Μπαράζ πλειστηριασμών τουριστικών μονάδων έρχεται τις επόμενες εβδομάδες και λίγο πριν από την έλευση του καλοκαιριού. Εντός του Μαΐου έχουν προγραμματιστεί πάνω από 30 πλειστηριασμοί μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων ανά τη χώρα, τη στιγμή μάλιστα που ο τουρισμός και φέτος παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Ωστόσο, τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης αλλά και οι συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στη «βαριά βιομηχανία» της χώρας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ξενοδοχειακές μονάδες ανά την επικράτεια να βρίσκονται αντιμέτωπες με το ηλεκτρονικό «σφυρί». Πρόκειται για ξενοδοχεία σε Κύθνο, Πρέβεζα, Σάμο, Μέτσοβο και άλλες περιοχές. Στους δεκάδες προγραμματισμένους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ξενοδοχείων για τον μήνα Μάιο ξεχωρίζει η περίπτωση του «Cefalonia Bay Palace». Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο, με τιμή πρώτης προσφοράς 5.960.000 ευρώ, βγαίνει στις 24 Μαΐου σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό. Πρόκειται για ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα τεσσάρων αστέρων, δυναμικότητας 100 κλινών, το οποίο διαθέτει 41 δωμάτια και έξι πολυτελείς βίλες, με ιδιωτική πισίνα. 

Η ξενοδοχειακή μονάδα βρίσκεται σε έναν παραδοσιακό οικισμό της Κεφαλλονιάς. Διαθέτει όμορφη θέα προς τη θάλασσα, ενώ, όπως αναφέρεται στην έκθεση εκτίμησης, από την εξωτερική αυτοψία διαπιστώθηκε ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Πρόκειται για ξενοδοχειακό συγκρότημα που εκτείνεται κατά κύριο λόγο σε δύο ορόφους, με υπόγειους χώρους. Διαθέτει δύο κεντρικές πισίνες, ενηλίκων και παιδική, καθώς και έξι ατομικές, ιδιωτικές βίλες, βιολογικό καθαρισμό και δεξαμενές
νερού.

Σε πλειστηριασμό βγαίνει και το«Adonis Hotel» στην Πρέβεζα. Πρόκειται για ένα διώροφο ξενοδοχείο τριών αστέρων, με υπόγειο επιφάνειας 2.197 τ.μ. Το έτος αποπεράτωσης του ξενοδοχείου είναι το 2000 και αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, ισόγειο και πρώτο όροφο, ενώ υπάρχει και υπόγειος χώρος στάθμευσης. Είναι κλασικού τύπου ξενοδοχείο, με δυναμικότητα 35 δωματίων και 99 κλινών. Η πρόσβαση σε αυτό από την πόλη της Πρέβεζας επιτυγχάνεται μέσω της εθνικής οδού Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας και του τοπικού οδικού δικτύου. Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 17 Μαΐου και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στο 1.550.000 ευρώ.

«Αλκυονίς» στον Ωρωπό

Στις 23 Μαΐου έχει προγραμματιστεί ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός του πολυώροφου ξενοδοχείου «Αλκυονίς», στον Ωρωπό. Το ξενοδοχείο
ανήκει στην κατηγορία δύο αστέρων, αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και τρεις υπέρ το ισόγειο ορόφους και είναι δυναμικότητας 96 δωματίων και 197 κλινών.

Σύμφωνα με την εξωτερική αυτοψία, το ακίνητο βρίσκεται σε καλή κατάσταση συντήρησης εξωτερικά, αλλά υπάρχουν μερικές φθορές στο κτίριο. Τα δωμάτια με πρόσοψη προς την παραλιακή οδό διαθέτουν θέα προς τη θάλασσα και ο περιβάλλων χώρος είναι διαμορφωμένος με χώρους πρασίνου και οριοθετημένος. Μια ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί μία ημιτελής ξενοδοχειακή μονάδα τριών αστέρων και 27 κλινών στην Κύθνο, η οποία βγαίνει σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό στις 29 Μαΐου, εφόσον φυσικά δεν υπάρξει κάποια προσπάθεια αναστολής της διαδικασίας.

Η συγκεκριμένη ξενοδοχειακή μονάδα βρίσκεται στην περιοχή Γαλατάς του οικισμού Δρυοπίδος του Δήμου Κύθνου και η τιμή προσφοράς έχει οριστεί στο 1.200.000 ευρώ. Η ξενοδοχειακή μονάδα, η οποία βρίσκεται σε ημιτελές στάδιο, έχει ανεγερθεί πάνω σε τρία οικόπεδα, τα οποία θα εκπλειστηριαστούν όλα μαζί. Στις 22 Μαΐου βγαίνει σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό το ξενοδοχείο «La Munte Mountain Resort», στην περιοχή του Μετσόβου, με τιμή πρώτης προσφοράς 1.152.000 ευρώ.

Πρόκειται για ξενοδοχείο κλασικού τύπου, τεσσάρων αστέρων, 20 δωματίων και 38 κλινών, το οποίο λειτουργούσε μέχρι τα μέσα του 2020 περίπου. Βρίσκεται εντός του οικισμού Ανήλιου του Δήμου Μετσόβου. Βάσει της επιτόπιας αυτοψίας προέκυψε ότι έχουν χρησιμοποιηθεί άριστα υλικά στην κατασκευή και τη διακόσμηση των δωματίων και ο βαθμός συντήρησής του ήταν πολύ καλός. Ο περιβάλλων χώρος είναι πλήρως αποπερατωμένος.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες βγήκε σε πλειστηριασμό και το ξενοδοχείο «Venus» στη Σάμο. Η διαδικασία ωστόσο ματαιώθηκε, καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον για την αγορά του. Η τιμή της πρώτης προσφοράς είχε οριστεί στο 1.400.000 ευρώ. Επίσης, με απόφαση του Μονομελούς Εφετείου ανεστάλη και ο πλειστηριασμός για τα ξενοδοχεία «Elounda Beach Hotel & Villas» και «Elounda Bay Palace». Αρχικά, το ηλεκτρονικό «σφυρί» είχε προγραμματιστεί για τις 6 Μαρτίου, ωστόσο ανεστάλη και  προγραμματίστηκε εκ νέου για τις 15 Μαΐου, με τηντιμή πρώτης προσφοράς να ανέρχεται στα 300.000.000 ευρώ. Τελικά, ωστόσο, με την απόφαση του Εφετείου και αυτό το ηλεκτρονικό «σφυρί» τέθηκε σε αναστολή.

* Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά στις 10/5