Τη συγκατάθεσή τους έδωσαν οι δικαστικές αρχές της Ολλανδίας στην 29χρονη Ζοράγια τερ Μπικ, αποδεχόμενες το αίτημά της για ευθανασία λόγω αφόρητης ψυχικής οδύνης. Η αποδοχή του αιτήματος, έπειτα από εξέταση τρεισήμισι χρόνων, ανοίγει το δρόμο στην Τερ Μπικ να θέσει τέλος στη ζωή της μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Η ευθανασία νομιμοποιήθηκε το 2002 στην Ολλανδία για ασθενείς που υποφέρουν από βαριές αναπηρίες, ανίατες ασθένειες ή βρίσκονται σε τελικό στάδιο και βιώνουν αφόρητο και ανυποχώρητο πόνο.

Όμως, η υποβοηθούμενη θανάτωση για ψυχιατρικά ασθενείς παραμένει ασυνήθιστη, παρότι ο αριθμός τους αυξάνεται, όπως σημειώνει ο «Guardian», με αποτέλεσμα η περίπτωση της Τερ Μπικ να προκαλέσει έντονη παγκόσμια διαμάχη.

Το 2010 υπήρχαν δύο περιπτώσεις ευθανασίας ψυχιατρικά ασθενών, το 2023 εκατόν τριάντα οκτώ, ποσοστό 1,5% των 9.068 υποβοηθούμενων θανάτων.


Ολλανδία: Η αίτηση της 29χρονης για ευθανασία λόγω αφόρητης ψυχικής οδύνης

Η Τερ Μπικ κατανοεί τη διαμάχη, όμως δεν είχε δεύτερες σκέψεις για την απόφασή της, από την πρώτη στιγμή που κατέθεσε την αίτηση έως την ώρα που πήρε την έγκριση, γνωρίζοντας ότι μπορεί να αλλάξει γνώμη οποτεδήποτε, ακόμη και λίγο πριν από το τέλος.

Αποφάσισε να καταθέσει αίτημα ευθανασίας, αφού είχε δοκιμάσει επί δέκα χρόνια κάθε δυνατή και εντατική θεραπεία για προβλήματα όπως η χρόνια κατάθλιψη, το άγχος, το τραύμα και η απροσδιόριστη διαταραχή προσωπικότητας. Όλα αυτά την ταλαιπωρούσαν από την παιδική της ηλικία και την οδηγούσαν «να αυτοτραυματίζεται και να νιώθει αυτοκτονική», ενώ έχει επίσης διαγνωστεί με αυτισμό. «Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι, όταν είσαι ψυχικά άρρωστος, δεν μπορείς να σκεφτείς καθαρά, πράγμα που είναι προσβλητικό» δήλωσε στον «Guardian», τονίζοντας ότι «νιώθω ανακούφιση. Ήταν τόσο μακρύς ο αγώνας», ενώ προετοιμάζει ήδη την αναχώρησή της.