Μία πέρα από τα συνηθισμένα, επίσκεψη στην εμπόλεμη Ουκρανία πραγματοποιεί τις τελευταίες ώρες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Αφού έφαγε πίτσα σε μαγαζί που άνοιξε βετεράνος του πολέμου, το ίδιο βράδυ έπαιξε ηλεκτρική κιθάρα και ρόκαρε σε υπόγειο μπαρ του Κιέβου, θέλοντας να περάσει ένα μήνυμα πως οι ΗΠΑ και το μεγάλο μέρος του κόσμου, αγωνίζονται όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά για έναν ελεύθερο κόσμο.

Ο Μπλίνκεν- ο οποίος έχει δεσμευτεί την ακλόνητη υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία, καθώς οι Ρώσοι έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους- ανέβηκε το βράδυ στη σκηνή στο Barman Dictat στην πρωτεύουσα της χώρας. Πήρε μία κόκκινη ηλεκτρική κιθάρα και έπαιξε μαζί με το συγκρότημα 19.99 το συμβολικό "Rockin' in the Free World" του Νιλ Γιανγκ, έναν ροκ ύμνο που κυκλοφόρησε το 1989 λίγο πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.



"Οι στρατιώτες σας, οι πολίτες σας - ιδιαίτερα στα βορειοανατολικά, στο Χάρκοβο - υποφέρουν πάρα πολύ. Αλλά πρέπει να ξέρουν, πρέπει να ξέρετε, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μαζί σας, το μεγάλο μέρος του κόσμου είναι μαζί σας και πολεμά όχι μόνο για μια ελεύθερη Ουκρανία, αλλά για τον ελεύθερο κόσμο και ο ελεύθερος κόσμος είναι μαζί σας", είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ πριν παίξει το τραγούδι.

WATCH: Blinken sings, plays guitar at Kyiv night club in Ukraine


Ο Μπλίνκεν παρακολούθησε το μεγαλύτερο μέρος του σετ του 19.99 προτού ο τραγουδιστής τον συστήσει ως "μεγάλο φίλο της Ουκρανίας". Στη συνέχεια, τους συνόδευσε στη σκηνή για να παίξουν το τραγούδι με το ρεφρέν "keep on rockin' in the free world".

Το τραγούδι ερμηνεύτηκε για πρώτη φορά σε μια εποχή που η Σοβιετική Ένωση ταραζόταν από διαμαρτυρίες. Τελικά η ΕΣΣΔ διαλύθηκε και πολλά έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, κέρδισαν την ανεξαρτησία τους.

Ο Dmitry Temnyi, frontman του 19.99, είπε ότι εντυπωσιάστηκε από τις δεξιότητες του Μπλίνκεν στην κιθάρα

Το συγκρότημα ακολούθησε μια ομάδα Ουκρανών βετεράνων που έπαιξαν φορώντας στρατιωτικές κούπες.



"Πήγαινε να παίξεις στο Χάρκοβο"

Η κίνησή του αυτή βέβαια δεν έτυχε αποδοχής από όλους. Ο δημοσιογράφος JP Lindsley έγραψε στο Twitter (ανεβάζοντας και το σχετικό βίντεο) πως "θα ήταν ωραία αν ο Μπλίνκεν και ο Μπάιντεν και το κατεστημένο της Ουάσιγκτον έδιναν στην Ουκρανία την άδεια να αντεπιτεθούν, να χτυπήσουν τους εισβολείς Ρώσους στο ρωσικό έδαφος πριν αυτοί, ας πούμε, εισέλθουν στην περιοχή στο βόρειο Χάρκοβο για πρώτη φορά από τότε που εκδιώχθηκαν το 2022.

Αλλά εδώ φαίνεται αξιολύπητο. Αναρωτιέμαι αν ο πατέρας του Άντονι, Ντόναλντ έπαιζε φυσαρμόνικα στη Βουδαπέστη το 1994, ενώ υπέγραφε το έγγραφο που αφαίρεσε την αυτοάμυνα της Ουκρανίας...

Αν θέλετε να δείξετε ότι είστε ήρωας της... κιθάρας, πήγαινε να παίξει στο Χάρκοβο. Το Κίεβο είναι ο κόσμος της Disney για τους ξένους πολιτικούς. Εξασφάλισαν ότι έχει σιδερένιο θόλο, ώστε να είναι ασφαλές, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται σε μια χώρα σε πόλεμο".