Ένα φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό απομάκρυνε χθες Κυριακή, η αστυνομία του Λος Άντζελες, που είχε στηθεί στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (University of South California, USC), με τον αναβρασμό στα αμερικανικά πανεπιστήμια με αφορμή τον πόλεμο Ισραήλ- Χαμάς να συνεχίζεται.

Η επέμβαση στο USC έγινε έπειτα από μια χαοτική ημέρα το Σάββατο, όταν δεκάδες διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων συνελήφθησαν σε διάφορα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Παρολ' αυτά, η αστυνομία δεν προχώρησε σε συλλήψεις. Εισήλθε στον καταυλισμό στο USC περίπου στις 05:00 το πρωί (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας) και σε συνεργασία με την υπηρεσία Δημόσιας Ασφάλειας του πανεπιστημίου απομάκρυνε τις σκηνές που είχαν στηθεί, ενώ δεκάδες φοιτητές αποχώρησαν ειρηνικά από το σημείο.

Σε ανακοίνωσή της η πρύτανης του USC Κάρολ Φολτ ανέφερε ότι «η κατάληψη είχε πάρει επικίνδυνη πορεία τις τελευταίες ημέρες», και ως εκ τούτου ζήτησε από την αστυνομία να επέμβει. 

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, η αστυνομία συνέλαβε 93 φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές, οι οποίοι παραδόθηκαν χωρίς να προβάλουν αντίσταση, στο ίδιο πανεπιστήμιο. Η αστυνομία τις τελευταίες ημέρες έχει επέμβει σε πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ, με αφορμή τις διαμαρτυρίες υπέρ των Παλαιστινίων και έχει συλλάβει περισσότερους από 2.000 ανθρώπους.

Φιλοϊσραηλινοί διαδηλωτές συγκρούστηκαν με φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές στο UCLA την προηγούμενη εβδομάδα και η αστυνομία συνέλαβε την Πέμπτη περισσότερους από 200 ανθρώπους που είχαν στήσει καταυλισμό στην πανεπιστημιούπολη.

Την Κυριακή ο πρύτανης Τζον Μπλοκ ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας για την Ασφάλεια της Πανεπιστημιούπολης και διόρισε επικεφαλής της τον πρώην επιθεωρητή της αστυνομίας του Σακραμέντο Ρικ Μπραζίελ. Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή του: «Η πανεπιστημιούπολή μας έχει συγκλονιστεί από γεγονότα που έχουν κλονίσει την αίσθηση ασφάλειας και έχουν πλήξει την εμπιστοσύνη στο εσωτερικό της κοινότητάς μας».

«Αυτό ενδέχεται να είναι το Βιετνάμ του Μπάιντεν»

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς συγκρίνει τις διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων στα αμερικανικά πανεπιστήμια, με αυτές που είχαν ξεσπάσει κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.

Τότε οι κινητοποιήσεις συνέβαλαν στην απόφαση του Δημοκρατικού προέδρου Λίντον Τζόνσον να μην επιδιώξει την επανεκλογή του το 1968, με τον Σάντερς να σχολιάζει αναφερόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο ο οποίος είναι υποψήφιος και πάλι στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου: «Αυτό ενδέχεται να είναι το Βιετνάμ του Μπάιντεν».

Ο Μιτς Λάντριου, συμπρόεδρος της προεκλογικής ομάδας του Μπάιντεν, αναφερόμενος στην προαναφερθείσα σύγκριση, έκανε λόγο για «υπερβολές» προσθέτοντας: «Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα».

Αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε φοιτητές

Φυσικά υπάρχουν και οι φοιτητές που δε συμφωνούν με τα όσα γίνονται στα πανεπιστήμια. Στο πανεπιστήμιο του Μισισιπή την Πέμπτη στη διάρκεια αντιπαράθεσης μεταξύ διαδηλωτών υπέρ και κατά των Παλαιστινίων μια ομάδα λευκών φοιτητών κορόιδεψε μια Αφροαμερικανίδα συνάδελφό τους, με το βίντεο να γίνεται viral.

Ένας από τους φοιτητές, ο οποίος μιμούνταν τις κινήσεις και τους ήχους μαϊμούς απευθυνόμενος στην Αφροαμερικανίδα, αποβλήθηκε από την αδελφότητά του, ενώ την ίδια ώρα το πανεπιστήμιο έχει ξεκινήσει έρευνα για τη συμπεριφορά των φοιτητών μετά το περιστατικό, όπως δήλωσε ο πρύτανής του Γκλεν Μπόις την Παρασκευή.




Στο πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν η αστυνομία χρησιμοποίησε drones, τα οποία πετούσαν πάνω από τους περίπου 200 φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές, προκειμένου να ελέγχει την κατάσταση, ώστε να μην ξεφύγει. Φοιτητές και διαδηλωτές ζητούν από τα αμερικανικά πανεπιστήμια να αποεπενδύσουν από επιχειρήσεις που σχετίζονται με το Ισραήλ και να κηρυχθεί εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

Φωτογραφία: AP