Το αμερικανικό δίκτυο NBC σε εκτενές ρεπορτάζ του αναφέρεται στην πρόταση εκεχειρίας που κατέθεσε το βράδυ της Δευτέρας η Χαμάς και εξηγεί γιατί το Ισραήλ επέλεξε να την απορρίψει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μια από τις βασικές διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών έχει να κάνει με την κατάσταση των ομήρων που θα απελευθερώνονταν στο πλαίσιο αυτής της πρότασης εκεχειρίας που η Χαμάς αποδέχτηκε.

Το κείμενο που περιέχει την πρόταση της παλαιστινιακής οργάνωσης, το οποίο έφτασε στα χέρια του αμερικανικού δικτύου αναφέρει ότι η Χαμάς  δεσμεύεται να απελευθερώσει 33 ομήρους στην πρώτη φάση της συμφωνίας, αλλά λέει ότι το σύνολο μπορεί να περιλαμβάνει ζωντανούς ή νεκρούς.

Η θέση του Ισραήλ είναι ότι η Χαμάς πρέπει να απελευθερώσει 33 ζωντανούς ομήρους, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο NBC. Υπάρχουν επίσης διαφωνίες σχετικά με το πόσοι όμηροι θα απελευθερωθούν σε κάθε εβδομάδα της εκεχειρίας, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Στο μεταξύ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα είναι της άποψης ότι η πρόταση που η Χαμάς δήλωσε ότι αποδέχθηκε δεν ήταν «η ίδια πρόταση» για μια συμφωνία στην οποία είχαν συμφωνήσει το Ισραήλ και η Αίγυπτος πριν από 10 ημέρες και η οποία αποτέλεσε έκτοτε τη βάση των διαπραγματεύσεων. Αυτό προκύπτει σύμφωνα με όσα δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι στο ισραηλινό κανάλι 12.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, είχαν εισαχθεί νέες ρήτρες στην πρόταση. Η απόρριψη των όρων της Χαμάς από το Ισραήλ πηγάζει από το γεγονός ότι οι νέες αυτές ρήτρες φέρονται να αφορούν το αν ο συνεχιζόμενος πόλεμος ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς θα τερματιστεί, και αν ναι, πώς και πότε.

Επιπρόσθετα οι νέες ρήτρες αφορούν επίσης τις εγγυήσεις που θα παρασχεθούν για να διασφαλιστεί ότι ο πόλεμος θα τερματιστεί. Η Χαμάς φέρεται να έχει σκληρύνει τη στάση της και να απαιτεί να τερματιστεί ο πόλεμος κατά την πρώτη φάση της όποιας μελλοντικής συμφωνίας, αντί για τη δεύτερη ή την τρίτη φάση.

Ωστόσο επανειλλημένα το Ισραήλ έχει απορρίψει οποιονδήποτε όρο που θα του επέβαλε να τερματίσει τον πόλεμο στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για τους ομήρους. Αντ' αυτού, το Ισραήλ επιμένει ότι θα συνεχίσει να πολεμά μόλις εφαρμοστεί οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία. Θα το κάνει αυτό για να επιτύχει τους δύο πολεμικούς του στόχους: Να πάρει τους ομήρους πίσω στην πατρίδα και να καταστρέψει τις στρατιωτικές και κυβερνητικές δυνατότητες της Χαμάς.

'Αλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εδώ και μήνες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει ορκιστεί ότι, ανεξάρτητα από μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων, οι ισραηλινές δυνάμεις θα εξαλείψουν τα τελευταία προπύργια της Χαμάς στη νότια πόλη της Γάζας, τη Ράφα. Τη Δευτέρα, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) άρχισαν να εκδίδουν εντολές εκκένωσης των Παλαιστινίων πολιτών στην περιοχή και αεροσκάφη χτύπησαν περιοχές της Ράφα.

Από την πλευρά της η Χαμάς θέλει μόνιμη κατάπαυση του πυρός, ενώ το Ισραήλ θέλει προσωρινή εκεχειρία για να φέρει πίσω τους ομήρους και να συνεχίσει να καταστρέφει τη Χαμάς στη στρατιωτική εκστρατεία της στη Γάζα.