Το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε ομόφωνα ότι ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει την επιχείρηση στη Ράφα για να ασκήσει στρατιωτική πίεση στη Χαμάς, προκειμένου να προωθήσει την απελευθέρωση των ομήρων μας και τους άλλους στόχους του πολέμου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά το «ναι» της Χαμάς για εκεχειρία. Ακόμη πρόσθεσε ότι το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει την επιχείρησή του στη Ράφα.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι η πρόταση της Χαμάς «απέχει» πολύ από τις απαιτήσεις του Ισραήλ, αλλά το Ισραήλ θα στείλει αντιπροσωπεία για να συζητήσει σχετικά.


Ισραηλινός στρατός: Επιχειρούμε «στοχευμένα» κατά της Χαμάς στην ανατολική Ράφα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματα πλήττουν και επιχειρούν εναντίον εγκαταστάσεων της Χαμάς «με στοχευμένο τρόπο» στην ανατολική Ράφα.

Οι IDF λένε ότι θα δώσουν σύντομα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιχείρηση. Η ανακοίνωση έρχεται μετά την αναφορά παλαιστινιακών μέσων ενημέρωσης για μια σειρά χτυπημάτων στην περιοχή, όπου οι IDF κάλεσαν νωρίτερα τους πολίτες να την εκκενώσουν.

Τα τρία στάδια της κατάπαυσης του πυρός

Τρία στάδια περιλαμβάνει η συμφωνία της πρότασης για κατάπαυση του πυρός, στην οποία συμφώνησε η Χαμάς. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής της παλαιστινιακής οργάνωσης, ο οποίος μίλησε στο Al Jazeera η κάθε φάση θα έχει διάρκεια 42 ημερών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χαλίλ αλ-Χάγια το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Δευτέρας η παλαιστινιακή οργάνωση ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε μια πρόταση από την Αίγυπτο και το Κατάρ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Η Χαμάς ανέφερε σε μια δήλωση πως ο επικεφαλής της, ο Ισμαήλ Χανίγια, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου πως αποδέχθηκε την πρότασή τους. Προς το παρόν δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το τι περιλαμβάνει η συμφωνία. Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Αίγυπτος όσο και το Κατάρ μεσολαβούν στις πολύμηνες συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Ολόκληρη η δήλωση της Χαμάς για την κατάπαυση του πυρός

«Ο αδελφός μουτζαχεντίν Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του κινήματος Χαμάς, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντούλ Ραχμάν Αλ Θάνι, και με τον Αιγύπτιο υπουργό Πληροφοριών, Αμπάς Καμέλ, και τους ενημέρωσε για την έγκριση του κινήματος Χαμάς της πρότασής τους σχετικά με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός».

Παρά το γεγονός ότι η πρόταση δεν έχει δημοσιευθεί, φέρεται να προβλέπει, σε πρώτη φάση, ότι 33 ζωντανοί όμηροι –γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι και άρρωστοι– θα απελευθερωθούν κατά τη διάρκεια εκεχειρίας 40 ημερών, με αντάλλαγμα εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους ασφαλείας.

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα αρχίσουν εκ νέου τη 16η ημέρα της εκεχειρίας, ώστε να καθορισθεί μία ρύθμιση για την αποκατάσταση της ηρεμίας στη Γάζα, κατά το δεύτερο και τρίτο στάδιο της συμφωνίας.

Στη δεύτερη φάση, όλοι οι εναπομείναντες ζωντανοί κρατούμενοι θα απελευθερωθούν κατά τη διάρκεια μίας περαιτέρω εκεχειρίας διάρκειας 42 ημερών, σε αντάλλαγμα για εκατοντάδες ακόμη κρατούμενους ασφαλείας, ενώ, ο ισραηλινός στρατός θα αποχωρούσε από τη Γάζα.

