Φίλαθλοι κάθε ηλικίας έσπευδαν να του σφίξουν το χέρι και να τον συγχαρούν για το νέο έπος που συνέγραψε με τα "λιοντάρια" του στη Βαρκελώνη, οδηγώντας τον Ολυμπιακό σε τρίτο διαδοχικό τελικό της Euroleague. Χαμογελούσε, φωτογραφιζόταν με τον κόσμο, αλλά στο πρόσωπο του έβλεπες ζωγραφισμένο το άγχος από το ειδικό βάρος της στιγμής. Σε λίγα λεπτά, ο Ολυμπιακός του, η ομάδα που έμαθε να αγαπά από μικρό παιδί, θα έδινε έναν αγώνα που ονειρεύονταν να ζήσουν γενιές και γενιές "ερυθρόλευκων" φιλάθλων.

bartzokas_karaiskaki_sinenteyxi_apogeymatini_olympiakos_conference_league_1


Το βράδυ της Πέμπτης στις εξέδρες του "Γεώργιος Καραϊσκάκης" δεν κάθισε ούτε ο αγαπημένος "σκακιστής" των φίλων του Ολυμπιακού, ούτε ο κορυφαίος προπονητής της Euroleague. Κάθισε… ένας από εμάς! Ένας από τους 30.000 οπαδούς του Θρύλου του Πειραιά, που ύψωσε με περηφάνια το ερυθρόλευκο κασκόλ του και έζησε με πάθος το πιο ιστορικό παιχνίδι της ιστορίας ενός τεράστιου συλλόγου.

Μην περιμένετε, λοιπόν, στις γραμμές που ακολουθούν κάποια βαθυστόχαστη ανάλυση από έναν προπονητή. Ακολουθεί μια "ερυθρόλευκη" εξομολόγηση καρδιάς από έναν αυθεντικό φίλαθλο του Ολυμπιακού που μεγάλωσε στις τσιμεντένιες εξέδρες του παλιού Καραϊσκάκη και που μετά από μισό αιώνα δίπλα στην αγαπημένη του ομάδα είδε μαζί με εκατομμύρια άλλους φιλάθλους σε κάθε γωνιά της Υφηλίου να γίνεται το πιο τρελό τους όνειρο πραγματικότητα.

Η πρώτη φορά του Γιώργου Μπαρτζώκα στο Καραϊσκάκη: "Πρόλαβα να δω τον Γιούτσο να να αγωνίζεται"

"Θα σου πω ότι η πρώτη μου εμπειρία στο Καραϊσκάκη είναι τόσο παλιά που δεν θυμάμαι καν τον αντίπαλό μας εκείνο το μεσημέρι. Νομίζω ήταν ο Φωστήρας. Απλά για να αντιληφθείτε για ποιες εποχές μιλάμε, πρόλαβα να δω τον Γιούτσο να αγωνίζεται", ξεκινάει το ταξίδι των "ερυθρόλευκων" αναμνήσεων ο Γιώργος Μπαρτζώκας προτού οδηγηθούμε στο… μεθυστικό σήμερα που ζει ο Πειραιάς.

Όπως και πάρα πολλές γενιές φίλων του Ολυμπιακού ο 58χρονος τεχνικός βίωσε πολλές απογοητεύσεις σε παιχνίδια των κυπέλλων Ευρώπης.
"Θυμάμαι ένα παιχνίδι με την Μπάγερν που είχε έρθει στο Φάληρο φθινόπωρο του 1980 και μας είχε συντρίψει με 4-2. Δυσκολευόμασταν να περάσουμε τη σέντρα. Έβλεπες πόσο υπερτερούσε ο Μπράιτνερ στο χορτάρι των δικών μας παικτών και αντιλαμβανόσουν το μέγεθος της διαφοράς των δύο ομάδων. Αν θυμάστε ακόμη και η εθνική ομάδα που είχε παικταράδες τη δεκαετία του ’70, δεν μπορούσε να βρεθεί σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης και είχε γνωρίσει πολύ βαριές ήττες. Σταδιακά και κυρίως με το άνοιγμα των συνόρων, όλα άλλαξαν. Αρχίσαμε να γεφυρώνουμε το χάσμα με τους ξένους, με την έλευση ποιοτικών αλλοδαπών παικτών και στις δικές μας ομάδες. Επιπλέον άρχισαν να έρχονται και καλοί ξένοι προπονητές στην Ελλάδα κι αυτό συνέβαλε τα μέγιστα στην εξέλιξη του ελληνικού ποδοσφαίρου".

