Μέθοδο προειδοποίησης για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε ορίζοντα επταετίας ανακάλυψαν ερευνητές στη Μεγάλη Βρετανία. Εντόπισαν πρωτεΐνες στο αίμα η εμφάνιση των οποίων συνδέεται με καρκινογένεση, άρα η εμφάνισή τους μπορεί να θεωρηθεί πρώιμο σύμπτωμα.

Τα συμπεράσματα προέκυψαν, μάλιστα, από δύο διαφορετικές μελέτες, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από τον βρετανικό ερευνητικό φορέα Cancer Research UK και δημοσιεύονται στο περιοδικό «Nature Communications».


Τα αποτελέσματα της έρευνας 

Στην πρώτη έρευνα οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα αίματος που ελήφθησαν από περίπου 45.000 άτομα, εκ των οποίων περίπου το 10% στη συνέχεια διαγνώστηκε με καρκίνο. Ανέλυσαν το σύνολο των πρωτεϊνών σε δείγμα αίματος από κάθε άτομο και συνέκριναν εκείνες που βρέθηκαν σε όσους τελικά διαγνώστηκαν με καρκίνο με εκείνες των υπολοίπων. Σε σύνολο 1.463 πρωτεϊνών εντόπισαν 618 πρωτεΐνες που συνδέονται με 19 διαφορετικούς τύπους καρκίνου.

Πολλές εξ αυτών (107 πρωτεΐνες) εντοπίστηκαν σε αίμα που είχε συλλεχθεί τουλάχιστον επτά χρόνια πριν από τη διάγνωση του καρκίνου και ακόμα περισσότερες (182 πρωτεΐνες) σε αίμα που είχε συλλεχθεί τρία χρόνια πριν από τη διάγνωση. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι συγκεκριμένες πρωτεΐνες συνδέονται με πολύ πρώιμα στάδια ανάπτυξης νεοπλασμάτων.

Στη δεύτερη έρευνα το δείγμα ήταν πολύ μεγαλύτερο, καθώς εξετάστηκαν γενετικά δεδομένα από περισσότερες από 300.000 περιπτώσεις καρκίνου. Ερευνήθηκαν οι πρωτεΐνες του αίματος που θα μπορούσαν να συνδέονται με την ανάπτυξη του καρκίνου και εντοπίστηκαν 40 πρωτεΐνες που επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης εννέα διαφορετικών τύπων καρκίνου. Δεν είναι ακόμα σαφής ο τρόπος με τον οποίο αυτές οι πρωτεΐνες οδηγούν στην ανάπτυξη του καρκίνου, καθώς και ποιες από αυτές είναι πιο αξιόπιστες για να ελεγχθούν.