Το τρίτο και τελευταίο στάδιο της συμφωνίας θα διαρκέσει δυνητικά ξανά 42 ημέρες και η Χαμάς φέρεται να καλείται να παραδώσει τα πτώματα όσων σκοτώθηκαν την 7η Οκτωβρίου ή απεβίωσαν κατά την αιχμαλωσία τους, σε αντάλλαγμα για τις σορούς των Παλαιστινίων που πέθαναν υπό ισραηλινή κράτηση.

Οι εργασίες στη Λωρίδα της Γάζας θα αρχίσουν κατά την πρώτη φάση της συμφωνίας, με αφετηρία την κατασκευή των δρόμων, την αποκατάσταση ηλεκτρικής ενέργειας, του νερού, της αποχέτευσης και των επικοινωνιακών υποδομών. Οι προετοιμασίες για ένα πενταετές σχέδιο ανοικοδόμησης όσον αφορά τα σπίτια και τις μη στρατιωτικές υποδομές της Γάζας θα ολοκληρωθούν κατά τη δεύτερη φάση της συμφωνίας και η κατασκευή θα εκκινήσει στο τρίτο στάδιο.


Πανηγυρισμοί στη Ράφα

Με σκηνές χαράς και πυροβολισμούς στον αέρα έγινε δεκτή στη Ράφα, η ανακοίνωση της Χαμάς ότι αποδέχθηκε πρόταση για κατάπαυση του πυρός.Οι άνθρωποι χαίρονται και δοξάζουν τον Θεό, μεταδίδει ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στο σημείο, «άνθρωποι κλαίνε από χαρά και υπάρχουν εορταστικοί πυροβολισμοί στον αέρα».


Για «τέχνασμα» της Χαμάς, μιλάει Ισραηλινός αξιωματούχος

Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από το Ισραήλ για την ανακοίνωση της Χαμάς, υπάρχουν αναφορές που κάνουν λόγο για απόρριψη.
Το Ισραήλ λέει ότι η Χαμάς αποδέχθηκε μια «πιο ήπια» εκδοχή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που πρότεινε η Αίγυπτος, η οποία δεν είναι «αποδεκτή» από τους Ισραηλινούς, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Το Reuters μετέδωσε ότι Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε πως η ανακοίνωση της Χαμάς φαίνεται να είναι ένα «τέχνασμα» που αποσκοπεί στο να παρουσιάσει το Ισραήλ ως την πλευρά που δεν είναι πρόθυμη να αποδεχθεί μια συμφωνία. Ακόμη οι Times of Israel μετέδωσαν πως αξιωματούχοι του Ισραήλ είπαν ότι οι όροι που αποδέχθηκε η Χαμάς δεν είναι αυτοί με τους οποίους συμφώνησε το Ισραήλ.


ΗΠΑ: Εξετάζουμε την απάντηση της Χαμάς για εκεχειρία και τη συζητάμε με τους εταίρους τους

Στην αποδοχή της πρότασης εκεχειρίας από τη Χαμάς αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Χαμάς εξέδωσε απάντηση», είπε. «Εξετάζουμε αυτή την απάντηση τώρα και τη συζητάμε με άλλους στην περιοχή» πρόσθεσε.

«Θα συζητήσουμε αυτή την απάντηση με τους εταίρους μας τις επόμενες ώρες. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μια συμφωνία για τους ομήρους είναι προς το συμφέρον του ισραηλινού και του παλαιστινιακού λαού» είπε ο Μίλερ.

Ο κ. Μίλερ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ «εξακολουθούν να εξετάζουν αυτή την απάντηση» και προσπαθούν να «καταλήξουν σε καλύτερη κατανόηση», όταν πιέζεται για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ακόμη είπε ότι μια επιχείρηση στη Ράφα θα καθιστούσε «απίστευτα δύσκολη τη διατήρηση των αυξήσεων της ανθρωπιστικής βοήθειας» που έχουν καταφέρει να παράσχουν οι ΗΠΑ.