Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα εξέφρασε χθες Τετάρτη ικανοποίηση για την απόφαση της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault να αναστείλει τη λειτουργία του εργοστασίου της στη Μόσχα, μερικές ώρες αφού κάλεσε σε παγκόσμιο «μποϊκοτάζ» των προϊόντων της.

«Χαιρετίζω την ανακοίνωση του ομίλου Renault για την αναστολή των βιομηχανικών δραστηριοτήτων της στη Ρωσία. Υπεύθυνη χειρονομία με δεδομένη τη βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», έγραψε ο ουκρανός ΥΠΕΞ στα αγγλικά στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Λίγο νωρίτερα η Ρενό ανακοίνωσε πως αναστέλλει άμεσα τις «δραστηριότητες του εργοστασίου της στη Μόσχα» και μελετά «τις πιθανές επιλογές σχετικά με τη συμμετοχή της» στη ρωσική θυγατρική της AvtoVAZ.

Το εργοστάσιο στη Μόσχα παράγει SUV όπως τα Duster, Kaptur, Arkana και Nissan Terrano. Όμως το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας του ομίλου στη Ρωσία το χειρίζεται η θυγατρική της Ρενό, η AvtoVAZ, που συνέβαλε να πωληθούν σχεδόν 500.000 οχήματα στη Ρωσία το 2021, που σημαίνει πως πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Ρενό πίσω από την Ευρώπη.

Νωρίτερα ο κ. Κουλέμπα κατηγόρησε μέσω Twitter τη γαλλική κατασκευάστρια ότι «υποστηρίζει τον βάρβαρο επιθετικό πόλεμο» καλώντας «τους πελάτες και τις εταιρείες σε όλο τον κόσμο να μποϊκοτάρουν τον όμιλο Ρενό».

Ο υπουργός Εξωτερικών εικονογράφησε την ανάρτηση με ένα μοντάζ που έδειχνε από τη μια το σλόγκαν της Ρενό, «πάθος για τη ζωή», με έναν χαμογελαστό πελάτη κι από την άλλη έναν πολίτη μπροστά σε ένα κατεστραμμένο αυτοκίνητο με τη φράση «χορηγός του πολέμου του Πούτιν».

Νωρίτερα χθες, ο ουκρανός πρόεδρος, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καλούσε μέσω βιντεοδιάσκεψης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο γαλλικό κοινοβούλιο, τις γαλλικές επιχειρήσεις οι οποίες είναι εγκατεστημένες στη Ρωσία να πάψουν να υποστηρίζουν τη ρωσική «πολεμική μηχανή».

Η Γερμανία επιταχύνει τις παραδόσεις όπλων

Η κυβέρνηση της Γερμανίας θα υιοθετήσει ταχύτερες διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τις εξαγωγές όπλων στην Ουκρανία, δήλωσε χθες Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στην εφημερίδα Die Welt.

Οι παραδόσεις όπλων πρέπει να εγκρίνονται από διάφορα υπουργεία, με τον συντονισμό της ομοσπονδιακής καγκελαρίας.

Οι αιτήσεις που αφορούν την Ουκρανία θα έχουν πλέον την «υψηλότερη προτεραιότητα» σε ό,τι αφορά την επεξεργασία τους και το υπουργείο Οικονομίας θα τις εγκρίνει άμεσα, ανέφερε η Βελτ, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

«Όταν πήραμε την απόφαση να προμηθεύσουμε όπλα στην Ουκρανία, πήραμε έναν δρόμο που ελπίζω πως όλοι κατανοούσαν πως θα πρέπει να ακολουθήσουμε με συνέπεια», τόνισε ο κ. Χάμπεκ στην εφημερίδα.

«Για μένα και το υπουργείο αυτό σημαίνει ότι ασφαλώς θα εγκρίνουμε όλες τις παραδόσεις όπλων στον συμφωνημένο διάδρομο. Αυτό θα γίνεται χωρίς καθυστέρηση», πρόσθεσε ο υπουργός.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος του υπουργείου για σχόλια.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εξώθησε τη Γερμανία να προχωρήσει σε ιστορική στροφή της πολιτικής της να μη στέλνει όπλα σε εμπόλεμες ζώνες. Ωστόσο, η ουκρανική κυβέρνηση διαμαρτύρεται για καθυστερήσεις.

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας υπέβαλε αίτημα την Τετάρτη για την αποστολή ακόμη 2.000 αντιαρματικών όπλων στην Ουκρανία από τα αποθέματα της Μπούντεσβερ, ανέφερε η Βελτ.

