Επειτα από πέντε χρόνια, ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, επισκέφθηκε ξανά τη «γηραιά ήπειρο» και το ταξιδιωτικό του πλάνο (Γαλλία, Σερβία, Ουγγαρία) ήταν, όπως το έθεσε σκωπτικά ο αρθρογράφος Γκίντεον Ραχµάν των «Financial Times», µάλλον ανορθόδοξο για οποιονδήποτε τουριστικό πράκτορα. Οχι όµως για τον έµπειρο Σι, συνεχίζει ο σχολιαστής, ο οποίος στην πραγµατικότητα χάραξε την πορεία της επίσκεψής του αναζητώντας ρήγµατα στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ που θα µπορούσε να εκµεταλλευθεί προς όφελος της Κίνας.

Είτε πρόκειται για τον Γάλλο πρόεδρο, Εµανουέλ Μακρόν, που επιδιώκει να χαράξει ξεχωριστή από το ΝΑΤΟ ευρωπαϊκή άµυνα και να διαδραµατίσει ρόλο διπλωµάτη στα δύσκολα µέτωπα της Ευρώπης. Είτε για τις πιο φίλα προσκείµενες προς τη Ρωσία ευρωπαϊκές χώρες, Σερβία και Ουγγαρία (µε τη Σερβία να µην είναι καν ενταγµένη στην ευρωπαϊκή οικογένεια), που βλέπουν οικονοµικά συµφέροντα στη διατήρηση σχέσεων µε την Απω Ανατολή.

Ετσι, όταν ανέβηκε τα Πυρηναία για την πολύ προσωπική ξενάγηση από τον Εµανουέλ Μακρόν στη γενέτειρα της µητρικής γιαγιάς του τελευταίου, όπου περνούσε τα καλοκαίρια ωςπαιδί, µε τον 46χρονο Γάλλο πρόεδρο να του απευθύνεται φιλικά στον ενικό, ο 70χρονος Σι δεν είχε παρά να παίξει το παιχνίδι της διπλωµατίας των προσωπικών τόνων, που οι Κινέζοι γνωρίζουν τόσο καλά.

Παρέλαβε την αφιερωµένη στον Μακρόν, από τον ∆ανό πρωταθλητή ποδηλασίας Γιόνας Βίνγκεγκαρντ, φανέλα από τον περσινό ποδηλατικό Tour de France γευµάτισε µε ψηµένο για 24 µήνες ζαµπόν από µαύρο αγριόχοιρο, αρνί και τάρτα µύρτιλων από τον σεφ και παιδικό του φίλο Ερικ Αµπεντί και ήπιε κρασί Jean-Luc Colombo του 2008, χρονιάς των κινεζικών Ολυµπιακών Αγώνων, µε το όνοµα «Κόκκινο φόρεµα», το ίδιο που φέρει το κινεζικό τσάι από την επαρχία Φουτζιάν, όπου είχε διατελέσει στο παρελθόν κυβερνήτης ο Σι.

Οι Δασμοί

Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος του είχε προσφέρει ακόµα γαλλικό κονιάκ, διαµηνύοντάς του, ίσως όχι τόσο κοµψά, πως η Γαλλία βλέπει την έρευνα για αθέµιτο ανταγωνισµό (ντάµπινγκ) που έχει ξεκινήσει η Κίνα σε βάρος των ευρωπαϊκών λικέρ ως αντίποινα στην απόφαση να διερευνήσει τις εµπορικές πρακτικές του
Πεκίνου στην επιδότηση τοµέων όπως τα ηλεκτρικά οχήµατα και οι ιατρικές συσκευές.

Ο Σι υποσχέθηκε να µην επιβάλει δασµούς σταμ γαλλικά κονιάκ και να στηρίξει την Ολυµπιακή Εκεχειρία που προτείνει ο Μακρόν (στη διάρκεια των Ολυµπιακών Αγώνων στο Παρίσι το καλοκαίρι). Οµως οι ενέργειες θεωρούνται περισσότερο συµβολικές, µε την πρώτη να έχει µικρή επίπτωση στην κινεζική οικονοµία και τη δεύτερη να είναι κάτι που θα ευχόταν και η Κίνα. Παρότι στην πράξη Ρωσία και Ισραήλ θα κρίνουν τις πολεµικές τους ενέργειες από την πρόοδο στη µάχη και όχι την Ολυµπιακή Εκεχειρία.

Ο Μακρόν πίεσε επίσης τον Κινέζο ηγέτη να χρησιµοποιήσει την επιρροή του στη Ρωσία για να τερµατίσει τον πόλεµο στην Ουκρανία, ενώ ο Σι δήλωσε ότι Γαλλία και Κίνα θα πρέπει να επιδιώξουν από κοινού να αποτρέψουν έναν «νέο ψυχρό πόλεµο» σε θέµατα όπως το εµπόριο. Οι δύο ηγέτες συµφώνησαν σε κοινή δήλωση για τη Μέση Ανατολή, που καταδικάζει κάθε µορφή τροµοκρατίας, της επίθεσης της «Χαµάς» συµπεριλαµβανοµένης, ενώ δήλωσαν τη δέσµευσή τους για πολιτική λύση στο θέµα του πυρηνικού οπλοστασίου του Ιράν. Τσηµαντικότερα, όµως, είχαν ήδη συζητηθεί νωρίτερα, στην κεκλεισµένων των θυρών συνάντηση στο Ελιζέ µεταξύ Εµανουέλ Μακρόν, Σι Τζινπίνγκ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Με τον τέταρτο βασικό συνοµιλητή της συγκεκριµένης ατζέντας (αυτής των εµπορικών σχέσεων Ευρώπης - Κίνας και του ζητήµατος της Ουκρανίας), τον Γερµανό καγκελάριο, Ολαφ Σολτς, να λείπει, ενδεχοµένως γιατί η πιο υποχωρητική απέναντι στο Πεκίνο στάση της Γερµανίας στο θέµα των κινεζικών ηλεκτρικών οχηµάτων θα προκαλούσε αντιδράσεις. Στη συνάντηση αυτή, η πρόεδρος της Κοµισιόν, Φον ντερ Λάιεν, δήλωσε το αναµενόµενο, πως η Ευρωπαϊκή Ενωση «δεν µπορεί να απορροφήσει τη µαζική υπερπαραγωγή κινεζικών βιοµηχανικών προϊόντων που κατακλύζουν την αγορά της», ενώ ο Κινέζος πρόεδρος απάντησε πως δεν υφίσταται πρόβληµα υπερβάλλουσας παραγωγικής ικανότητας της Κίνας, «ούτε από την άποψη του συγκριτικού πλεονεκτήµατος ούτε υπό το πρίσµα της παγκόσµιας ζήτησης».

Κι ενώ η συζήτηση συνεχίζεται, η Ε.Ε., που κάλεσε τον Σι σε «πιο ισορροπηµένο εµπόριο», δεν φέρεται διατεθειµένη να επανεξετάσει τις εµπορικές έρευνες και πιθανές κυρώσεις για τα κινεζικά EV. Από την άλλη, ούτε έλαβε σοβαρές δεσµεύσεις από πλευράς Κίνας σχετικά µε τη Ρωσία.

* Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά στις 10/5