"Ο Ολυμπιακός είχε πάντα παικταράδες, αλλά στην Ευρώπη του έλειπε η συνέπεια"

Παρ’ όλα αυτά η Ευρώπη παρέμενε διαχρονικά ένα μεγάλο απωθημένο για τον Ολυμπιακό. Την ώρα που ο Παναθηναϊκός είχε να μνημονεύει την πορεία προς το Γουέπμπλεϊ και η ΑΕΚ το δικό της "έπος" του 1977, οι "ερυθρόλευκοι" αδυνατούσαν να ξεπεράσουν τη σκόπελο του δεύτερου γύρου σε όποια διοργάνωση κι αν συμμετείχαν. Τι άλλαξε, λοιπόν, και φτάσαμε στο φετινό… θαύμα της Νέας Φιλαδέλφειας. Για τον Γιώργο Μπαρτζώκα υπάρχει μια λέξη-κλειδί για τις επιτυχίες στον αθλητισμό: "Συνέπεια"!

bartzokas_karaiskaki_sinenteyxi_apogeymatini_olympiakos_conference_league_2

Από τη σεζόν 2010-11, ο Ολυμπιακός συμμετείχε στις διοργανώσεις της UEFA, 14 φορές. Κι από αυτές στις έντεκα έδωσε το παρών στα νοκ άουτ παιχνίδια του Φεβρουαρίου.

"Παικταράδες ο Ολυμπιακός είχε πάντα. Ο Ζιοβάνι, ο Καρεμπέ, ο Σαμπανάτζοβιτς, ο Ριβάλντο, ‘δικά μας παιδιά’ όπως ο Τζόρτζεβιτς ή ο Γιαννακόπουλος. Του έλειπε η συνέπεια, η σταθερότητα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο χορτάρι. Αναφέρομαι κυρίως στο know how που αποκτά σταδιακά μια διοίκηση για να μπορεί να διατηρεί μια ομάδα στο υψηλότερο επίπεδο ανταγωνισμού. Στο πως αποκτά σταθερότητα ένας οργανισμός στον τρόπο που διοικείται, που προπονείται, που εξοπλίζεται. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για μια ομάδα να εμπλουτίζει τις γνώσεις της ερχόμενη σε επαφή με άλλους μεγάλους συλλόγους του εξωτερικού. Νομίζω ότι έτσι έγινε σταδιακά πιο δυνατός ο Ολυμπιακός και φτάσαμε στο σημείο να συμμετέχει για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό τελικό".

Καθισμένος στις εξέδρες του "Γεώργιος Καραϊσκάκης", απολαμβάνοντας τη μοναδικότητα της στιγμής, ο Γιώργος Μπαρτζώκας είδε εν ριπή οφθαλμού μπροστά από τα μάτια του όλες εκείνες οι δύσκολες βραδιές που ο Ολυμπιακός έφτασε στην πηγή αλλά δεν απόλαυσε το νέκταρ μιας ευρωπαϊκής επιτυχίες. Ποια ήταν η πιο επώδυνη;

"Του Κόντε, χωρίς αμφιβολία. Υπάρχει έστω και ένας Ολυμπιακός που να μην τον πλήγωσε εκείνο το γκολ; Σαν παιδί πάντως πόνεσα αφάνταστα στον αποκλεισμό από την Άντερλεχτ με τον Παλοτάι στην Πάτρα. Όταν είσαι μικρός σου στοιχίζει ακόμη περισσότερο".

