Ένα τριπλό ουράνιο τόξο εμφανίστηκε στο Ολυμπιακό Συγκρότημα στου Γουδή, μετά την νεροποντή το απόγευμα της Δευτέρας (13/5). Όπως εξήγησε σε ανάρτησή του στο «Χ» ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο.

Ειδικότερα, σχολιάζοντας την εικόνα με το τριπλό ουράνιο τόξο που απαθανάτισε με τον φωτογραφικό του φακό ο Βαγγέλης Μουχάκης, ο κ. Κολυδάς σημειώνει ότι από πίσω φαίνεται ο Υμηττός και πως το εντυπωσιακό φαινόμενο εμφανίστηκε νοτιοανατολικά από τις 17:58 έως τις 18:02.

Διαβάστε ακόμα: Καιρός: Βροχές σήμερα, καλοκαίρι από Πέμπτη με τον υποτροπικό αεροχείμαρρο - Οι 7 περιοχές που θα "χτυπήσουν" 35άρια

Υπενθυμίζεται ότι και στις 28 Μαρτίου του 2023 ένα τεράστιο και ιδιαίτερα έντονο ουράνιο τόξο, διπλό όμως τότε, είχε κάνει την εμφάνισή του στην Αττική, εντυπωσιάζοντας τους πάντες, ωστόσο η εικόνα με το χθεσινό, τριπλό ουράνιο τόξο, είχε ένα λόγο παραπάνω να τραβήξει πάνω της τα βλέμματα.

Η εξήγηση του Θοδωρή Κολυδά για το τριπλό ουράνιο τόξο:

«Όλοι γνωρίζουμε ότι το ουράνιο τόξο είναι ένα οπτικό φαινόμενο το οποίο δημιουργείται από τη διάθλαση και την αντανάκλαση του φωτός στα σταγονίδια του νερού. Για να συμβεί αυτό πρέπει να έχουμε βροχή και ήλιο μαζί. Ο ήλιος πρέπει να βρίσκεται πίσω από εμάς και οι σταγόνες βροχής μπροστά μας. Σε περίπτωση που κάποιος βρίσκεται στην κορυφή ενός βουνού ή σε ένα ψηλό κτίριο μπορεί να δει και ολόκληρο τον κύκλο», σημειώνει στη ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ.

«Τα ουράνια τόξα τρίτης τάξης ή τριτοβάθμιας προέρχονται από τρεις αντανακλάσεις μέσα στο σταγονίδιο. Σε αντίθεση με τα πρωτεύοντα στα οποία το κόκκινο φως διαθλάται λιγότερο από το μπλε φως με αποτέλεσμα το κόκκινο να φαίνεται στο εξωτερικό χείλος και το μπλε στο εσωτερικό, και τα δευτερεύοντα τόξα όπου οι ακτίνες αντανακλώνται δύο φορές μέσα στο σταγονίδιο με αποτέλεσμα λόγω της διπλής ανάκλασης η ένταση του τόξου να είναι μικρότερη και η σειρά του χώματος να αντιστρέφεται, στα τριτοβάθμια ουράνια τόξα οι ακτίνες αφήνουν το σταγονίδιο να κατευθύνεται μακριά από τον ήλιο. Ως εκ τούτου για να δει κανείς ένα τριτογενές ουράνιο τόξο πρέπει να κοιτάξει προς τον ήλιο, ωστόσο σε μια ένταση μόνο στο ένα τέταρτο του πρωτεύοντος τόξου το έντονο ηλιακό φως κάνει το ουράνιο τόξο σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί, όπως πολύ δύσκολα θα εντοπιστεί και στην παραπάνω φωτογραφία καθώς φαίνεται πολύ αχνά μετά από ανάλυση», καταλήγει.