Ένα νέο βίντεο κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, το οποίο ρίχνει περισσότερο «φως» στον χαρακτήρα του 71χρονου λογοτέχνη, Γιουράι Τσιντούλα, αποκαλύπτοντας έναν από τους λόγους, για τους οποίους πυροβόλησε τον σλοβάκο πρωθυπουργό, Ρόμπερτ Φίτσο.

Είστε προδότες, ζήτω η Ουκρανία

Ο δράστης Τσιντούλα διακρίνεται στο βίντεο να συμμετέχει σε μια διαδήλωση, τον Απρίλιο, κατά της κυβέρνησης της Σλοβακίας (ο Φίτσο είχε μιλήσει αρκετές φορές κατά του Κιέβου και είχε υιοθετήσει φιλορωσική θέση) και υπέρ της Ουκρανίας, φωνάζοντας: «Είστε προδότες… Ζήτω η Ουκρανία!».

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα telegraph.co.uk, σημειώνεται ότι στα πρώτα λόγια μετά τη σύλληψή του ο Τσιντούλα είπε ότι πυροβόλησε τον Φίτσο, επειδή «δεν συμμεριζόταν τις πολιτικές απόψεις της κυβέρνησης».

Ποιος είναι ο Γιουράι Τσιντούλα

Σύμφωνα με την καθημερινή εφημερίδα «Dennik N», ο άνδρας είναι ένας αυτοχαρακτηριζόμενος συγγραφέας από τη μικρή δυτική πόλη Levice και ιδρυτικό μέλος του Rainbow Literary Club.

Ο ούγγρος ερευνητής-δημοσιογράφος, Szabolcs Panyi, ανακάλυψε αναρτήσεις στο Facebook, που φέρονται να εμφανίζουν τον Τσιντούλα ως υποστηρικτή της φιλορωσικής παραστρατιωτικής ομάδας Slovenskí Branci, γνωστής για τους δεσμούς της με το Κρεμλίνο.

Όπως αναφέρει το Euronews, η παραστρατιωτική οργάνωση έχει κατηγορηθεί για απόπειρα στρατολόγησης νεαρών ανδρών σε ολόκληρη τη Σλοβακία. Σε μια ανάρτηση από τον Ιανουάριο του 2016, ο Τσιντούλα εμφανίζεται να κάνει μια ομιλία δίπλα σε μέλη της ομάδας.

Στο συνοδευτικό κείμενο που αποδίδεται στον ίδιον εκφράζονται εξτρεμιστικές απόψεις υπέρ των αυτοοργανωμένων πολιτοφυλακών, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιον, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προστατεύουν «τους κατοίκους, τη χώρα, την παράδοση, (και) τον πολιτισμό» από μετανάστες που προέρχονται από το εξωτερικό της Ευρώπης.
Ο Τσιντούλα έχει γράψει τρεις ποιητικές συλλογές και έχει εκδώσει δύο μυθιστορήματα με τους τίτλους «The Message of Sacrifice» το 2010 και «Efata» το 2015, σύμφωνα με τη σελίδα της λογοτεχνικής του λέσχης στο Facebook.

Το τελευταίο είναι μια απροκάλυπτη επίθεση κατά της κοινότητας των Ρομά της Σλοβακίας, στην οποία επικρίνει το κράτος και κατηγορεί τους Ρομά για κατάχρηση της κοινωνικής προστασίας.

Ο Τσιντούλα είναι μέλος της Ένωσης Σλοβάκων Συγγραφέων (SSS) από το 2015, ωστόσο, τα μέλη της Ένωσης προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν από τον σύλλογό του, μέσω μιας δήλωσης στην οποία αναφέρουν: «Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για μια τέτοια βάναυση πράξη, η οποία δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία της Σλοβακίας».

Ο δράστης φέρεται να είχε άδεια οπλοκατοχής και στο παρελθόν εργαζόταν ως φύλακας σε ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας, ενώ είχε γίνει και ο ίδιος στόχος επίθεσης σε εμπορικό κέντρο.

Η απόπειρα δολοφονίας είναι η πρώτη σε βάρος ανώτερου πολιτικού στην ιστορία της σύγχρονης Σλοβακίας, η οποία κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1993.

Ο γενικός εισαγγελέας της Σλοβακίας, Maroš Žilinka, δεσμεύτηκε ότι ο φερόμενος ως δράστης θα αντιμετωπίσει «ασυμβίβαστη» τιμωρία από τις αρχές επιβολής του νόμου.