Σημαντικές ελλείψεις σε φάρμακα, συνταγογραφούμενα και μη, παρατηρούνται στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης με τους φαρμακοποιούς να αναφέρουν ότι το πρόβλημα είναι εντονότερο κυρίως στα παιδιατρικά.

Οι παράλληλες εξαγωγές, η μειωμένη παραγωγή των φαρμάκων σε συνδυασμό με την αύξηση των ιώσεων έχουν οδηγήσει πολλά είδη σε εξαφάνιση με συνέπεια ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών να αναγκάζεται να αλλάζει την φαρμακευτική του αγωγή, με ένα άλλο υποκατάστατο.

«Εν μέσω κοροναϊού δεν υπήρχαν τόσες πολλές ιώσεις λόγω των υγειονομικών μέτρων που είχαμε λάβει, όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που είναι σε έλλειψη αυτήν τη στιγμή, δεν καταναλώθηκαν εκείνες τις χρονιές, είχαν σχεδόν μηδενικές πωλήσεις με αποτέλεσμα η παραγωγή τους να είναι φέτος μειωμένη», εξήγησε o πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) Διονύσιος Ευγενίδης και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα.

Μιλώντας στο thesstoday.gr, ο κ. Ευγενίδης είπε ότι στην κατηγορία των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για την αντιμετώπιση των ιώσεων, ελλείψεις καταγράφονται στα αντιβιοτικά, αντιπυρετικά, αντιαλλεργικά, σιρόπια, χάπια, εισπνεόμενα και παιδιατρικά σκευάσματα.

Στα μη συνταγογραφούμενα οι ελλείψεις αφορούν τα αναλγητικά, αντιπυρετικά, σιρόπια για τον βήχα, σπρέι για τη μύτη και καραμέλες για τον λαιμό. «Πρόκειται για φάρμακα που προορίζονται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ιώσεων του αναπνευστικού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΦΣΘ χαρακτηρίζοντας τη φετινή χρονιά δύσκολη ώστε να επανέλθει άμεσα στην επιθυμητή κατάσταση.

Οι φαρμακοποιοί της πόλης στην προσπάθεια τους να διαχειριστούν την χαοτική κατάσταση που επικρατεί καθημερινά συστήνουν στους ασθενείς να έχουν εμπιστοσύνη στον εκάστοτε φαρμακοποιό στα μη συνταγογραφούμενα και όταν προτείνει τη χορήγηση ενός εναλλακτικού σκευάσματος. «Το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό», ανέφερε ο κ. Ευγενίδης ενώ εκτίμησε ότι δεν θα λυθεί σύντομα και γι’ αυτό προσπαθούν να βρουν τρόπους διαχείρισης για τη φετινή χαοτική χρονιά.

Παράλληλα ο κ. Ευγενίδης προτείνει ακόμη την αυξημένη συνεργασία αυτό το διάστημα μεταξύ ιατρών και φαρμακοποιών για να χορηγούνται στους ασθενείς τα διαθέσιμα σκευάσματα που έχουν τα φαρμακεία. «Καλό είναι να συνταγογραφούν οι γιατροί φάρμακα από τα ήδη διαθέσιμα και όχι αυτά που θα ταλαιπωρήσουν τον ασθενή για να τα βρουν σε κάποιο φαρμακείο. Τα φάρμακα που έχουμε ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών και ας μην είναι τα συνηθισμένα που λαμβάνουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το «φρένο» στις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων, ο κ. Ευγενίδης υπογράμμισε ότι ακόμη δεν έχουν φανεί τα αποτελέσματά του ενώ φέρουν ευθύνες για την σημερινή έλλειψη, η οποία κορυφώθηκε με τη μειωμένη παραγωγή και την έλευση των φαρμάκων από το εξωτερικό στη χώρα μας.