Ο αναμορφωτής Μεντιλίμπαρ και η εμπιστοσύνη όλων στο πρόσωπό του

Οι εποχές, πάντως, που τα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Ολυμπιακού άφηναν πληγές, μοιάζουν με… μακρινή ανάμνηση. Πλέον οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται να ζήσουν το όνειρο της πρώτης τους συμμετοχής σε ευρωπαϊκό τελικό. Τετάρτη βράδυ 29 Μαΐου 2024. "Ελπίζω να μην έχουμε υποχρεώσεις στο πρωτάθλημα εκείνη τη μέρα, γιατί έχω μια δουλειά εκείνο το βράδυ", λέει χαμογελώντας ο Γιώργος Μπαρτζώκας, και επιχειρεί ως φίλαθλος να δώσει τη δική του εξήγηση στο φετινό θαύμα που έχει αφήσει άφωνη την ποδοσφαιρική Ευρώπη.

bartzokas_medilibar_olympiakos_apokleistiki_sunenteyxi_apogeymatini_2

"Κανένας προπονητής, κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να αλλάξει μέσα σε δύο μήνες τόσα πολλά πράγματα σε μια ομάδα. Ο Μεντιλίμπαρ συνέβαλε τα μέγιστα για να οδηγηθεί ο Ολυμπιακός σε αυτές τις πρωτόγνωρες στιγμές που ζούμε, αλλά κάτι υπήρχε, κάτι λειτουργούσε σωστά και τους προηγούμενους μήνες, απλά για διαφορετικούς λόγους δεν μπορούσε να αποδώσει", τονίζει ο προπονητής του Ολυμπιακού… βγάζοντας το καπέλο του στον Ισπανό "αρχιτέκτονα" του Ρέντη.

"Είναι προφανές ότι ο Μεντιλίμπαρ έχει εμπνεύσει εμπιστοσύνη τους ποδοσφαιριστές του. Το βλέπεις στη γλώσσα του σώματός τους. Πιστεύουν ο ένας στον άλλον, και πάνω απ’ όλα πιστεύουν στον προπονητή τους. Δεν ήρθε τυχαία η πρόκριση επί της Άστον Βίλα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσεις αγγλική ομάδα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Η Άστον Βίλα είναι η δεύτερη ομάδα της Premier League στο built up παιχνίδι, πίσω μόνο από τη Μάντσεστερ Σίτι του Γκουαρδιόλα. Κι όμως, είδαμε έναν Ολυμπιακό να την πιέζει ψηλά μέσα στο δικό της γήπεδο και να ανταγωνίζεται την αθλητικότητά της. Αν βλέπατε τα κορμιά των παικτών της αγγλικής ομάδας μέσα από τον αγωνιστικό χώρο του Καραϊσκάκη, όπως τα είδα εγώ από κοντινή απόσταση, θα αντιλαμβανόσασταν το βαθμό δυσκολίας του εγχειρήματος που έφεραν εις πέρας ο Μεντιλίμπαρ και οι παίκτες του".

"Οι σπουδαίες μεταγραφές του χειμώνα και ο εκπληκτικός Ιμπόρα"

Κομβικό ρόλο στην αγωνιστική αναγέννηση του Ολυμπιακού, έπαιξαν για τον Γιώργο Μπαρτζώκα και οι μεταγραφές του Ιανουαρίου. "Ο Κάρμο, ο Τσικίνιο, είναι παιδιά με τεράστια ποιότητα. Ο Μεντιλίμπαρ είναι ένας προπονητής που αντιλαμβάνεται τι ποδόσφαιρο πρέπει να παράξει, με το συγκεκριμένο υλικό που έχει στα χέρια του. Είναι τεράστιο χάρισμα αυτό. Την Πέμπτη είδαμε, σε αντίθεση με το πρώτο παιχνίδι, την Άστον Βίλα να έχει την κατοχή της μπάλας. Το είδαμε να το πράττει και η Ρεάλ απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι. Κάποιοι μίλησαν για ‘ήττα’ της Ρεάλ επειδή ακολούθησε τη συγκεκριμένη τακτική. Δεν το βλέπω έτσι. Η Ρεάλ άλλωστε βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε έναν ακόμη τελικό"…

