αντίστοιχες του άλλοτε πολιτικού του συνοδοιπόρου Αντώνη Σαµαρά, κάθε φορά που ο πρώην πρωθυπουργός εκφράζει τις ενστάσεις του για κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης και τη γενικότερη πολιτική φυσιογνωµία της Ν.∆. Στο πλαίσιο αυτό και µε φόντο την είσοδο στην τελική ευθεία στις ευρωκάλπες, αποφασίστηκε να πραγµατοποιηθούν µια σειρά από... ταχύρρυθµα µαθήµατα στο «γαλάζιο» κοµµατικό στρατηγείο, προκειµένου να αποφευχθούν τυχόν µοιραία ατοπήµατα στο πεδίο της κοινωνίας. Στην πρώτη από τις δύο αυτές συνάξεις, αµέσως µετά το Πάσχα, θα συγκεντρωθούν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόµµατος, προκειµένου να τους δώσει τα φώτα του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, παρουσία της γραµµατέως της Ν.∆., Μαρίας Συρεγγέλα, του γενικού διευθυντή, Γιάννη Σµυρλή, του εκπροσώπου, Νίκου Ρωµανού, και του επικεφαλής του γραφείου Τύπου, Χάρη Χατζηχαραλάµπους. Η ίδια σύνθεση θα έρθει λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα ενώπιος ενωπίω και µε τους υποψήφιους ευρωβουλευτές της Ν.∆., ώστε και εκείνοι να ενηµερωθούν εκτενώς για το κυβερνητικό έργο, τα βασικά σηµεία του προγράµµατος, τα διακυβεύµατα της κάλπης που προβάλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον αντίλογο στη ρητορική της αντιπολίτευσης, αλλά και µια σειρά ευρωπαϊκών ζητηµάτων που αφορούν άµεσα την Ελλάδα.

Όταν ο Μπελέρης... ανοίγεται στο Kέντρο

Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Φρέντη Μπελέρη για την Ευρωβουλή µέσω της «γαλάζιας» λίστα ήταν, αν µη τι άλλο, αναµενόµενο πως τα στελέχη της δεξιάς πτέρυγας του κυβερνώντος κόµµατος, τύπου Βορίδη, Πλεύρη, Κυρανάκη, άντε και Αδωνι (παρά το νερό που έχει ρίξει εσχάτως στο κρασί του σε πολλά µέτωπα), όχι µόνο θα αισθάνονταν µεγάλη πολιτική χαρά, αλλά πάντα µε αξιοπρέπεια και χωρίς να διαταράσσουν τις εσωκοµµατικές ισορροπίες θα έδιναν και µάχη για ένα όσο το δυνατόν καλύτερο πλασάρισµα του εκλεγµένου δηµάρχου Χειµάρρας. Ωστόσο, όπως φαίνεται, ο κρατούµενος στις αλβανικές φυλακές υποψήφιος συγκεντρώνει την προτίµηση ακόµα και πολιτικών προσώπων µε πιο κεντρώα χαρακτηριστικά. Ενδεικτικά παραδείγµατα, ο Νότης Μηταράκης (έστω κι αν εµφανίστηκε επί Σαµαρά στο πολιτικό προσκήνιο), ο ακραιφνής καραµανλικός Ευριπίδης Στυλιανίδης, ενώ το µεγαλύτερο και µακράν πιο... κεντρώο όνοµα µεταξύ των προαναφερθέντων δεν είναι άλλο από τον υπουργό Οικονοµικών, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος τις προηγούµενες ηµέρες συναντήθηκε µε τον υιό του Φρέντη Μπελέρη, Πέτρο.
Αληθεύει ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι πιο... ψημένος από πότε προκειμένου να δώσει τη μάχη τόσο για την εξασφάλιση ενός ισχυρού «γαλάζιου» ποσοστού στην εξόχως δύσκολη για τη Ν.∆. Κεντρική Μακεδονία στις προσέχεις ευρωκάλπες όσο και για την εμφατική εκλογή της Βούλας Πατουλίδου; Λεπτομέρειες προσεχώς, αν και οι καλά μυημένοι... ξέρουν!


