Μια αρένα γεμάτη επιθετικά «λιοντάρια» που κρατούν τιμόνι είναι οι ελληνικοί αυτοκινητόδρομοι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 14ου Βαρόμετρου για την Υπεύθυνη Οδήγηση, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ιδρύματος Vinci Autoroutes από την Ipsos σε δείγμα 12.413 ατόμων σε 11 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.


Σοκάρουν τα στοιχεία: Πόσοι οδηγοί βρίζουν, τρέχουν, κοιτάζουν αλλού και μιλάνε στο τηλέφωνο

Απαντώντας με αφοπλιστική ειλικρίνεια το 87% των Ελλήνων οδηγών δηλώνει ότι φοβάται την επιθετική συμπεριφορά των άλλων οδηγών κατά τη διάρκεια της οδήγησης, το 59% παραδέχεται ότι βρίζει άλλους οδηγούς, το 57% ότι κορνάρει άσκοπα, το 48% ότι σκόπιμα κολλάει το όχημά του πίσω από το προπορευόμενο όχημα, ενώ το 26% κατεβαίνει από το όχημά του για να διαπληκτιστεί με άλλον οδηγό.

Επιθετικοί αλλά και απείθαρχοι, πίσω από το τιμόνι παραβιάζουμε τον ΚΟΚ με ιλιγγιώδη ταχύτητα: το 81% των Ελλήνων οδηγών υπερβαίνει το όριο ταχύτητας κατά μερικά χιλιόμετρα, το 57% δηλώνει ότι δεν τηρεί τις αποστάσεις ασφαλείας, το 72% οδηγεί στη μεσαία λωρίδα του αυτοκινητόδρομου ενώ η δεξιά λωρίδα είναι ελεύθερη και το 39% κάνει προσπέραση από δεξιά στον αυτοκινητόδρομο.

Κι όλες αυτές τις παραβάσεις τις κάνουμε με την προσοχή μας αποσπασμένη: Το 81% των Ελλήνων οδηγών χρησιμοποιεί smartphone ή ρυθμίζει το GPS, ενώ οδηγεί, το 72% των οδηγών τηλεφωνεί κατά τη διάρκεια της οδήγησης, με το 45% να το κάνει συστηματικά.

Η χρήση Bluetooth είναι ευρέως διαδεδομένη. Έτσι το 55% των οδηγών το χρησιμοποιεί για να πραγματοποιεί κλήσεις. Μεταξύ εκείνων που τηλεφωνούν, το 17% είχε ήδη ή παραλίγο να έχει ατύχημα λόγω της χρήσης του τηλεφώνου κατά την οδήγηση, ενώ το 79% των οδηγών δηλώνει ότι μερικές φορές στρέφει το βλέμμα του εκτός του δρόμου για περισσότερα από δύο δευτερόλεπτα όταν οδηγεί.