Μοναδικό θέαμα προσέφερε το Βόρειο Σέλας, φωτίζοντας χθες το βράδυ τον νυχτερινό ουρανό, εξαιτίας της γεωμαγνητικής καταιγίδας, καθώς το φαινόμενο έγινε ορατό σε Γερμανία, Ισλανδία, Φινλανδία, Σουηδία, σε πολιτείες των ΗΠΑ, στον Καναδά και γενικά στο βόρειο ημισφαίριο. H Starlink θυγατρική της SpaceX του Έλον Μασκ, που ασχολείται με τους δορυφόρους, προειδοποίησε σήμερα, για το ενδεχόμενο “υποβάθμισης των υπηρεσιών” των δορυφόρων της

Η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) προβλέπει ότι ενδέχεται να είναι η ισχυρότερη γεωμαγνητική καταιγίδα των τελευταίων 165 ετών.


Τι είναι οι γεωμαγνητικές καταιγίδες και τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσουν αρκετές ώρες αργότερα

Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες είναι εκρήξεις πλάσματος από την επιφάνεια του ηλίου, οι οποίες κατευθύνουν ακτινοβολία προς τη Γη. Όταν η ακτινοβολία αυτή φτάσει στον πλανήτη μας, προκαλεί αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας. Το υλικό που στέλνεται με ταχύτητα μακριά από τον ήλιο κατά τη διάρκεια των στεμματικών εκτοξεύσεων μάζας μπορεί να φτάσει στη Γη μεταξύ 30 και 72 ωρών αργότερα.

Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες επηρεάζουν επίσης τις πτήσεις των εμπορικών αεροπορικών εταιρειών, οι οποίες έχουν οδηγίες να μένουν μακριά από τους πόλους της Γης κατά τη διάρκεια τέτοιων γεγονότων λόγω του κινδύνου απώλειας των δυνατοτήτων επικοινωνίας ή πλοήγησης.

Στο χειρότερο σενάριο –εφόσον η γεωμαγνητική καταιγίδα αναβαθμιστεί στο επίπεδο G5 ή «ακραίο»- μπορεί να συμβεί ό,τι και το 1859, στη διάρκεια του «Γεγονότος Κάριγκτον». Τότε, οι επικοινωνίες είχαν διακοπεί σε όλο τον κόσμο, καθώς οι τηλεγραφικοί σταθμοί είχαν τυλιχτεί στις φλόγες! Στη σημερινή κοινωνία, που εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό από τον ηλεκτρισμό και το διαδίκτυο, η γεωμαγνητική καταιγίδα θα μπορούσε να προκαλέσει εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης και προβλήματα στα δίκτυα τηλεπικοινωνίας, τα συστήματα πλοήγησης, τις ραδιοφωνικές και δορυφορικές λειτουργίες, καθώς και ζημιές σε κρίσιμες υποδομές. Κίνδυνος μπορεί να υπάρξει για τους αστροναύτες που δεν θα φορούν ειδικές στολές.

Η προειδοποίηση της Starlink

H Starlink θυγατρική της SpaceX του Έλον Μασκ, που ασχολείται με τους δορυφόρους, προειδοποίησε σήμερα, για το ενδεχόμενο “υποβάθμισης των υπηρεσιών” των δορυφόρων της, καθώς η γη βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες από τη μεγαλύτερη γεωμαγνητική καταιγίδα των τελευταίων δύο δεκαετιών εξαιτίας της ηλιακής δραστηριότητας.