Η πληροφορία είναι χρυσάφι. Για αυτό και το ότι η Ivanka Trump έχει σε ένα από τα διαμερίσματά της πίνακες αμύθητης αξίας άξιζε  κάτι πολύ παραπάνω από κίτρινο Χρυσό... Ηταν λοιπόν, θέμα χρόνου για να ξεκινήσει ένα παλαβό κυνηγητό από τους dealers προς την κόρη του πανίσχυρου επιχειρηματία και πλέον σημερινού προέδρου των ΗΠΑ.

Όσοι ανήκουν στο κλειστό κλαμπ του χρηματιστηρίου τέχνης παρακολουθούν τις εξελίξεις σχετικά με την παραπάνω πληροφορία, τις υπογραφές των έργων που κρέμονται στο σαλόνι της Trump, την σημερινή τους αξία και... την αξία της μεταπώλησής τους.

Κυρίως το τελευταίο. Ιδίως αν σκεφτεί κανείς πως έχει έργο του Christopher Wool. Για αυτούς που δεν ξέρουν τις τιμές του αρκεί  η πληροφορία πως πριν από δύο μήνες έργο του μεταπωλήθηκε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη επιτυγχάνοντας την τελική τιμή των 6.762.500 δολάρια. Ο Wool συνήθως χρησιμοποιεί ακρυλικά πάνω σε αλουμίνιο και αποτελεί μία από τις υπογραφές που είναι στην πρώτη γραμμή της ζήτησης στο διεθνές χρηματιστήριο έργων τέχνης με μεγάλη κινητικότητα.

Την Ανοιξη που μας πέρασε ένα άλλο έργο του Wool πουλήθηκε μέσω δημοπρασίας αγγίζοντας 13.914.000 δολάρια. Ομως το έργο που έχει αφήσει άφωνους τους επενδυτές είναι το «Apocalypse Now». Η αξία του αρχικά κυμαινόταν μεταξύ 60.000 και 100.000 δολάρια. Στη δεκαετία, η αξία του ίδιου έργου είχε σκαρφαλώσει στα 400.000 δολάρια!

Και στην επόμενη δεκαετία εκτοξεύτηκε στα 30.000.000 δολάρια(!) αποδεικνύοντας τις τεράστιες αποδόσεις που μπορεί να αποφέρει η επένδυση σε έργα τέχνης – όταν αυτή γίνεται με το σωστό τρόπο και το κατάλληλο market making.

Ακόμη, η κόρη του Προέδρου Trump έχει στο σαλόνι της έργα του Nate Lowman. Στη δευτρεογενή αγορά έργο του είχε αγγίξει πάνω από 600.000 δολάρια, ενώ μπορεί να βρει κάποιος έργο του και με 10.000 δολάρια – όπως το «Thirty million dollar smile» που απεικονίζει τη σταρ του Χόλυγουντ Julia Roberts.