Συναγερμός έχει σημάνει στη χώρα μετά τον θάνατο ενός κοριτσιού 3,5 ετών στη Θεσσαλονίκη από οξεία μυοκαρδίτιδα έπειτα από λοίμωξη με παρβοϊό.
Όπως ανέφερε έγγραφο του ΕΟΔΥ, που κοινοποιήθηκε στους Ιατρικούς Συλλόγους όλης της χώρας με ημερομηνία 1 Μαΐου, σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης καταγράφηκαν ακόμη 11 κρούσματα που σχετίζονται με τον παιδικό σταθμό που πήγαινε το άτυχο κοριτσάκι.

Πρόκειται για έναν ιό που υπάρχει εδώ και χρόνια και εμφανίζει συμπτώματα ήπιας λοίμωξης, εξήγησε ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Διαβάστε ακόμα: Παρβοϊός: Πώς μεταδίδεται ο ιός που στοίχισε τη ζωή στο 3,5 χρονών κοριτσάκι - Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση


Παρβοϊός: Το σύμπτωμα που δείχνει νόσηση

«Είναι ένας ιός που υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια, δεν είναι κάτι καινούργιο. Πάντα βλέπαμε παρβοϊούς και πάντα βλέπαμε τη λεγόμενη πέμπτη νόσο. Ιλαρά, ερυθρά, ανεμοβλογιά, οστρακιά, είχαμε και την πέμπτη νόσο που οφειλόταν σε αυτόν τον ιό. Σε έναν ιό κυτταροτοξικό, Β19, έτσι λέγεται», είπε ο κ. Ανδρέου.

«Όταν κολλήσει κάποιο άτομο, κολλάει από ανθρώπους σε ανθρώπους γιατί υπάρχει και παρβοϊός που κολλάει στις γάτες και στους σκύλους. Δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Αν κολλήσει 1 με 2 εβδομάδες παρουσιάζεις μια ήπια λοίμωξη, σαν ένα κοινό κρυολόγημα - μυαλγία, πονοκέφαλο», συνέχισε.

Και υπογράμμισε: «Αυτό που κάνει το χαρακτηριστικό είναι ότι βγάζει ένα εξάνθημα στο πρόσωπο σαν να έχω δεχθεί μια έντονη σφαλιάρα, ένα ράπισμα».

«Να φανταστείτε όλος ο ενήλικος πληθυσμός να το έχει περάσει, γι' αυτό έχουμε αντισώματα της τάξης του 60%. Ένα ποσοστό 20-30% και μάλιστα των γυναικών δεν το έχει περάσει», είπε ο παιδίατρος.

Σε άλλο σημείο ο κ. Ανδρέου τόνισε ότι όταν εμφανίζεται «το εξάνθημα το παιδί δεν μεταδίδει το νόσημα. Το έχει μεταδώσει πριν».
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1bn11vs2p9l)


Οι επιπλοκές που μπορεί να δημιουργήσει ο παρβοϊός στην εγκυμοσύνη

«Κάνει όμως κάποιες επιπλοκές σε σπάνιες περιπτώσεις. Προσβάλλει τις αρθρώσεις κυρίως στους ενήλικες και κάνει αρθρίτιδα. Ο ιός χτυπά τους πάντες. Σε σπάνιες περιπτώσεις κάνει καρδίτιδα, όπως όλες οι ιώσεις. Δεν υπάρχει ιός που να μην προσβάλλει το μυοκάρδιο. Όταν υπάρχουν και άλλες συνλοιμώξεις, ο ιός βρίσκει ευκαιρία και κάνει μεγαλύτερη ζημιά», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο κ. Ανδρέου επισήμανε την περίπτωση των εγκύων. «Αυτό που θέλω να ενημερώσω είναι ότι προσβάλλει τις έγκυες γυναίκες. Οι έγκυες όταν προσβληθούν στο πρώτο, δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο ή θα κάνουν βαριά αναιμία ή να γεννηθεί νεκρό το μωρό. Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη μετέπειτα ζωή του».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει εμβόλιο, απάντησε «όχι».