Τη δολοφονία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με εναλλαγή πυραύλων και drones, σχεδίαζαν, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. Στο στόχαστρο ήταν και ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού της Ουκρανίας, Κιρίλο Μπουντάνοφ, αλλά και ο επικεφαλής των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών Βασίλ Μαλιούκ.

Όπως αναφέρει ο Guardian, την επιχείρηση είχαν οργανώσει οι αξιωματικοί των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών (FSB) Μαξίμ Μισούστιν, Ντμίτρο Περλίν και Αλεξέι Κορνέφ.

Τ
ο σχέδιο ήταν να βρεθεί κάποιος στο περιβάλλον του Ουκρανού Προέδρου, προκειμένου να τον δολοφονήσει, ενώ για τον Μπουντάνοφ και τους άλλους στόχους το σχέδιο ήταν να δολοφονηθούν με πυραυλικό χτύπημα, με drone-καμικάζι και στο τέλος, με άλλο ένα χτύπημα με πυραύλους, που θα εξαφάνιζε τις αποδείξεις για τα drone.

Σε υποκλαπείσες συνομιλίες ο Περλίν, που είναι ένας από τους τρεις συλληφθέντες,  αναφέρεται στην πυραυλική επίθεση με στόχο τον Μπουντάνοφ ως «το μεγάλο πουλί» και για το χτύπημα με drone με τη φράση «μικρό πουλί». Ο ίδιος φέρεται να έλεγε ότι «η σειρά είναι πύραυλος, drone, πύραυλος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ένας από τους δύο Ουκρανούς συλληφθέντες, φέρεται να είναι συνταγματάρχης, ο οποίος είχε συναντήσει τον Κορνέφ μυστικά πριν το 2022 σε γειτονική ευρωπαϊκή χώρα.


Ο Ζελένσκι στη ρωσική λίστα των καταζητούμενων προσώπων

Τις προηγούμενες μέρες, η Ρωσία έβαλε τον πρόεδρο της Ουκρανίας στη λίστα των καταζητούμενων προσώπων, όπως ανακοινώθηκε από τον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει τους λόγους.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας καταζητείται «με βάση ένα άρθρο του ποινικού κώδικα», χωρίς όμως να διευκρινίζεται τίποτα για τις κατηγορίες που του αποδίδονται.