«Χάος» επικρατεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ λόγω των καταλήψεων από διαδηλωτές, που στηρίζουν τους Παλαιστίνιους, καθώς επίσης και εξαιτίας των επεμβάσεων της Αστυνομίας.

Μέχρι στιγμής έγιναν πάνω από 1.600 συλλήψεις σε τουλάχιστον 37 αμερικανικά πανεπιστήμια, έχοντας ως στόχο την εκκένωσή τους, ενώ μόνο στη Νέα Υόρκη οι συλλήψεις έχουν ξεπεράσει στις 300 τις τελευταίες ώρες.

Η κρίση λαμβάνει και πολιτικές διαστάσεις, με το ερώτημα για την εξέλιξη της όλης κατάστασης να παραμένει αναπάντητο, καθώς όπως φαίνεται, μπορεί να μην είναι επαρκής η παρέμβαση των εκάστοτε αρχών των ιδρυμάτων, αλλά να χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη κινητοποίηση, η οποία θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα.

LIVE: Columbia University holds a briefing after police clear Gaza war protests encampment

Κολούμπια: Μετά το Βιετνάμ... η Γάζα

Πάνω από 50 χρόνια πέρασαν από την τελευταία φορά που το κορυφαίο πανεπιστημιακό ίδρυμα βρέθηκε αντιμέτωπο με αντίστοιχη κατάσταση. Η νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη ήταν μία από τις πλέον έντονες τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς έπειτα από αίτημα των πανεπιστημιακών αρχών στην αστυνομία της Νέας Υόρκης, εκατοντάδες αστυνομικοί μπήκαν στο κάμπους και άδειασαν το Χάμιλτον Χολ από τους καταληψίες φοιτητές.

Όχημα της αστυνομίας εφοδιασμένο με σκάλα πλησίασε το κατειλημμένο κτίριο με τους αστυνομικούς να ανεβαίνουν και να παραβιάζουν παράθυρο για να μπουν στο εσωτερικό. Σύμφωνα με τα αρχεία της εφημερίδας Columbia Daily Spectator η τελευταία παρόμοια επέμβαση της αστυνομίας έγινε ακριβώς 56 χρόνια, το 1968, όταν τότε είχαν συλληφθεί περισσότερα από 700 άτομα, που διαδήλωναν κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, με τους αστυνομικούς τότε να εισβάλουν στο Hamilton Hall μέσα από τούνελ.

#nypd  squad entered the Columbia University campus

Dozens arrested when NYPD cops storm Columbia campus to clear out anti-Israel mob

Η κατάσταση στο Κολούμπια το πρωί της Τετάρτης ήταν ήρεμη και αυτό φαίνεται με μια φωτογραφία στο Instagram, παρά τα όσα προηγήθηκαν το προηγούμενο βράδυ.




Η πρόεδρος του πανεπιστημίου, Μινούς Σαφίκ, επανήλθε με νέο email, αναφέροντας ότι η αστυνομία εκλήθη, να επέμβει, γιατί «φοιτητές και εξωτερικοί ακτιβιστές [outside activists] τις πόρτες του Hamilton Hall, κακομεταχειρίζονταν τους αξιωματικούς μας της Δημόσιας Ασφάλειας και το προσωπικό συντήρησης και προκαλούσαν ζημιές στην περιουσία». Η υπομονή των πανεπιστημιακών αρχών εξαντλήθηκε, λέει η πρόεδρος, προσθέτοντας ότι πρώτα ήταν οι μη εξουσιοδοτημένες καταλήψεις, μετά ο καταυλισμός, μετά ο πολύωρος διάλογος με τους φοιτητές που όμως δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Το Πανεπιστήμιο, προσθέτει, προσφέρθηκε να εξετάσει νέες προτάσεις σχετικά με τα αιτήματα, αλλά δεν βρέθηκε καμία λύση.

Κάπως έτσι, επισημαίνει, η Μινούς Σαφίκ, η επέμβαση της αστυνομίας (την οποία ευχαριστεί για τον «απίστευτο επαγγελματισμό της») ήταν μονόδρομος αργά την Τρίτη.



Εκατοντάδες συλλήψεις στη Νέα Υόρκη

Οι αρχές στη Νέα Υόρκη κάνουν λόγο για 282 συλλήψεις (173 στο City College και άλλες 109 στο Κολούμπια), ενώ συνολικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες μετράμε πάνω από 1.600 συλλήψεις σε τουλάχιστον 37 αμερικανικά πανεπιστήμια, με τις περισσότερες να γίνονται λόγω καταπάτησης [trespassing] του χώρου του ιδρύματος. Τέτοιο αριθμό συλλήψεων είχαν να δουν τα αμερικανικά πανεπιστήμια από την εποχή του Βιετνάμ, δηλαδή εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.

Όπως γράφει το Axios, οργανώσεις για τα πολιτικά δικαιώματα, όπως η ACLU, καταγγέλλουν τις συλλήψεις «αντισυνταγματική καταστολή του λόγου και της διαμαρτυρίας».