Απουσίες

Μου το έλεγε έµπειρος κοινοβουλευτικός παρατηρητής και δεν θα το πίστευα, αν δεν το έβλεπα µε τα δικά µου µάτια. Τι; Πως συγκεκριµένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ουκ ολίγες φορές απουσιάζουν από την αίθουσα όταν µιλάει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Και δεν αναφέροµαι σε βουλευτές της επαρχίας που µπορεί να βρίσκονται στις περιφέρειές τους, αλλά κυρίως της Αττικής. Ο ίδιος άνθρωπος µου επεσήµανε πως οι περισσότερες απουσίες καταγράφονται από τη Νάντια Γιαννακοπούλου, τον Παύλο Γερουλάνο και τον Μανώλη Χριστοδουλάκη. Το καταγράφω και σας το µεταφέρω.

«Οι φιλίες είναι πάνω από την πολιτική», λέει σε συνοµιλητές του ο Ανδρέας Λοβέρδος, προκειµένου να αιτιολογήσει τη φηµολογία περί στήριξης που απολαµβάνουν οι ∆ηµοκράτες από τον Αντώνη Σαµαρά. Περισσότερα συµπεράσµατα θα εξαχθούν από το αποτέλεσµα που θα φέρει ο Λοβέρδος στον Νοµό Μεσσηνίας. Α, και από το αν ο πρώην πρωθυπουργός θα κάνει δήλωση στήριξης, αν όχι της Ν.∆., έστω της υποψηφιότητας Μπελέρη.


Στην Αίγινα

Και µιας και αναφέρθηκα στη Νάντια, να σας πω ότι φίλος της στήλης την εντόπισε σε πολύ χαλαρή διάθεση τη Μεγάλη Τρίτη το µεσηµέρι, καθώς έπαιρνε το πλοίο για να περάσει χαλαρές οικογενειακές στιγµές στην Αίγινα. Είχε κάνει, άλλωστε, το προηγούµενο διάστηµα το κοινοβουλευτικό της καθήκον, καταθέτοντας µάλιστα και στοχευµένες ερωτήσεις µε καλά επιλεγµένο περιεχόµενο. Κατά τα λοιπά, το ίδιο δροµολόγιο ακολούθησε και ο Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά δεν είναι είδηση πως αυτός πάει στο όµορφο νησί του Αργοσαρωνικού.

Εσχάτως κυκλοφορούν φήµες για την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της «Νέας Αριστεράς». Μία από αυτές λέει πως υπάρχει σφοδρότατη σύγκρουση ανάµεσα στον Ν. Ηλιόπουλο και τον ∆. Τζανακόπουλο, η οποία φέρνει συχνά σε αρκετά δύσκολη θέση τον Αλέξη Χαρίτση, που έχει βαρεθεί να κάνει τον ειρηνοποιό.


Μουρμούρες

Στα ύψη είναι οι µουρµούρες των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, και δη των κοµµατικών. Περισσότερο των πρώην βουλευτών, που βλέπουν το επιτελείο του Κασσελάκη να προωθεί απροκάλυπτα τα πρόσωπα που… είδαν φως και µπήκαν το τελευταίο διάστηµα ή να µην υπάρχει καµία πολιτική χροιά στον τρόπο µε τον οποίο κινείται το κόµµα. Η Αυγέρη, για παράδειγµα, ενοχλείται πάνω απ’ όλα µε την προβολή της Μπεκατώρου, ενώ ο Αρβανίτης µε το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν µιλάει καθόλου για τα ευρωπαϊκά. Ασε που ο τελευταίος βλέπει το ξεκάθαρο «κόψιµό» του από το σύστηµα του προέδρου και γκρινιάζει όπου βρεθεί και όπου σταθεί.