Το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967, και η επταετής δικτατορία που ακολούθησε, υπήρξε μία από τις πλέον ζοφερές σελίδες στη σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας - και πράγματι, το 75% της κοινής γνώμης, σύμφωνα με έρευνα της Prorata, προσλαμβάνει τη δικτατορία των συνταγματαρχών ως σκοτεινή περίοδο.
Ήταν μια περίοδος στην οποία καταλύθηκαν ελευθερίες και δικαιώματα, η χώρα απομονώθηκε από το διεθνές περιβάλλον και προκλήθηκε η τραγωδία της Κύπρου.


Πώς βλέπουν τη χούντα 57 χρόνια μετά - Το 75% χαρακτηρίζει τη δικτατορία των συνταγματαρχών σκοτεινή περίοδο

Παρ’ όλα αυτά, σημαντικό ποσοστό της κοινής γνώμης πιστεύει ότι κατά τη συγκεκριμένη περίοδο «έγιναν έργα», με περίπου 3 στους 4 να διατηρούν αρνητική άποψη για τον Γεώργιο Παπαδόπουλο. Η πλειονότητα διατηρεί την άποψη ότι η χούντα ήταν υποκινούμενη από τις ΗΠΑ και το 80% θεωρεί πως για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 ευθύνεται η δικτατορία των συνταγματαρχών, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων (80%) θεωρεί ότι η δημοκρατία είναι σε κάθε περίπτωση προτιμότερη από ένα δικτατορικό καθεστώς.

Αντικείμενο της έρευνας αποτέλεσαν και ορισμένα αμφιλεγόμενα γεγονότα και αντιλήψεις για εκείνη την περίοδο. Σύμφωνα με τα ευρήματα, ένα 32% θεωρεί ότι η επταετής χούντα ήταν μια πολύ καλή περίοδος για την οικονομία της χώρας, ένα 37% συμμερίζεται την άποψη ότι κατά την ίδια περίοδο ευνοήθηκε ο αγροτικός κόσμος της χώρας και το 56% εκτιμάει ότι κατά τη δικτατορία έγιναν πολύ σημαντικά έργα στο οδικό δίκτυο της χώρας. Επίσης, το 66% έχει την άποψη ότι η χούντα ήταν υποκινούμενη από τις ΗΠΑ. Στη δήλωση ότι υπάρχει μια υπερβολή σε σχέση με τον αριθμό των νεκρών κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το 59% διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί, και το 32% συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί, ενώ το 9% δηλώνει «Δεν ξέρω/ Δεν απαντώ».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης είχαν τα ευρήματα σχετικά με το τι αισθάνονται οι ερωτηθέντες την ημέρα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Το 27% δήλωσε ότι αισθάνεται «θυμό που τέτοιες μέρες αποτελούν αφορμή να γίνουν επεισόδια», στο 23% κυριαρχεί «απογοήτευση που θα χαθεί το μήνυμα των αγώνων του Πολυτεχνείου», το 21% δήλωσε ότι νιώθει «συγκίνηση που άνθρωποι κυνηγήθηκαν και φυλακίστηκαν για τις ιδέες τους», το 14% δήλωσε ότι αισθάνεται «ελπίδα που το μήνυμα του Πολυτεχνείου εμπνέει ακόμα», ένα 14% δεν αισθάνεται «τίποτα, είναι μια μέρα όπως όλες οι άλλες» και μόλις το 1% δήλωσε «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή