Μόνο θαυμασμό προκαλούν αφενός η χειρουργική επιτυχία των γιατρών της Καρδιολογικής Κλινικής του «Ερρίκος Ντυνάν» και αφετέρου το σθένος και η λαχτάρα για ζωή της Άννας Λαζαρίδου, μιας αιωνόβιας γυναίκας, η οποία υπoβλήθηκε σε επέμβαση στην καρδιά!

Η γλυκύτατη γιαγιά από την Κυψέλη έγινε η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα που χειρουργήθηκε με επιτυχία και πλέον χαίρει άκρας υγείας. Είναι, άλλωστε, γνωστό σε όλους μας πως οι γιατροί αποφεύγουν τις σοβαρές επεμβάσεις σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, λόγω του μεγάλου ποσοστού θνησιμότητας. Ωστόσο, όπως ενημερώνει το νοσοκομείο, η επέμβαση, στην οποία εφαρμόστηκε η μέθοδος TAVI από τους γιατρούς του «Ερρίκος Ντυνάν», με επικεφαλής τον καθηγητή Σάββα Τουμανίδη και τον επεμβατικό καρδιολόγο Βάιο Τζίφο, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Η εκατοντάχρονη ασθενής έπασχε από σοβαρή ασβεστοποιό στένωση της αορτικής βαλβίδας. Η μέθοδος TAVI, που έχει πλέον καθιερωθεί παγκοσμίως ως κύρια και ενδεδειγμένη θεραπευτική επιλογή για ασθενείς άνω των 75 ετών ή υψηλού χειρουργικού κινδύνου, βασίζεται στη διαδερμική αντικατάσταση της στενωμένης αορτικής βαλβίδας χωρίς χειρουργική επέμβαση. Η διαδικασία προσομοιάζει σε εκείνη της στεφανιογραφίας, διαρκεί περίπου μία ώρα, έχει διάρκεια νοσηλείας 2-4 ημέρες και οδηγεί άμεσα σε βελτίωση της κλινικής εικόνας του ασθενούς. Πραγματοποιείται χωρίς διάνοιξη θώρακα, χωρίς προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της καρδιάς και χωρίς γενική αναισθησία.

«Η κυρία Λαζαρίδου, παρά τα εκατό χρόνια της, είναι ανεξάρτητη, ζει μόνη της και έχει επιστρέψει στους καθημερινούς της ρυθμούς. Η ίδια συγκατατέθηκε στη δημοσιοποίηση της επέμβασης, γιατί θέλει να συνεχίσει να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Αποτελεί πρότυπο για όλους μας, καθώς στέλνει το μήνυμα πως η ζωή έχει αξία και οφείλουμε να την προασπίζουμε με κάθε μέσο, πέρα από ηλικιακούς φραγμούς. Εμείς, από την πλευρά μας, την ευχαριστούμε ιδιαίτερα γιατί αποτελεί όχι απλώς παράδειγμα, αλλά και πηγή έμπνευσης» τονίζει ο Βάιος Τζίφος.