Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που πλήττουν από το περασμένο Σάββατο (11/05) κοινότητες στη νήσο Σουμάτρα, στην ΙνδονησίαΗ τραγωδία σημειώθηκε στις περιφέρειες Άγκαμ και Τάναχ Ντατάρ, στο δυτικό τμήμα της Σουμάτρας, έπειτα από πολύωρες καταρρακτώδεις βροχές, που προκάλεσαν ξαφνικές πλημμύρες και ροές κρύας λάβας από το κοντινό ηφαίστειο Μαράπι.

Ο όρος κρύα λάβα αναφέρεται σε μάγματα που σχηματίζουν ηφαιστειακά αναβλήματα, ιδίως τέφρα, άμμο και βράχια. Όταν σημειώνονται ισχυρές βροχοπτώσεις, τα υλικά αυτά ενίοτε μετατρέπονται σε μάζες που κατεβαίνουν με ορμή από τον κρατήρα.

41 νεκροί και 17 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, με τον Ιλχάμ Ουάχαμπ, εκπρόσωπο της τοπικής υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης στη Δυτική Σουμάτρα να αναφέρει ότι χθες βράδυ «είχαμε καταγράψει 37 θανάτους (…). Όμως το πρωί, ο αριθμός αυξήθηκε κι άλλο, φθάνοντας τους 41 νεκρούς».

Τα συνεργεία έρευνας και διάσωσης συνεχίζουν τις έρευνες, ενώ η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (BNPB) ανακοίνωσε πως υπέστησαν ζημιές 84 σπίτια, 16 γέφυρες, δυο τζαμιά και 20 ορυζώνες στην Τάναχ Ντατάρ, που έχει πληθυσμό περίπου 370.000 κατοίκων.

indonesia-plimmires2


Συχνό το φαινόμενο

Κατολισθήσεις και πλημμύρες πλήττουν συχνά την Ινδονησία την περίοδο των βροχών. Τον Μάρτιο, 26 άνθρωποι χάθηκαν εξαιτίας κατολισθήσεων και πλημμυρών στη δυτική Σουμάτρα, ενώ το 2022, κάπου 24.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τα σπίτια τους και δυο παιδιά έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας πλημμυρών στη Σουμάτρα.

Το όρος Μαράπι («βουνό της φωτιάς», σε τοπική γλώσσα) είναι από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στην Ινδονησία. Τον Δεκέμβριο, ηφαιστειακή έκρηξη στοίχισε τη ζωή σε 24 ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων φοιτητές.


indonesia-plimmires1