Χθες Τετάρτη η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ είπε ότι επιπλέον αντιαεροπορικοί πύραυλοι Strela από τα αποθέματα του στρατού της πάλαι ποτέ ΓΛΔ βρίσκονται καθ’ οδόν προς την Ουκρανία, έπειτα από καθυστερήσεις.

Στη μαύρη λίστα 25 μορφές του πολιτισμού της Ρωσίας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λετονίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι έβαλε 25 προσωπικότητες των τομέων του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας της Ρωσίας στη μαύρη λίστα εξαιτίας της υποστήριξής τους προς τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στα πρόσωπα αυτά δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα της Βαλτικής, κράτος μέλος της ΕΕ, «επ’ αόριστον», τονίζεται.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει προσωπικότητες που εμφανίστηκαν στο στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας τη 18η Μαρτίου, για να υποστηρίξουν ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς και άλλες μορφές του τομέα του πολιτισμού που έχουν ταχθεί υπέρ της επίθεσης των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων.

«Η υποστήριξη στις ωμότητες που διαπράττονται από το καθεστώς του Κρεμλίνου είναι συνενοχή», υποστήριξε το λετονικό ΥΠΕΞ δικαιολογώντας το μέτρο.

Ανάμεσα στα πρόσωπα αυτά είναι ο σκηνοθέτης Νικίτα Μιχάλκοφ και ο μουσικός της ρωσικής ροκ Νικολάι Ρασταργκούβ, γνωστός μεταξύ άλλων για πατριωτικά τραγούδια που έχει συνθέσει.

Επιπλέον 6.000 αντιαρματικοί πύραυλοι

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραδώσει άλλους 6.000 αντιαρματικούς πυραύλους στην Ουκρανία, διπλασιάζοντας τις παραδόσεις όπλων μετά τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Παρά την «εξαιρετικά θαρραλέα» αντίσταση των Ουκρανών, «δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να μην αντιδράσουμε και να αφήσουμε τους Ρώσους να κονιορτοποιούν ουκρανικές πόλεις», ανέφερε ο κ. Τζόνσον πριν από τις συνόδους του NATO και της G7 στις Βρυξέλλες, έναν μήνα μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

«Το ΗΒ θα συνεργαστεί με τους συμμάχους (του) για να αυξηθεί η στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία, να ενισχυθούν οι άμυνές της καθώς αντιστρέφει τον ρου αυτής της μάχης», πρόσθεσε.

Τα 6.000 αντιαρματικά θα αυξήσουν στα 10.000 τον αριθμό των όπλων αυτού του τύπου τα οποία διατέθηκαν στην Ουκρανία. Το Λονδίνο έχει ήδη παραδώσει στο Κίεβο πάνω από 4.000 αμερικανικούς πυραύλους, ανάμεσά τους NLAW και Javelin, καθώς και φορητούς πυραύλους Starstreak.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανήγγειλε επίσης τη χορήγηση βοήθειας 25 εκατομμυρίων λιρών (30 εκατ. ευρώ) στον ουκρανικό στρατό, πέρα από τα 400 εκατ. λίρες οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας που είχε ήδη υποσχεθεί το Λονδίνο.

«Έναν μήνα μετά την έναρξη του πολέμου, η διεθνής κοινότητα είναι αντιμέτωπη με μια επιλογή», έκρινε ο συντηρητικός πρωθυπουργός. «Μπορούμε να συνεχίσουμε να τροφοδοτούμε τη φλόγα της ελευθερίας στην Ουκρανία, ή να διακινδυνεύσουμε να τη δούμε να σβήνει στην Ευρώπη και στον κόσμο», πρόσθεσε.

Η κυβέρνησή του θα αποδεσμεύσει ακόμη 4,1 εκατ. λίρες για το World Service, την διεθνή υπηρεσία του BBC, της βρετανικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, προκειμένου να «αγωνιστεί εναντίον της παραπληροφόρησης στη Ρωσία και στην Ουκρανία» και να παρασχεθεί υποστήριξη στην έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για πιθανά εγκλήματα πολέμου.

Σήμερα θα διεξαχθούν σύνοδος του NATO, σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της G7. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που θα συμμετάσχει και στα τρία ραντεβού, διεμήνυσε ότι η Δύση θα υιοθετήσει «νέες κυρώσεις» σε βάρος της Ρωσίας και θα «ενισχύσει» αυτές που επιβάλλονται ήδη.