Εντείνεται ο φόβος για περαιτέρω ανθρωπιστική κρίση στη Ράφα μετά το αδιέξοδο που ήρθε στις συνομιλίες μεταξύ της ισραηλινής αντιπροσωπείας και την οργάνωση του παλαιστινιακού θύλακα στην Αίγυπτο.

Επτά μήνες μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και την σφοδρή στρατιωτική απάντηση στη Γάζα, ο Νετανιάχου δεσμεύτηκε ότι είναι «αποφασισμένοι να κερδίσουν αυτή τη μάχη», επισημαίνοντας ότι ο εχθρός «θα συνεχίσει να πληρώνει υψηλό τίμημα για τις τερατώδεις του πράξεις».

@parapolitika

Εντείνεται ο φόβος για εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα μετά το αδιέξοδο που ήρθε στις συνομιλίες μεταξύ της ισραηλινής αντιπροσωπείας και την οργάνωση του παλαιστινιακού θύλακα στην Αίγυπτο. #parapolitikagr #israel #tiktokgreece #greece #analysis

♬ πρωτότυπος ήχος - Parapolitika.gr - Parapolitika.gr



Η κυβέρνηση Νετανιάχου βρίσκεται υπό έντονη διεθνή πίεση προκειμένου να μην προβεί σε χτύπημα στη Ράφα στην οποία στοιβάζονται περίπου ενάμιση εκατομμύριο κυρίως εκτοπισμένοι από τους βομβαρδισμούς, με διεθνείς οργανισμούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ανθρωπιστική κρίση που αφορά πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η κατακραυγή για τα επιχειρησιακά πλάνα του Ισραήλ ήρθε και μέσω της Eurovision, καθώς η εκπρόσωπος της χώρας, Εντέν Γκολάν έγινε δέκτης γιουχαισμάτων και συνθημάτων υπέρ της Παλαιστίνης την ώρα της εμφάνισής της. Όμως, οι αντιδράσεις δεν περιορίστηκαν μόνο εκεί, καθώς κατά τη διάρκεια του β’ημιτελικού, η βελγική δημόσια τηλεόραση διέκοψε τη ζωντανή μετάδοση την ώρα που εμφανίστηκε στη σκηνή η 20χρονη, προβάλλοντας σε μαύρο φόντο το μήνυμα: «Κατάπαυση πυρός τώρα. Σταματήστε τη γενοκτονία». Παράλληλα, τον γύρο του διαδικτύου έκαναν βίντεο με χιλιάδες διαδηλωτές που βρέθηκαν στους δρόμους του Μάλμε της Σουηδίας, όπου ζει η πλειοψηφία των Παλαιστινίων μεταναστών της χώρας αλλά και της Πολωνίας για να διαμαρτυρηθούν για τη συμμετοχή της χώρας στον μουσικό διαγωνισμό

Ταυτόχρονα, έντονη είναι και η διπλωματική πίεση προς το Ισραήλ καθώς οι ΗΠΑ μέσω του προέδρου Τζο Μπάιντεν απέστειλαν σαφές μήνυμα για αναστολή παράδοσης όπλων, εάν γίνει πραγματικότητα η επίθεση αυτή. Για την ώρα, το Ισραήλ μην υπολογίζει το μήνυμα της υπερδύναμης, καθώς ο πρέσβης του στη χώρα ξεκαθάρισε ότι θα σταλεί ένα λάθος μήνυμα, καθώς «πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη Ράφα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».