Είναι μόνο φοιτητές ή και εξωτερικοί παράγοντες;

Η δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς κάνει λόγο για «εξωτερικούς υποκινητές» αναφερόμενη στα όσα έγιναν στο Κολούμπια – κάτι που αναφερόταν και στην επιστολή των πανεπιστημιακών αρχών.

Η αστυνομία πάντως διέψευσε τις φήμες ότι μέσα στο πλήθος χθες ήταν η σύζυγος ενός ανθρώπου, που έχει καταδικαστεί για τρομοκρατική δράση. Την πληροφορία είχε μεταφέρει και η δήμαρχος Άνταμς. 


Video shows damage to Columbia's Hamilton Hall after police clear protesters

protest_20240430
Χάρτης με τις κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια και τις επεμβάσεις της αστυνομίας με συλλήψεις ως τις 30 Απριλίου [Πηγή: Axios.com]


Μεγαλώνει η λίστα με τα πανεπιστήμια

Μεγαλώνει συνεχώς η λίστα με τα πανεπιστήμια, στα οποία υπάρχει κάποιου είδους κινητοποίηση (διαδήλωση ή κατάληψη), και κατά συνέπεια επέμβαση από την αστυνομία.

Στο Ταφτς οι αρχές του ιδρύματος απειλούν με αποβολή όσους φοιτητές δεν εκκενώσουν την κατάληψη, ενώ λένε ότι οι διαδηλωτές όχι μόνο «αρνούνται τις προτάσεις μας», αλλά επεκτείνουν και τον καταυλισμό τους.



Καταληψίες φοιτητές στο Ουισκόνσιν φώναζαν μεταξύ άλλων: «Από το ποτάμι στη θάλασσα η Παλαιστίνη θα ελευθερωθεί», ενώ άλλοι 10 συνελήφθησαν στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριδας. Στη Νέα Ορλεάνη την Τετάρτη έγιναν περίπου 14 συλλήψεις κατά το άδειασμα της κατάληψης, ενώ και στην Αριζόνα η αστυνομία του ιδρύματος παρενέβη κάνοντας χρήση χημικών παραγόντων, που προκαλούν ερεθισμό, προκειμένου να διαλύσουν το πλήθος.




Το πανεπιστήμιο - «εξαίρεση» 

Εξαίρεση αποτελεί το Brown, όπου οι πανεπιστημιακές αρχές και οι διαδηλωτές συμφώνησαν να διαλύσουν τον καταυλισμό διαμαρτυρίας.

Οι κινητοποιήσεις, όπως φαίνεται, ξεφεύγουν από τα πανεπιστήμια, αφού το CNN αναφέρει ότι κινητοποιήσεις ξεκινούν και λύκεια, μιας και καταγράφεται τουλάχιστον μία περίπτωση στην Αϊόβα με μαθητές, που λένε ότι την Παρασκευή θα στήσουν το δικό τους καταυλισμό, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους φοιτητές του Κολούμπια.

Shocking video showed anti-Israel protesters breaking into Hamilton Hall at Columbia University

Πανεπιστήμιο Κολούμπια: Καρέ καρέ η έφοδος της αστυνομίας - 100 συλλήψεις φιλοπαλαιστινίων
Live Coverage:  NYPD given permission to enter Columbia University


Πολιτική αντιπαράθεση

Οι κινητοποιήσεις μέσα σε προεκλογική περίοδο ενόψει των αμερικάνικων εκλογών, δε θα μπορούσαν να μη σχολιαστούν από τους πολιτικούς.

Ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιεί τις καταλήψεις, για να στήσει μια δυστοπική εικόνα ενός έθνους, που μαστίζεται από ταραχές, αναφέρει το CNN. Φυσικά δεν παραλείπει να ρίξει ευθύνες στον πρόεδρο Μπάιντεν αναφέροντας στο Fox: «Πρέπει να σταματήσουμε τον αντισημιτισμό που απλά διαπερνά τη χώρα μας αυτή τη στιγμή και ο Μπάιντεν πρέπει να κάνει κάτι», ενώ πρόσθεσε ότι «ο Μπάιντεν υποτίθεται ότι είναι η φωνή της χώρας μας και σίγουρα δεν είναι και πολύ καλή φωνή».

Οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι «χτυπούν» τα κορυφαία πανεπιστήμια, βλέπουν στις κινητοποιήσεις ένα καλό εργαλείο για να ζωντανέψουν τη βάση τους.

Κανείς δεν ξέρει, τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια.. Θα γίνει το καλοκαίρι και η διακοπή των μαθημάτων αιτία για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις, ή ο Σεπτέμβριος θα μας βρει με ένα νέο ακαδημαϊκό έτος γεμάτο εντάσεις, μόλις δύο μήνες πριν από τις εκλογές; Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ΗΠΑ θα ζήσουν μήνες γεμάτους ένταση..