Την ώρα που οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και μεσολαβητών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμίν Νετανιάχου υπόσχεται ότι θα εισβάλλει στη Ράφα, ενώ αυξάνεται και η πίεση που δέχεται από τα ακροδεξιά μέλη της κυβέρνησής του.

Πιο συγκεκριμένα ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ δυναμιτίζει την πιθανότητα συμφωνίας, καθώς σε ανακοίνωσή που εξέδωσε υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου του υποσχέθηκε μετά από συνάντηση που είχαν, να μην συμφωνήσει σε μια «απερίσκεπτη» συμφωνία για τους ομήρους.

«Προειδοποίησα τον πρωθυπουργό [για τις συνέπειες] εάν, Θεός φυλάξοι, το Ισραήλ δεν εισέλθει στη Ράφα, εάν, Θεός φυλάξοι, τερματίσουμε τον πόλεμο, εάν, Θεός φυλάξοι, υπάρξει μια απερίσκεπτη συμφωνία», αναφέρει ο Μπεν Γκβίρ σε μαγνητοσκοπημένη δήλωση.

«Ο πρωθυπουργός άκουσε τα λόγια μου, υποσχέθηκε ότι το Ισραήλ θα μπει στη Ράφα, υποσχέθηκε ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει και υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξει απερίσκεπτη συμφωνία. Τα χαιρετίζω αυτά τα πράγματα. Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός καταλαβαίνει πολύ καλά τι θα σημαίνει αν αυτά τα πράγματα δεν πραγματοποιηθούν», πρόσθεσε. Η συνάντηση των δύο έγινε νωρίτερα το απόγευμα, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. 

Λίγο μετά τις δηλώσεις Γκβίρ ακόμα ένα μέλος της ακροδεξιάς πτέρυγας της ισραηλινής κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριχ τάχθηκε κατά της τρέχουσας συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων που συζητείται με τη Χαμάς, υποστηρίζοντας πως «όποιος δώσει το χέρι του σε αυτό θα μείνει για πάντα στην ιστορία του εβραϊκού κράτους και δεν αξίζει να θεωρείται ηγέτης του».

Μιλώντας με τον Τύπο μετά από συνεδρίαση της ομάδας του κόμματος του Θρησκευτικού Σιωνισμού στην Κνεσέτ είπε ότι ενώ θα έπαιρνε εύσημα αν τάσσονταν υπέρ της συμφωνίας, πιστεύει ότι μια τέτοια ενέργεια θα έθετε σε κίνδυνο τους Ισραηλινούς πολίτες και είναι «έτοιμος να πληρώσει το πολιτικό τίμημα» για να αποτρέψει έναν «υπαρξιακό κίνδυνο» για το κράτος του Ισραήλ – ακόμη και αν αυτό σημαίνει να πάει στην αντιπολίτευση.

Νετανιάχου: «Θα μπούμε στη Ράφα με ή χωρίς συμφωνία»

Πάντως ο Νετανιάχου σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους οικογενειών των ομήρων δήλωσε ότι «η ιδέα ότι θα τερματίσουμε τον πόλεμο πριν επιτύχουμε όλους τους στόχους μας είναι απαράδεκτη. Θα μπούμε στη Ράφα και θα εξοντώσουμε όλα τα τάγματα της Χαμάς εκεί – με ή χωρίς συμφωνία, για να πετύχουμε την ολοκληρωτική νίκη».