Πάντα, βέβαια, στο ποδόσφαιρο θα υπάρχουν και κάποιες σπουδαίες προσωπικότητες  στο χορτάρι που θα εμπνέουν σιγουριά στους συμπαίκτες τους και θα οπλίζουν ηρεμία ολόκληρη την ομάδα. Κι ας έχουν βιαστεί κάποιοι να τους αμφισβητήσουν. Βιθέντε Ιμπόρα…

"Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πλέον την προσφορά του Ιμπόρα στον Ολυμπιακό. Διαβάζω κι εγώ σε άρθρα ανάλυσης ότι είναι ένας δεύτερος προπονητής στο γήπεδο. Από την εξέδρα εγώ βλέπω έναν ποδοσφαιριστή που ξέρει να διαβάζει άριστα το παιχνίδι. Τακτικά είναι εκπληκτικά προσηλωμένος στο πλάνο της ομάδας". 

Η λατρεία για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και... "πήραμε πολλά και κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα"

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν κρύβει την λατρεία του για το αγγλικό ποδόσφαιρο. Φανατικός υποστηρικτής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δεν πτοείται από το… δράμα της ομάδας του Τεν Χάχ, ενώ αναφέρεται και στη συνολική άνθιση της Premier League.

"Διαχρονικά στην Αγγλία το ποδόσφαιρο παιζόταν σε πολύ υψηλή ένταση. Απλά τα τελευταία χρόνια η έλευση κορυφαίων προπονητών όπως ο Γκουαρδιόλα και ο Κλοπ προσέδωσε και άλλη τακτική διάσταση στο παιχνίδι. Και δεν σας κρύβω ότι μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση ο τρόπος που έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια ομάδες της Premier League ο Ολυμπιακός. Κέρδισε την Άρσεναλ μέσα στο Λονδίνο, αποκλείστηκε από τη Γουλβς ενώ ήταν καλύτερος, τώρα πέταξε εκτός τελικού την Άστον Βίλα"…

Αχ, εκείνα τα παιχνίδια με τη Γουλβς. Ενδεχομένως αν η τύχη είχε χαμογελάσει λίγο περισσότερο στην ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς το όνειρο ενός ευρωπαϊκού τελικού να είχε πάρει σάρκα και οστά τέσσερα χρόνια νωρίτερα…

"Έτσι είναι ο αθλητισμός. Μια φορά θα ζήσεις την καλή του πλευρά, μια την αρνητική. Γι’ αυτό πρέπει πάντα να είσαι εκεί και να διεκδικείς. Δεν θα σου γυρνά πάντα η τύχη την πλάτη. Στα δύο παιχνίδια με την Άστον Βίλα ήμασταν και τυχεροί σε καθοριστικές φάσεις. Χρωστούμενα από τους αγώνες με τη Γουλβς", τονίζει ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ο οποίος βλέπει τον ευρωπαϊκό τροχό να έχει γυρίσει για τα καλά για τον Ολυμπιακό, όχι όμως και για την Γιουνάιτεντ.

"Εντάξει, δεν πειράζει, πήραμε πολλά 30 χρόνια και τώρα κάνουμε ένα διάλλειμα. Έχουμε χορτάει", λέει με χαμόγελο, αλλά και με εμφανή τα σημάδια της απογοήτευσής του για την πορεία των "κόκκινων διαβόλων".

"Δεν είναι δυνατόν να βλέπω παίκτες σαν τον Κασεμίρο ή τον Βαράν σε τόσο κακή κατάσταση. Απλά πρέπει να καταλάβουμε πόσο δύσκολο είναι το μεταβατικό στάδιο που περνάει η ομάδα μετά την αποχώρηση του Φέργκιουσον. Δεν έφυγε μόνος του ο Σερ Άλεξ, αλλά μαζί του ολοκλήρωσαν την καριέρα τους και μια φουρνιά σπουδαίων παικτών που έπαιζαν από 17 χρονών μαζί. Δεν ήταν εξ ορισμού εύκολο να δημιουργήσεις ένα ανάλογο μοντέλο. Αλλά και το σημερινό χάλι δεν δικαιολογείται"…

Αλήθεια, υπάρχει κάποιο στοιχείο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο που θα άλλαζε ο Γιώργος Μπαρτζώκας; "Θα ήθελα να βλέπω περισσότερους γηγενείς παίκτες στις ομάδες. Περισσότερα Ελληνόπουλα στις δικές μας. Είμαι ρομαντικός, το ξέρω. Δεν έχω πρόβλημα να βλέπω και έντεκα ξένους στη σύνθεση του Ολυμπιακού, απλά όταν βλέπεις παιδιά όπως ο Τζολάκης, ο Ρέτσος, ο Φορτούνης, ο Μασούρας να μένουν πολλά χρόνια στην ίδια ομάδα, δένεσαι περισσότερο μαζί τους".

Γιατί όμως ενώ οι περισσότεροι φίλαθλοι θέλουμε να βλέπουμε "δικά μας παιδιά" στις ομάδες μας είναι αυτά που συνήθως… πυροβολούμε πρώτα στις αποτυχίες; "Αυτό είναι στη φύση του ανθρώπου. Αυτόν που αγαπάς, αυτόν μισείς και πιο εύκολα"…

Οι τέσσερις θρύλοι του Μπαρτζώκα και το ραντεβού στη Νέα Φιλαδέλφεια

Και ποιον ποδοσφαιριστή λάτρεψε περισσότερο ο φίλαθλος Γιώργος Μπαρτζώκας όλα αυτά τα 50 χρόνια που βρίσκεται από την εξέδρα στο πλευρό της αγαπημένης του ομάδας; "Έχουν περάσει σπουδαίοι παίκτες από τον Ολυμπιακό. Αν πρέπει να ξεχωρίσω όμως κάποιους θα πω τον Δεληκάρη, τον Γαλάκο, τον Αναστόπουλο και τον Ζιοβάνι. Πάντα έτρεφα απίστευτη εκτίμηση σε αμυντικούς όπως ο Νοβοσέλατς ή ο Μέλμπεργκ, αλλά αυτοί οι τέσσερις ήταν κάτι άλλο. Θα προσέθετα και τον Ντέταρι, αλλά δεν έμεινε όσα χρόνια ήθελα να τον βλέπω. Πάντα για μένα τα χρόνια παραμονής ενός παίκτη σε μια ομάδα αποτελούν κριτήριο. Για παράδειγμα θεωρώ κορυφαίους παίκτες στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον Γκιγκς και τον Σκόουλς. Αυτοί ήταν τα ινδάλματά μου".

Και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, και η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Σίτι και η Άστον Βίλα και όλες οι αγγλικές ομάδες, πάντως, θα δουν τους φετινούς ευρωπαϊκούς τελικούς από την τηλεόραση. Εκεί που θα βρίσκεται ο Ολυμπιακός. Μπορεί να το σηκώσει το Ευρωπαϊκό, όπως τραγουδάνε οι φίλοι του;  

"Σε τόσο μεγάλες στιγμές πρέπει να πρεσβεύεις τις αξίες σου όχι μόνο ως Ολυμπιακός, αλλά ως άνθρωπος. Πρέπει πάντα να μένεις ταπεινός. Και ο χαρακτήρας που πρεσβεύει ο Μεντιλίμπαρ σε συνδυασμό με την εμπιστοσύνη που δένει πλέον τους παίκτες και τον προπονητή μεταξύ τους, με κάνει να είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να το σηκώσουμε".